NejRecept.cz Dezerty Koláče Známy krémový mandlový zákusek k nerozeznání od švédského originálu.
Známy krémový mandlový zákusek k nerozeznání od švédského originálu.
Recept Známy krémový mandlový zákusek k nerozeznání od švédského originálu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Známy krémový zákusek, který určitě znáte i vy. Prodávají ho ve známém obchodním domě. Můžete si tam vybrat spoustu dortíků, které jsou fantastické, ale mně tam chutná právě tento. Udělala jsem ho doma a všichni si ho chválili. Určitě vyzkoušejte. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   14.12.2024

Známy krémový mandlový zákusek k nerozeznání od švédského originálu.

Známy krémový zákusek, který určitě znáte i vy. Prodávají ho ve známém obchodním domě. Můžete si tam vybrat spoustu dortíků, které jsou fantastické, ale mně tam chutná právě tento. Udělala jsem ho doma a všichni si ho chválili. Určitě vyzkoušejte. Autor: Karambola

45 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

160 g
moučkový cukr
220 g
mleté mandle
6 ks
bílky

Krém 1:

6 ks
žloutky
200 ml
mléko
3 lžíce
krystalový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
125 g
máslo

Krém 2:

250 g
mascarpone
70 g
moučkový cukr
100 ml
smetana ke šlehání
100 g
jemný tvaroh
trochu
vanilková esence

Vrchní vrstva:

podle chuti
čokoládová poleva
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Tento dezert si zamiluje každý, kdo má rád něco sladkého a krémového. Jemné těsto totiž doplňují hned dva krémy – jeden máslovo-žloutkový a druhý z mascarpone. Vše následně ještě zakončuje čokoládová poleva, která nejenže zlepšuje chuť, ale také se stará o pěkný vzhled zákusku.

  1. Bílky vyšleháme s moučkovým cukrem do tuhé pěny. Když máme hustý krém, vypneme mixér a už jen ručně vmícháme mleté mandle. Připravené těsto naneseme na plech s pečicím papírem a pečeme při teplotě 170 stupňů po dobu 20 minut. Těsto necháme vychladnout.
  2. V mléce rozmícháme žloutky, přidáme cukr a vanilku a uvaříme hustou hmotu, kterou odstavíme a necháme mírně vychladnout.
  3. Když je hmota ještě teplá, ale ne horká, vmícháme máslo a mícháním ho zapracujeme do žloutkové hmoty. Naneseme na těsto a necháme úplně vychladnout.
  4. Na žloutkový krém naneseme krém z mascarpone – vyšleháme všechny potřebné suroviny a celý koláč uložíme do lednice.
  5. Vrchní vrstvu polijeme čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout, nakrájíme na úhledné řezy a podáváme.

Dezert se hodí k odpolední kávě nebo kdykoliv, když dostanete chuť na něco sladkého. Ideální je skladovat ho v lednici nebo na jiném chladném místě (například ve spíži), aby se krém náhodou nerozpustil.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář