NejRecept.cz Pečivo Chléb Čerstvý chléb i druhý den? Dejte k němu kousek této zeleniny.
Čerstvý chléb i druhý den? Dejte k němu kousek této zeleniny.
Recept Čerstvý chléb i druhý den? Dejte k němu kousek této zeleniny.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Kdo by netoužil po chlebu, který bude nadýchaný, chutný a dobrý i další den? Problém je však v tom, že i přes skladování v chlebníku nebo v jiných speciálních nádobách je pečivo už po několika hodinách gumové, suché a tvrdé. Jak proti tomu bojovat? Úplně jednoduše – do chlebníku stačí dát tuto jednu zeleninu.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   27.4.2025

Čerstvý chléb i druhý den? Dejte k němu kousek této zeleniny.

Kdo by netoužil po chlebu, který bude nadýchaný, chutný a dobrý i další den? Problém je však v tom, že i přes skladování v chlebníku nebo v jiných speciálních nádobách je pečivo už po několika hodinách gumové, suché a tvrdé. Jak proti tomu bojovat? Úplně jednoduše – do chlebníku stačí dát tuto jednu zeleninu.

Zelenina, která zaručí, že chléb bude měkký

Tvrdý, oschlý nebo gumový chléb nejenže nemá tak dobrou chuť, ale mnohdy se ani nedá jíst. Pokud se tomuto problému chcete vyhnout, jednoduše do chlebníku nebo jiné nádoby, kterou používáte na skladování, vložte kousek celeru.

Celer je známý několika pozitivními účinky. Kromě toho, že je velmi zdravý, vytváří optimální podmínky pro skladování jakéhokoliv pečiva. To je i druhý či třetí den po nákupu měkké a vláčné.

Jak je to možné?

Celer obsahuje velké procento vody. Tu postupně vylučuje do okolí – v tomto případě do chlebníku nebo jakékoliv jiné nádoby, ve které se nachází. Na druhé straně chléb veškerou vlhkost z celeru absorbuje, díky čemuž nevysychá a zachovává si svou čerstvost.

Kolik celeru je třeba?

K tomu, aby chléb neztvrdl, nemusíte použít příliš mnoho celeru. Stačí jen menší kousek, který očistíte, umyjete a vysušíte, aby nezplesnivěl. Následně ho vložte do papírového nebo plátěného sáčku a pak do chlebníku.

Chlebník čas od času otevřete a celer zkontrolujte. Když si všimnete, že začíná vysychat nebo plesnivět, vyměňte ho za nový.

Co použít kromě celeru?

Celer je skvělým řešením v boji proti oschlému nebo ztvrdlému pečivu. Pokud ho však náhodou doma nemáte, můžete použít tyto alternativy:

  • jablko – použít můžete celé nebo jen plátek z něj,
  • mrkev – před použitím ji očistěte,
  • salátová okurka,
  • syrový brambor.

Všechny tyto suroviny jsou velmi podobné celeru. To znamená, že obsahují větší množství vody, díky čemuž chléb dokonale zvlhčují.

Jednou z možností je i mražení

Pokud chcete, aby si chléb či pečivo udržely svou čerstvost, krátce po koupi je můžete dát do mrazničky. Později, když je vytáhnete a rozmrazíte (ideálně ne v mikrovlnce), měly by být křupavé a měkké.

Myslete však na to, že mražení není příliš praktické. Celý proces je zdlouhavý a ideální spíše tehdy, když máte doma více chleba, o kterém víte, že ho nezkonzumujete a potřebujete ho někde uskladnit na delší dobu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář