Džemová sezóna je v plném proudu. Ovoce je spousta a jedním z nejlepších způsobů, jak ho zpracovat, aby se nezkazilo, jsou sladké a chutné marmelády. Zdá se vám, že jste vyzkoušeli už téměř všechny ovocné kombinace a způsoby přípravy? V tom případě jste na správném místě. Připravili jsme pro vás sbírku těch nejlepších džemů, které vám ve sklepě či spíži vydrží více než rok.
Džemová sezóna je v plném proudu. Ovoce je spousta a jedním z nejlepších způsobů, jak ho zpracovat, aby se nezkazilo, jsou sladké a chutné marmelády. Zdá se vám, že jste vyzkoušeli už téměř všechny ovocné kombinace a způsoby přípravy? V tom případě jste na správném místě. Připravili jsme pro vás sbírku těch nejlepších džemů, které vám ve sklepě či spíži vydrží více než rok.
Džemy a marmelády jsou výborné na vánočku, čerstvé pečivo, palačinky, lívance či jako náplň do měkkých buchet. Připravit si je můžete na desítky různých způsobů a z téměř jakéhokoli ovoce. Pokud vám náhodou došly nápady a nevíte, jaký džem ještě udělat, inspirujte se naší sbírkou.
1. Višňový džem - jednoduchý a velmi chutný
Domácí zavařování nabírá na obrátkách a já také nezaostávám. Domácí griotka již naložená a ještě zůstalo pár višní, tak jsem udělala trošku sladkého potěšení na domácí vánočku. Autor: Karambola
2. Nejlepší džem s jahodami a rebarborou - překvapivá kombinace, která vás uchvátí.
Dlouhá léta jsem dělala jen čistě jahodový džem podle klasického receptu, ale jednou jsem zkusila přidat rebarboru a od té doby dělám pravidelně obojí. Rebarbora mu dodává novou, svěží chuť. Určitě ji vyzkoušejte a zamilujete si ji také.
3. Nepřekonatelný meruňkový džem podle prababky bez gelfixu a chemie
Už roky dělávám domácí džem bez konzervačních látek, pouze z cukru a ovoce. Večer připravím ovoce, zasypu cukrem a do rána nechám ovoce stát. Pustí šťávu a mohu pokračovat dál. Meruňky melu na mlýnku na maso, máme rádi bez větších kousků, ale pokud nechcete zcela rozmixovaný, meruňky pouze jemně tyčovým mixérem mixnite a nechte i pár větších kousků. autor: Karambola
4. Domácí hroznový džem
Hroznový džem, jak ho dělám já ... Pokud jste ho ještě nedělali, určitě vyzkoušejte. Chuťově je fantastický, avšak tento džem není vhodný k plnění koláčů a buchet, protože vytéká. Je to spíše džem na natírání, např. vánočního cukroví, do zákusků nebo chleba .. Nyní je i sezóna, takže šup vše posbírat a zužitkovat. Autor: Janaha
5. Borůvkový džem s minimem cukru
U nás doma nesmí chybět borůvkový domácí džemík, který máme všichni rádi jen tak pomaštěný na chlebu. Nepřidávám hodně cukru, je to zbytečné, protože se ztratí chuť borůvek a dostaneme obyčejnou přeslazenou hmotu, kterou byste ani nevěděli kam použít. 250 g cukru úplně stačí a letos jsem přidával namísto obyčejného bílého cukru třtinový. Autor: IvanK
6. Dokonalý jahodový džem s minimem cukru
Žádný přeslazený džem, žádný složitý recept. Vynikající jahodový džem, který zvládne připravit i začátečník v kuchyni :) Jahody jsou samy o sobě sladké, tak nač přidávat mnoho cukru :) Autor: Triniti
7. Šípkový džem domácí
Domácí džemy jsou nejlepší. Dělala jsem ze sníženou dávkou cukru a přesto byl sladký. Záleží také na ovoci jaké je sladké, takže cukru dejte tolik, aby nebyl příliš přeslazený, ale zase aby nebyl kyselý. Autor: Nikči
8. Jahodový džem s vanilkou
Jahodový džem je vynikající! A ještě bonus k tomu, pokud je z domácích jahod, tak určitě víte, že máte zdravý džemík. Někdy jsem dělala džem z klasického bílého cukru, pak jsem přešla na třtinový, protože je prý zdravější, pak jsem ho zaměnila za hnědý a dokonce jsem zkoušela džem dělat i z kokosového cukru. Ale tak tentokrát jsem se vrátila ke staré dobré klasice a džemík je z klasického bílého cukru a přidala jsem i vanilkový. Autor: Blažena
9. Domácí rybízový džem do punčového řezu
Rybíz mám v zahradě, tak džem či povidla vařím každý rok. Mám ho v zásobě do další sklizně. Nic není lepší, než v zimě vytáhnout z komory své zpracované domácí ovoce. Do koláčů, pouze na chlebíček nebo do omáček. Ano, dělávám i omáčku z rybízu. Je tak fantastická, že příští rok přemýšlím, že rozšířím v zahradě rybíz, aby bylo více úrody. Autor: Blažena
10. Džem ze žluté cukety s citronem
Vyzkoušejte si na zimu udělat zásoby cuketového džemu s citronem. Jen cuketa, citrony a cukr vám postačí na přípravu sladké dobroty. Autor: janaha
11. Exotická mandarinková marmeláda
Exotická marmeláda, kterou si určitě oblíbíte.
12. Domácí meruňková marmeláda
Domácí marmeláda je výborná, používám ji hlavně při pečení, na palačinky, lívance nebo natřem na pečivo k snídani.
13. Jahodová marmeláda s kokosem
Něco chutné a trochu exotické. Vynikající jahodová marmeláda s kokosem je neuvěřitelně chutná. Zkuste a uvidíte :) Autor: Jaja
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě