Máte chuť na palačinky? Příprava palačinkového těsta zpravidla není náročná. Stačí jen znát správný poměr mouky, mléka a vajec. I navzdory velmi jednoduchému postupu se však občas stává, že se těsto začne na pánvi trhat. Proč se to děje a co dělat, abyste se tomuto problému vyhnuli?
Máte chuť na palačinky? Příprava palačinkového těsta zpravidla není náročná. Stačí jen znát správný poměr mouky, mléka a vajec. I navzdory velmi jednoduchému postupu se však občas stává, že se těsto začne na pánvi trhat. Proč se to děje a co dělat, abyste se tomuto problému vyhnuli?
Důvodů, proč se palačinky trhají, je hned několik:
Zdroj: Unsplash.com
Dali jste si pozor na výše uvedené chyby, ale i přesto se vám palačinky trhají? Vyzkoušejte do těsta přidat zakysanou smetanu. Ta obsahuje tuk a bílkoviny, které se starají o to, že palačinky jsou pružnější. Díky tomu se netrhají při opékání ani rolování.
Plusem zakysané smetany je také to, že těsto mírně zahušťuje a jednotlivé suroviny drží lépe pohromadě. Nemluvě o tom, že díky kyselosti aktivuje lepek, což v praxi znamená, že palačinky nejsou tak křehké.
Kolik smetany tedy použít, aby se palačinky netrhaly? Nejlépe uděláte, když jí nahradíte 1/3 mléka nebo jiné tekutiny, kterou používáte na přípravu těsta.
TIP NA ZÁVĚR: Pokud byste doma neměli zakysanou smetanu, můžete ji nahradit bílým jogurtem.
1. Nejlepší slané palačinky s česnekem, sýrem a bylinkami
Sýrové palačinky - nejjednodušší a zaroveň populární recept pro všechny milovníky tohoto pokrmu. Palačinky jsou vynikající nejen na sladko, ale i na slano. Určitě vyzkoušejte tento recept na česnekové palačinky se sýrem a bylinkami. Jsou mňamózne. Autor: Lacusin
2. Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
Nevěřila jsem, že tento recept bude stát za to, ale nakonec jsem byla překvapena. Palačinky byly jemné, při pečení se vůbec nelepily na pánev a při stáčení se vůbec nelámaly. Dělala jsem z dvojnásobné dávky. Autor: Triniti
3. Vídeňské tvarohové palačinky zapečené v troubě
Ve srovnání s tradičními tvarohovými palačinkami jsou mnohem jemnější a chutnější. Jsou sice časově náročnější, ale ta chuť je opravdu božská! Když jsem zkoušela poprvé tento recept, použila jsem jemný tvaroh, nedrželo mi to tvar, ale na podruhé jsem použila tvaroh v kostce a to již tedy byla pochoutka. I vzhledem, i chuťově :) Autor: Jaja
4. Nejlepší palačinkové těsto ze všech
Palačinek jsem už během mého života napekla tolik, že to nikdo neví ani spočítat. Vyzkoušela jsem už různé těsta, s polohrubou moukou, s hladkou, s celozrnnou, i s kakaem, s čokoládou nebo i palačinky naslano. Zatím vyhrává tento recept, se kterým bych se chtěla podělit. I naslano i nasladko. Autor: Triniti
5. Zapečené palačinky s kuřecím masem a sýrem
Palačinky na sladko má určitě každý rád. Zkuste je naplnit směsí kuřecí masa a hrášku, polijte bešamelem, posypte sýrem a dejte zapéct do trouby. Lahůdka, která ... Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě