Zpomalený španělský ptáček s jasmínovou rýží

Venku je opravdu, ale opravdu ošklivě. A doma? Klukům to hloupé počasí asi vlezlo na mozek, takže je u nás od rána "veselo". Nejradši bych se v té mé kuchyňce zavřela a nevystrčila paty, ale jaksi mi tu chybí dveře, takže se snažím oba dva totálně ignorovat a pouze jim asi tak jednou za dvě hoďky něčím zacpat pusy... Autor: Danka

Přidal:, 13.9.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Čas přípravy:
Čas vaření:
Zpomalený španělský ptáček s jasmínovou rýží

Suroviny

4 velké plátkyhovězího masa
2 ksvařená vejce
1 ksmalá libová klobása
4 klínkycibule
2 ksvelké sterilované okurky
8 plátkůanglické slaniny
plnotučná hořčice
sůl, mletý černý pepř
sádlo
sojová omáčka
kostka Masoxu
4 lžíce hladké mouky
voda

Postup přípravy

  1. Hovězí plátky důkladně rozklepat (pomůže potravinová folie), osolit, opepřit, potřít plnotučnou hořčicí a poklást plátky anglické slaniny, polovinou vařeného vejce a sterilované okurky, klínkem cibule a špalíčkem uzeniny.
  2. Zavinout, utáhnout a pevně převázat provázkem nebo nití. Zprudka orestovat na sádle a naskládat do "pomaláčku", výpek zastříknout trochou sojové omáčky a zalít vodou, pěkně ode dna promíchat a vlít na ptáčky (tekutiny by mělo být tolik, aby bylo maso téměř potopené).
  3. Přidat kostku Masoxu, hrnec uzavřít a nechat vařit na vyšší stupeň asi 4 hodinky. 
  4. Poté maso vyjmout. Do hrnečku si odebrat část tekutiny a nechat ji vychladnout, pak přisypat hladkou mouku a rozkvedlat.
  5. Šťávu v hrnci touto "záklechtkou" zahustit a nechat provařit, případně dochutit solí a mletým pepřem.