NejRecept.cz Dezerty Moučníky Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky
Recept Žloutkové věnečky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   31.10.2018

Žloutkové věnečky

Odpalovaná těsta se příliš neliší, většinou jen jiným poměrem surovin a množstvím výsledného těsta. Někdo z důvodu úspornosti nahrazuje jedno vejce špetkou prášku do pečiva, ale není to úplně dobrý nápad, takové pečivo je méně křehké. Tento krém je opravdu hustý, nedělá hrudky a lze jej i zmrazit, což u krémů s bramborovým škrobem nelze, protože po rozmražení zřídnou. Používá se samotný nebo jako základ dalších krémů - lze jej s úspěchem nastavit vyšlehaným změklým máslem, ušlehanou šlehačkou a podobně. Pak je velmi vhodný po pohárů, na dorty atd. Musí se ale rychleji zkonzumovat, čehož se nebojím.

45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

1/4 l
vody
špetka
soli
100 g
másla
200 g
polohrubé mouky
5 ks
vajec
tuk a mouka na plech

Žloutkový krém:

6 ks
žloutky
400 ml
mléka
100 ml
smetany
140 g
jemného krupicového cukru
45 g
kukuřičného škrobu - maizena, gustin a pod. nebo hladké rýžové mouky
1 ks
vanilkový lusk nebo lžička mleté vanilky

Klasický krém pro porovnání:

1/2 l
sladké smetany
100 g
cukru
dle chuti
mletá vanilka
4 ks
žloutky
40 g
škrobu
Postup receptu
Vytisknout
  1. Pro zkušenější klasika - vodu se solí a máslem uvedeme do varu, vsypeme najednou všechnu mouku, promícháme a propaříme, až je z těsta koule a na dně hrnce se tvoří bílý povlak. Pak odstavíme a do zchladlého po jednom zašleháme vejce.
  2. Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe, lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky.
  3. Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky. Pečeme v troubě vyhřáté na 250°C, po 10ti minutách snížíme na 170°C a dopečeme ještě 10-15 minut. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché.
  4. Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev - rumovou, citronovou, fondánem a pod.
  5. Příprava českého krému:
    Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout. Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku, vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout.

Můj blog: Mlsoty

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář