NejRecept.cz Nápoje Sirupy, šťávy a likéry Bezová limonáda jako z kavárny: Bez námahy a za pár korun.
Bezová limonáda jako z kavárny: Bez námahy a za pár korun.
Recept Bezová limonáda jako z kavárny: Bez námahy a za pár korun.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Bez je dokonalou ingrediencí k přípravě výborných osvěžujících limonád, které chutnají jako ty z kavárny. Stačí ho jen správně zpracovat a zkombinovat s dalšími surovinami, jako jsou citrony, pomeranče nebo máta. Chtěli byste si během letošního léta připravit něco dobrého, co vás dokáže ochladit? Vyzkoušejte recept na tuto dokonalou limonádu.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.5.2025

Bezová limonáda jako z kavárny: Bez námahy a za pár korun.

Bez je dokonalou ingrediencí k přípravě výborných osvěžujících limonád, které chutnají jako ty z kavárny. Stačí ho jen správně zpracovat a zkombinovat s dalšími surovinami, jako jsou citrony, pomeranče nebo máta. Chtěli byste si během letošního léta připravit něco dobrého, co vás dokáže ochladit? Vyzkoušejte recept na tuto dokonalou limonádu.

Bezová limonáda z čerstvého bezu

Natrhali jste si květy bezu a chtěli byste z něj udělat chutnou limonádu? Budete potřebovat:

  • 10 květů bezu
  • 1 citron
  • krystalový cukr podle chuti
  • 3 litry vody

Postup:

  1. Natrhaný bez nejprve zkontrolujte. Zjistěte, zda se v něm nenachází hmyz nebo na jeho povrchu není příliš mnoho nečistot, například prachu.
  2. Vodu s cukrem převařte a nalijte ji do džbánu s bezem a plátky citronu.
  3. Takto připravenou limonádu dejte na několik hodin (ideálně do dalšího dne) na chladné a tmavé místo.
  4. Druhý den limonádu přeceďte a můžete podávat.

Pokud chcete, aby byla limonáda nejen chutná, ale i efektní, do sklenice přidejte plátky citronu a pomeranče, lístky máty a led.

Bezová limonáda z bezového sirupu

Uvařili jste z květů bezu sladký a dobrý sirup? V tom případě je příprava limonády ještě jednodušší. Budete potřebovat:

  • vodu nebo minerálku
  • bezový sirup
  • plátky pomeranče nebo citronu
  • mátu
  • led

Postup je velmi jednoduchý. Do sklenice nalijte vodu nebo minerálku a přidejte bezový sirup. Množství závisí na vašich preferencích. Následně přidejte plátky pomeranče nebo citronu (případně obojí), mátové lístky a vše promíchejte. Před podáváním vložte do sklenice kostky ledu a můžete servírovat.

Jak si připravit bezový sirup?

Dobrý bezový sirup je k nezaplacení. Skvěle chutná a dá se použít na různé způsoby. Kromě limonády je jako stvořený i k ochucení čaje či dokonce vánočního punče. Na základní recept budete potřebovat:

  • 20 květů bezu
  • 1 litr vody
  • 1 kg krystalového cukru
  • 15 g kyseliny citronové
  • 1 citron

Postup:

  1. Vodu nalijte do hrnce, přiveďte ji k varu a následně ji nechte vychladnout.
  2. Bez prohlédněte a vytřiďte z něj jen zdravé květy. Ty jemně osprchujte, abyste je nijak nepoškodili.
  3. Takto připravený bez vložte do vody spolu s plátky citronu a směs dejte na 24 hodin na tmavé a chladné místo. Vhodný je například sklep.
  4. Vodu přeceďte do jiného hrnce, přidejte cukr, kyselinu citronovou a zahřejte na 40 stupňů.
  5. Směs ohřívejte, dokud se cukr a kyselina úplně nerozpustí. V případě, že se na hladině začne tvořit pěna, postupně ji pomocí sítka nebo lžíce odstraňujte. Zajistíte si tak, že sirup bude čirý.
  6. Hotový sirup přelijte do sklenic, pořádně uzavřete a zabalte do deky. V té je nechte úplně vychladnout a následně uskladněte na chladném a tmavém místě.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář