NejRecept.cz Tipy a triky 15 užitečných tipů, jak v kuchyni nahradit vajíčka. Pomůže jogurt, banán nebo ovesné vločky.
15 užitečných tipů, jak v kuchyni nahradit vajíčka. Pomůže jogurt, banán nebo ovesné vločky.
Recept 15 užitečných tipů, jak v kuchyni nahradit vajíčka. Pomůže jogurt, banán nebo ovesné vločky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   6.7.2024

15 užitečných tipů, jak v kuchyni nahradit vajíčka. Pomůže jogurt, banán nebo ovesné vločky.

Vajíčka představují skvělou surovinu, kterou využijete při vaření i pečení. Může se ale stát, že je zrovna nemáte doma, nebo hledáte rostlinnou náhradu. Nabízí se hned několik možností, čím vajíčka nahradit.

Zralý banán

Vzhledem k tomu, že jsou vejce často součástí různých moučníků a dezertů, hodí se vědět, jak je nahradit při pečení. U sladkých jídel výborně poslouží banán. Stačí mít zralý kousek a rozmačkat ho vidličkou. Počítejte s tím, že za jedno vejce budete potřebovat zhruba tři lžíce banánu. Myslete i na to, že zralý banán je velmi sladký, můžete proto ubrat trochu cukru.

Nicméně pro tento i další tipy platí, že byste jím měli nahrazovat pouze 1 až 2 vajíčka v receptu. Pokud jich je třeba více, bez vajec se vám recept nejspíše nepovede.

Jablečná přesnídávka

Podobně jako banán může posloužit i jablko. Stačí použít přesnídávku nebo pyré. Pro náhradu jednoho vajíčka použijte pět lžic pyré. Je dobré přidat i lžičku prášku do pečiva pro lepší konzistenci těsta. A pro větší vláčnost přidejte ještě lžíci rostlinného oleje.

Ovocné pyré se v bábovce ztratí. Ale pokud ho nemáte, připravte si bábovku bez vajec – potřebovat nebudete ani mléko.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Špekové knedlíky bez vajec
Špekové knedlíky bez vajec

Rajčatový protlak

Pokud si chcete upéct něco slaného, ovoce není zrovna ideální volbou. Jako alternativa se nabízí rajčatový protlak. Namísto jednoho vajíčka použijte dvě lžíce protlaku. Neovlivní výrazně chuť, skvěle se hodí do karbanátků a podobně. Je ale třeba počítat s tím, že lehce pozmění barvu výsledku.

Jogurt

Pro různé vláčné pochutiny jako jsou bábovky či třeba muffiny můžete použít jogurt. Namísto jednoho vajíčka stačí přidat 60 gramů jogurtu. Je dobré přidat i trošku prášku do pečiva navíc, aby těsto bylo nadýchané.

Nebo si připravte sladkou pochutinu bez vajíček – skvělou volbou jsou skořicové šneky.

Chia semínka

Na první pohled se může zdát zvláštní, že by chia semínka nahradila zrovna vejce. V suchém stavu jen stěží. Pokud ale smícháte 1-2 lžíce semínek s 3-4 lžícemi vody a chvilku počkáte, vznikne hmota podobná vaječnému bílku. Snadno tak těsto spojí. Díky neutrální chuti se přitom hodí pro slané i sladké pokrmy.

Cizrnová voda

Voda z cizrny má v kuchyni své využití. Takzvaná aquafaba se chová podobně jako vaječný bílek. Pokud ji našleháte, vznikne vám hmota velmi podobná sněhu. Počítejte s tím, že 30 ml dokáže nahradit jeden bílek.

Ovesné vločky

Použít se dají i ovesné vločky – hodí se spíše do vlhkých směsí, například do bramboráků či karbanátků. Potřebovat budete tři lžíce vloček. Pro lepší výsledek je namočte do horké vody. Jakmile nabobtnají, lze je rozmixovat, aby ve výsledku nebyly patrné.

Želatina

Pokud máte po ruce želatinu nebo agar, lze je využít. Jedna lžíce smíchaná se lžící vody zastoupí jedno vejce. Využití je rozmanité díky neutrální chuti.

Puding

Puding se při pečení využívá často. Při přípravě krémů a různých dezertů navíc dokáže nahradit vejce. Stačí jen smíchat lžičku pudingu se lžičkou oleje.

Perlivá voda

Jestliže chcete připravit nadýchané těsto – například piškot či knedlíky, ale chybí vám vejce, pak namísto něj použijte minerálku nebo perlivou vodu. Stačí jen smíchat několik lžic s trochou prášku do pečiva.

Nebo vyzkoušejte knedlíky bez vajec, i tak jsou perfektně nadýchané.

Prášek do pečiva

Namísto perlivé vody můžete použít i tu klasickou. Stačí smíchat lžíci vody se lžičkou prášku do pečiva. Přidejte také lžíci oleje – máte rychlou náhradu, která se hodí zejména pro palačinky, lívance a další řidší těsta.

Mléko

Pokud nemáte vajíčka, ale máte dost mléka, pak stačí do receptu přidat 3-4 lžíce. Poslouží zejména v křehkých těstech na různé cukroví. Ale využití najde i přípravě krému.

Nebo vyzkoušejte jinou variantu – linecké koláčky bez vajec si vás přesto získají.

Tofu

Klasické tofu lze po rozmixování využít podobně jako vajíčka do pomazánek a salátů. Kromě toho ale můžete zakoupit hedvábné tofu – to díky své konzistenci dokáže spojit těsto. Stačí zhruba 60 gramů.

Arašídové máslo

Arašídové máslo je hutné, 3 lžíce dokáží nahradit vajíčko. Hodí se však výhradně pro sladké pečení – značně totiž upraví chuť i barvu. Na druhou stranu ale může jít o zajímavé vylepšení různých dezertů. Připravte si kokosovo-arašídový dort.

Hraška

Hraška má v kuchyni univerzální využití. Jde o směs hrachu a bezlepkových obilovin, mnohdy se přidává i koření. Dají se s ní snadno zahušťovat polévky a omáčky nebo v ní můžete obalit řízky. Anebo ji použijte namísto vejce. Stačí jen smíchat 3 lžíce hrašky a 3 lžíce vody. Pro pečení se skvěle hodí varianta s vanilkou.

Nabízí se spousta možností, co můžete při pečení a vaření využít jako náhradu. Mnohdy jde přitom o základní suroviny, které běžně máme doma. Nemusíte si proto zoufat – jednoduše vyzkoušejte některou z těchto variant.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář