NejRecept.cz Podle ovoce Červi v ovoci? Takto zjistíte, zda se v něm nacházejí.
Červi v ovoci? Takto zjistíte, zda se v něm nacházejí.
Recept Červi v ovoci? Takto zjistíte, zda se v něm nacházejí.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Ovoce, které si vypěstujeme doma, je mnohem chutnější než to koupené. Má však jednu velkou nevýhodu – často bývá červivé. Červů si přitom nemusíme ani všimnout. To, že se v ovoci nacházejí, si uvědomíme až tehdy, když si ho vychutnáváme. Jak zjistit, zda v třešních, broskvích nebo jiných plodech přebývají červi? Využijte naše rady.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.8.2024

Červi v ovoci? Takto zjistíte, zda se v něm nacházejí.

Ovoce, které si vypěstujeme doma, je mnohem chutnější než to koupené. Má však jednu velkou nevýhodu – často bývá červivé. Červů si přitom nemusíme ani všimnout. To, že se v ovoci nacházejí, si uvědomíme až tehdy, když si ho vychutnáváme. Jak zjistit, zda v třešních, broskvích nebo jiných plodech přebývají červi? Využijte naše rady.

Důkladně prozkoumejte plody

Ovoce, které plánujete konzumovat, důkladně prohlédněte. Zjistěte, zda v slupce nejsou díry, které by mohly naznačovat, že se červ dostal dovnitř. Sledujte také, zda plod nemá odlišnou barvu než ostatní. Případně, zda nejsou zvenku viditelné drobné chodbičky, které červi v ovoci rádi vytvářejí.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Domácí meruňková marmeláda
Domácí meruňková marmeláda

Myslete také na vůni

Přítomnost červů často vede k tomu, že ovoce mnohem rychleji hnije. Kvůli tomu ztrácí některé své charakteristické vlastnosti, jako je například příjemná vůně. Pokud plod na první pohled vypadá neporušeně, přivoňte k němu. Hnilobný zápach vám naznačí, že už není jedlý.

Ovoce nakrájejte

Nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda se v ovoci nacházejí červi, je jeho nakrájení na menší kousky. Jakmile ho otevřete, zkontrolujte dužinu i okolí pecky (pokud jde o peckové ovoce).

Pokud je dužina hnědá nebo v ní vidíte malé dírky, ovoce je červivé. Plod proto nekonzumujte.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda

Ovoce ponořte do vody

Na kontrolu ovoce můžete vyzkoušet i jeden rychlý a jednoduchý lidový trik.

  1. Vložte ovoce do misky a zalijte studenou vodou tak, aby bylo zcela ponořené.
  2. Do misky přidejte lžíci soli, kyseliny citronové nebo octa.
  3. Ovoce nechte stát 20 až 30 minut.
  4. Po uplynutí této doby by měli z ovoce vyjít všichni červi.

Tento trik používejte pouze na takové množství ovoce, které plánujete hned sníst, zpracovat do marmelád nebo sterilizovat. Pokud byste totiž některé plody vytáhli z vody a odložili je do sklepa, velmi rychle by shnily.

Na vylákání červů z ovoce je výborná i teplá voda. Plody do ní stačí namočit na 10 až 15 minut.

Pokud ovoce nechcete máčet ve vodě, jednoduše ho vložte na několik hodin do ledničky. Červi nemají rádi chlad a z ovoce vylezou. Jinou alternativou je ještě mrazák, kde červi zahynou.

Můžeme jíst červivé ovoce?

Většina odborníků se shoduje na tom, že pokud náhodou sníte červivé ovoce, nic se vám nestane. Nemusíte se obávat otravy jídlem nebo jiných zdravotních problémů. Jediné, co vás může trápit, jsou bolesti žaludku.

Pokud byste doma měli větší množství plodů napadených červy a je vám líto je vyhodit, rozkrojte je napůl a zjistěte, v jakém jsou stavu. V případě, že by byly z větší části v pořádku, očistěte je, oblast, kde přebývali červi, odstraňte a klidně je snězte.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář