NejRecept.cz Sladká jídla Palačinky Jak zabránit tomu, aby se palačinky netrhaly? Použijte tuto jednu surovinu.
Jak zabránit tomu, aby se palačinky netrhaly? Použijte tuto jednu surovinu.
Recept Jak zabránit tomu, aby se palačinky netrhaly? Použijte tuto jednu surovinu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Máte chuť na palačinky? Příprava palačinkového těsta zpravidla není náročná. Stačí jen znát správný poměr mouky, mléka a vajec. I navzdory velmi jednoduchému postupu se však občas stává, že se těsto začne na pánvi trhat. Proč se to děje a co dělat, abyste se tomuto problému vyhnuli?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.7.2025

Jak zabránit tomu, aby se palačinky netrhaly? Použijte tuto jednu surovinu.

Máte chuť na palačinky? Příprava palačinkového těsta zpravidla není náročná. Stačí jen znát správný poměr mouky, mléka a vajec. I navzdory velmi jednoduchému postupu se však občas stává, že se těsto začne na pánvi trhat. Proč se to děje a co dělat, abyste se tomuto problému vyhnuli?

Proč se palačinky trhají?

Důvodů, proč se palačinky trhají, je hned několik:

  • Těsto je příliš řídké – těsto by se mělo lít, ale na druhou stranu nesmí být příliš řídké. Pokud by se tak stalo, palačinky se už při prvním otočení potrhají. Pokud jste to přehnali s mlékem nebo jinou tekutinou, jednoduše do těsta přidejte trochu mouky.
  • Vynechali jste vajíčko – vejce je důležitou součástí těsta na palačinky. Jeho úkolem je především držet pohromadě jednotlivé suroviny. Právě proto ho určitě nevynechávejte. Do těsta z litru mléka zpravidla stačí přidat jedno až dvě vejce.
  • Pánev není dostatečně rozehřátá – palačinky opékejte vždy na dobře rozehřáté pánvi. Vlažný nebo téměř studený povrch vede k tomu, že se těsto na něj přilepí a během otáčení se potrhá.
  • Žádný olej – olej slouží k tomu, aby se palačinky dobře opekly a zároveň se nepřilepily na dno pánve. Při jejich přípravě přitom nemusíte použít velké množství. Stačí jen pár kapek.
  • Příliš brzké otočení palačinky – palačinky byste měli opékat několik minut z obou stran. Pokud je budete otáčet příliš brzy, potrhají se vám, protože nebudou dostatečně pevné. Nejlepší čas na otočení palačinky je tehdy, když jsou okraje mírně hnědé a střed není tekutý.
  • Nekvalitní pánev – přilepení těsta a jeho potrhaní způsobují i staré pánve s poškozeným teflonem. Ty mohou rovněž vést k mnoha jiným problémům, proto byste je měli vyměnit za nové.
  • Příliš hrubé těsto – palačinky by měly být obecně tenčí. Díky tomu se lépe připravují a mnohem lépe chutnají. Naopak husté palačinky se velmi těžko otáčejí a zvyšují riziko potrhání.

Příprava receptu Jak zabránit tomu, aby se palačinky netrhaly? Použijte tuto jednu surovinu., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Surovina, díky které se těsto už nebude trhat

Dali jste si pozor na výše uvedené chyby, ale i přesto se vám palačinky trhají? Vyzkoušejte do těsta přidat zakysanou smetanu. Ta obsahuje tuk a bílkoviny, které se starají o to, že palačinky jsou pružnější. Díky tomu se netrhají při opékání ani rolování.

Plusem zakysané smetany je také to, že těsto mírně zahušťuje a jednotlivé suroviny drží lépe pohromadě. Nemluvě o tom, že díky kyselosti aktivuje lepek, což v praxi znamená, že palačinky nejsou tak křehké.

Kolik smetany tedy použít, aby se palačinky netrhaly? Nejlépe uděláte, když jí nahradíte 1/3 mléka nebo jiné tekutiny, kterou používáte na přípravu těsta.

TIP NA ZÁVĚR: Pokud byste doma neměli zakysanou smetanu, můžete ji nahradit bílým jogurtem.

1. Nejlepší slané palačinky s česnekem, sýrem a bylinkami

Sýrové palačinky - nejjednodušší a zaroveň populární recept pro všechny milovníky tohoto pokrmu. Palačinky jsou vynikající nejen na sladko, ale i na slano. Určitě vyzkoušejte tento recept na česnekové palačinky se sýrem a bylinkami. Jsou mňamózne. Autor: Lacusin

Recept najdete ZDE

Recept Nejlepší slané palačinky s česnekem, sýrem a bylinkami

2. Skvělé tvarohové palačinky bez mouky

Nevěřila jsem, že tento recept bude stát za to, ale nakonec jsem byla překvapena. Palačinky byly jemné, při pečení se vůbec nelepily na pánev a při stáčení se vůbec nelámaly. Dělala jsem z dvojnásobné dávky. Autor: Triniti

Recept najdete ZDE

Recept Skvělé tvarohové palačinky bez mouky

3. Vídeňské tvarohové palačinky zapečené v troubě

Ve srovnání s tradičními tvarohovými palačinkami jsou mnohem jemnější a chutnější. Jsou sice časově náročnější, ale ta chuť je opravdu božská! Když jsem zkoušela poprvé tento recept, použila jsem jemný tvaroh, nedrželo mi to tvar, ale na podruhé jsem použila tvaroh v kostce a to již tedy byla pochoutka. I vzhledem, i chuťově :) Autor: Jaja

Recept najdete ZDE

Recept Vídeňské tvarohové palačinky zapečené v troubě

4. Nejlepší palačinkové těsto ze všech

Palačinek jsem už během mého života napekla tolik, že to nikdo neví ani spočítat. Vyzkoušela jsem už různé těsta, s polohrubou moukou, s hladkou, s celozrnnou, i s kakaem, s čokoládou nebo i palačinky naslano. Zatím vyhrává tento recept, se kterým bych se chtěla podělit. I naslano i nasladko. Autor: Triniti

Recept najdete ZDE

Recept Nejlepší palačinkové těsto ze všech

5. Zapečené palačinky s kuřecím masem a sýrem

Palačinky na sladko má určitě každý rád. Zkuste je naplnit směsí kuřecí masa a hrášku, polijte bešamelem, posypte sýrem a dejte zapéct do trouby. Lahůdka, která ... Autor: Triniti

Recept najdete ZDE

Recept Zapečené palačinky s kuřecím masem a sýrem

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář