NejRecept.cz Část dne Oběd Znáte staročeské řepánky? Výborné nadýchané buchtičky plněné mákem a řepou.
Znáte staročeské řepánky? Výborné nadýchané buchtičky plněné mákem a řepou.
Recept Znáte staročeské řepánky? Výborné nadýchané buchtičky plněné mákem a řepou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Helča Kočovská

Řepánky jsou přesně tím jídlem, které vařily naše babičky či maminky, ale já jsem ho neznala. Přicházela jsem však o mnoho, protože jde o skvělou dobrotu. Vyžádal si je sice manžel, ale pochutnali jsme si na nich úplně všichni. Autor: Helča Kočovská

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.12.2024

Znáte staročeské řepánky? Výborné nadýchané buchtičky plněné mákem a řepou.

Řepánky jsou přesně tím jídlem, které vařily naše babičky či maminky, ale já jsem ho neznala. Přicházela jsem však o mnoho, protože jde o skvělou dobrotu. Vyžádal si je sice manžel, ale pochutnali jsme si na nich úplně všichni. Autor: Helča Kočovská

35 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
250 ml
mléko
150 ml
olej
3 lžíce
krystalový cukr
2 ks
žloutky
1 kostka
droždí
špetka
sůl

Náplň:

1 ks
menší řepa
200 g
mák
podle potřeby
krystalový cukr

Na potření:

1 ks
vejce
podle potřeby
máslo
podle potřeby
rum
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Řepánky jsou buchtičky plněné mákem. Jde o jeden ze staročeských receptů, které se v minulosti připravovaly pravidelně. V současnosti je však zná jen velmi málo lidí. Je to škoda, protože jde o perfektní sladký oběd či večeři.

  1. Jako první si připravíme kvásek, který smícháme s ostatními ingrediencemi na těsto. Vypracujeme pevné těsto, které necháme vykynout.
  2. Řepu uvaříme a nastrouháme. V řepném vývaru následně uvaříme mák. Poměr máku a vývaru by měl být 1:1, aby směs zůstala tekutá.
  3. V misce smícháme nastrouhanou řepu spolu s mákem v poměru 2:1. Nakonec ještě dochutíme cukrem a máme hotovo.
  4. Vykynuté těsto rozválíme, vykrajujeme z něj kolečka, která plníme mákem, a vytvarujeme do kuliček. Před pečením potřeme vejcem, necháme ještě nakynout a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 30 minut.

Hotové buchtičky po upečení potřeme máslem smíchaným s rumem, aby byly měkké a chutné. Před podáváním je můžete posypat také moučkovým cukrem, ale není to nutné. Náplň by měla být dostatečně sladká.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář