Kdo by netoužil po chlebu, který bude nadýchaný, chutný a dobrý i další den? Problém je však v tom, že i přes skladování v chlebníku nebo v jiných speciálních nádobách je pečivo už po několika hodinách gumové, suché a tvrdé. Jak proti tomu bojovat? Úplně jednoduše – do chlebníku stačí dát tuto jednu zeleninu.
Kdo by netoužil po chlebu, který bude nadýchaný, chutný a dobrý i další den? Problém je však v tom, že i přes skladování v chlebníku nebo v jiných speciálních nádobách je pečivo už po několika hodinách gumové, suché a tvrdé. Jak proti tomu bojovat? Úplně jednoduše – do chlebníku stačí dát tuto jednu zeleninu.
Tvrdý, oschlý nebo gumový chléb nejenže nemá tak dobrou chuť, ale mnohdy se ani nedá jíst. Pokud se tomuto problému chcete vyhnout, jednoduše do chlebníku nebo jiné nádoby, kterou používáte na skladování, vložte kousek celeru.
Celer je známý několika pozitivními účinky. Kromě toho, že je velmi zdravý, vytváří optimální podmínky pro skladování jakéhokoliv pečiva. To je i druhý či třetí den po nákupu měkké a vláčné.
Jak je to možné?
Celer obsahuje velké procento vody. Tu postupně vylučuje do okolí – v tomto případě do chlebníku nebo jakékoliv jiné nádoby, ve které se nachází. Na druhé straně chléb veškerou vlhkost z celeru absorbuje, díky čemuž nevysychá a zachovává si svou čerstvost.
K tomu, aby chléb neztvrdl, nemusíte použít příliš mnoho celeru. Stačí jen menší kousek, který očistíte, umyjete a vysušíte, aby nezplesnivěl. Následně ho vložte do papírového nebo plátěného sáčku a pak do chlebníku.
Chlebník čas od času otevřete a celer zkontrolujte. Když si všimnete, že začíná vysychat nebo plesnivět, vyměňte ho za nový.
Celer je skvělým řešením v boji proti oschlému nebo ztvrdlému pečivu. Pokud ho však náhodou doma nemáte, můžete použít tyto alternativy:
Všechny tyto suroviny jsou velmi podobné celeru. To znamená, že obsahují větší množství vody, díky čemuž chléb dokonale zvlhčují.
Pokud chcete, aby si chléb či pečivo udržely svou čerstvost, krátce po koupi je můžete dát do mrazničky. Později, když je vytáhnete a rozmrazíte (ideálně ne v mikrovlnce), měly by být křupavé a měkké.
Myslete však na to, že mražení není příliš praktické. Celý proces je zdlouhavý a ideální spíše tehdy, když máte doma více chleba, o kterém víte, že ho nezkonzumujete a potřebujete ho někde uskladnit na delší dobu.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě