Tradiční venkovské pokrmy nejenže skvěle chutnají, ale také dokonale zasytí. Většina z nich má dlouhou historii a s drobnými obměnami se stále pravidelně podávají v mnoha domácnostech. Inspirujte se naší sbírkou a připravte si výborný oběd nebo večeři, která vás na chvíli vrátí zpět do dětství.
Tradiční venkovské pokrmy nejenže skvěle chutnají, ale také dokonale zasytí. Většina z nich má dlouhou historii a s drobnými obměnami se stále pravidelně podávají v mnoha domácnostech. Inspirujte se naší sbírkou a připravte si výborný oběd nebo večeři, která vás na chvíli vrátí zpět do dětství.
Venkovské pokrmy jsou zpravidla jednoduché, rychlé a levné. Často je jejich součástí zelenina a ovoce, které si můžete vypěstovat i doma na zahradě. Vybrali jsme pro vás 13 receptů na buchty, guláše, bramboráky nebo halušky, kterým neodolají starší ani mladší.
1. Nekynuté koláče bohatě plněné tvarohem, borůvkami a meruňkami.
Dnes jsem si řekla, že tyto bohatě plněné koláčky s tvarohem a ovocem jsou přesně to pravé, co každý potřebuje. Jsou měkké a výborně chutnají. A co je nejlepší, nemusíte být hodiny v kuchyni, protože těsto nemusí kynout a koláčky jsou hotové raz dva. Děkujeme autorce receptu: Jana Jančíková
2. Nejlepší recept ze všech, co jsem vyzkoušela na švestkové koule z bramborového těsta
Jeden z nejlepších tradičních receptů na sladký oběd. Švestkové koule s mákem, cukrem a rozpuštěným máslem. Mám ráda i variantu s meruňkami a tvarohem, cukrem a máslem navrchu.
3. Pravý segedínský guláš
Pravý segedínský guláš i pro náročné mlsouny. Pokud máte chuť na originální chuť segedínu, tak se držte tohoto receptu. Je fantastický. Autor: Mineralka
4. Řízek z vepřové krkovičky a bramborový salát bez majonézy
Konečně je u nás po dlouhé době o víkendu pohoda, mír a klid, tak jsem pod vlivem nostalgické nálady vytvořila i tak trošku nostalgický oběd... Bramborový salát v této podobě je moje dnešní premiéra, z domova znám a dělám ten klasický majonézový. Všem moc chutnalo, tak se o recept podělím i veřejně... Autor: Danka
5. Rychlé žebrácké langoše
Asi nejrychlejší recept na domácí langoše. Připomínají mi chuťově ty z vánočních trhů, na které poctivě jezdíme každý rok na Slovensko. Ne každý langoš je stejný, některý ma v sobě hodně dírek, některý je po vysmažení ihned měkký a některý zase křupavý jako kůrka na čerstvě upečeném chlebu. Přidávám i sodu, aby byly nadýchanější. Autor: Marta
6. Můj recept na poctivé pařené buchty plněné švestkovými povidly
Dlouho jsme neměli sladký oběd, proto dnes po nedělním masovém obědě taková dávka sladkého máku. Sem tam i takové sladké potěšení padne vhod. Kynuté pařené buchty dělávala moje mamka hlavně s mletými vlašskými ořechy, já je mám nejraději s kakaem a manžel zase s mákem. Děti je jedí jen tak čisté jako rohlík do ruky :) Autor: Lucka
7. Výtečné vepřové maso v lahodné smetanové omáčce, které si děti oblíbí a sní ho rychle až do posledního kousku.
Tento recept bude zvláště vhodný pro rodiče, kteří mají potíže s tím, jak přimět své děti k jídlu. Děti totiž tento recept obzvláště zbožňují! Omáčka je jemná, sladká a skrývá zdravou zeleninu. K tomu se podává šťavnaté a měkké maso spolu s oblíbenými knedlíky nebo kolínky. Tato kombinace je prostě neodolatelná!
8. Tradiční slovenské brynzové halušky
Tradiční slovenská kuchyně. Miluji. Kromě brynzových halušek máme doma rádi i brynzové nebo bramborové pirohy, které dělám dost často, protože je to oblíbené jídlo mé dcery. Někdo brynzu ředí zakysanou smetanou, já zvyknu ředit mlékem, záleží na brynzy, na její hustotě. Já kupuji domácí brynzu, která je velmi hustá, takže mléko zcela postačuje. Nezapomeňte ani na osmaženou slaninu, která nesmí chybět. Autor: Mineralka
9. Pivní gulášek z pomaláčku a těstoviny funghetto
Nejlepší guláš, jaký jsem kdy jedla, uměl můj tchán. Říkal, že tajemství je v cibuli. Žádná ženská prý nevydrží ten pohled do kastrolu, kde cibule dosahuje tmavohnědého odstínu a od vznícení ji dělí asi tak dvě vteřiny. Je to fakt, nemám na to nervy... :D Autor: Danka
10. Jak připravit tradiční české honzovy buchty s marmeládou
Dnes jsem měla chuť připravit něco rychlého a chutného pro svou rodinu. Tradiční kynuté buchty plněné povidly, neboli Honzovky, jsou vždy dobrou volbou. Toto je recept mé babičky, který je léty prověřený a nejlepší. Připravte si je sami. Autor: Jirina Zahorikova
11. Bramboráky podle mého tradičního receptu. Do těsta přidávám zakysanou smetanu a jsou dokonalé.
Bramboráky patří mezi oblíbené pokrmy. Nedávno jsem je připravovala k večeři a byly tak lahodné, že jsme si je užívali více než obvykle, možná i proto, že jsem je již nějakou dobu nepřipravovala. Při smažení jsem se pokusila použít méně oleje, aby nebyly tak tučné. Mému manželovi nejvíce chutnají s kefírem, zatímco já dávám přednost pouze s trochou zakysané smetany.
12. Oblíbené moravské svatební koláče, které se pečou na jednom plechu jako svatební řezy.
Jedná se o známé malé koláčky, obvykle připravované pro svatební oslavy. Nedávno jsem objevila recept na svatební řezy, které jsou nejen snadné na přípravu, ale také rychlé. Tyto dezerty se pečou celé na jednom pekáči a poté se krájí na jednotlivé porce, což jim dává podobu svatebních řezů. Tyto oblíbené svatební koláčky se tak připravují efektivněji a jednodušeji.
13. Pavučinková bábovka s borůvkami z nejlepšího kefírového těsta.
Bábovka je velmi vděčný a oblíbený moučník. Tento recept je jeden z nejlepších, co mám. Bábovka je lehounká, není suchá, jak to u jiných bývá zvykem a krásně hraje barvami. Vždyť si ji upečte i vy a přesvědčte se sami.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě