Znojemská hovězí pečeně

Jednoznačně skvělá volba na nedělní oběd. Je sice pondělí, ale tak pochlubím se i vám s mým nedělním obědem. Hovězí maso prošpikované špekem, k tomu znojemská omáčka (miluji chuť kyselých okurek v omáčce) a jako příloha klasický kynutý knedlík. Dělám docela často, doma nám to chutná is jinými přílohami, například s klasickou bramborovou kaší nebo karlovarským knedlíčkem.

Přidal:, 20.2.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Znojemská hovězí pečeně

Suroviny

1 kghovězího masa zadního
100 gšpeku
dle chutisůl, mletý pepř
120 goleje
300 gcibule
100 ghladké mouky
dle potřebyvoda na podlití
150 gsterilovaných okurek

Postup přípravy

  1. Hovězí maso očistíme a prošpikujeme slaninou (50 g), osolíme, opepříme a na oleji zprudka a krátce opečeme ze všech stran. Maso vyjmeme na talíř.
  2. V kastrolu osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatohněda. Podlijeme trochou horké vody (asi 250 ml) a tzv. odrestujeme – cibule tak chytne jednotnou hnědou barvu, poté zaprášíme moukou, osmahneme, opět podlijeme vodou (asi 800 ml) vody, vložíme maso a pod pokličkou dusíme doměkka.
  3. Druhou část špeku nakrájíme na kostičky a vypečeme, do tohoto základu vložíme na malé kostičky nakrájené kyselé okurky, orestujeme.
  4. Maso vyjmeme ze šťávy, šťávu přecedíme ke slanině a okurkám, krátce povaříme (můžeme mírně zahustit).
  5. Maso nakrájíme na plátky a podáváme se šťávou, houskovým knedlíkem, rýží nebo vařenými brambory.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí