Žloutkové věnečky

Přidal: NejLucka, 31.10.2018
Kategorie: Moučníky, Dezerty, Koláče, cukroví
Nahraj fotku a pochlub se
Odpalovaná těsta se příliš neliší, většinou jen jiným poměrem surovin a množstvím výsledného těsta. Někdo z důvodu úspornosti nahrazuje jedno vejce špetkou prášku do pečiva, ale není to úplně dobrý nápad, takové pečivo je méně křehké. Tento krém je opravdu hustý, nedělá hrudky a lze jej i zmrazit, což u krémů s bramborovým škrobem nelze, protože po rozmražení zřídnou. Používá se samotný nebo jako základ dalších krémů - lze jej s úspěchem nastavit vyšlehaným změklým máslem, ušlehanou šlehačkou a podobně. Pak je velmi vhodný po pohárů, na dorty atd. Musí se ale rychleji zkonzumovat, čehož se nebojím.
Nahraj fotku a pochlub se
Přidal: NejLucka, 31.10.2018
Kategorie: Moučníky, Dezerty, Koláče, cukroví
SUROVINY
Těsto:
Žloutkový krém:
Klasický krém pro porovnání:
- Pro zkušenější klasika - vodu se solí a máslem uvedeme do varu, vsypeme najednou všechnu mouku, promícháme a propaříme, až je z těsta koule a na dně hrnce se tvoří bílý povlak. Pak odstavíme a do zchladlého po jednom zašleháme vejce.
- Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe, lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky.
- Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky. Pečeme v troubě vyhřáté na 250°C, po 10ti minutách snížíme na 170°C a dopečeme ještě 10-15 minut. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché.
- Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev - rumovou, citronovou, fondánem a pod.
- Příprava českého krému:
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout. Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku, vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout.
Můj blog: Mlsoty