Vánoční likér patří mezi ty dobroty, bez kterých si svátky mnozí z nás ani neumí představit. Lahodný, voňavý a často i krásně zabalený – ideální jako dárek nebo doplněk ke sváteční výzdobě. Jeho příprava se může zdát jednoduchá, ale stačí pár drobných chyb a výsledek může být spíš zklamáním než potěšením. Pokud si chcete být jistí, že likér bude stát za to, ještě než se pustíte do jeho přípravy, podívejte se na seznam největších chyb, kterým je dobré se vyhnout.
Vánoční likér patří mezi ty dobroty, bez kterých si svátky mnozí z nás ani neumí představit. Lahodný, voňavý a často i krásně zabalený – ideální jako dárek nebo doplněk ke sváteční výzdobě. Jeho příprava se může zdát jednoduchá, ale stačí pár drobných chyb a výsledek může být spíš zklamáním než potěšením. Pokud si chcete být jistí, že likér bude stát za to, ještě než se pustíte do jeho přípravy, podívejte se na seznam největších chyb, kterým je dobré se vyhnout.
Základem každého dobrého vánočního likéru je kvalitní alkohol. Levné nebo aromatizované destiláty často zanechají v nápoji nepříjemnou pachuť, která přehluší i ty nejlepší suroviny.
Pokud připravujete vaječný likér, sáhněte po kvalitní vodce nebo jemném rumu. Karamelové či kávové varianty zase vyniknou s dobrým brandy. Alkohol nemusí být drahý, ale měl by být čistý a bez výrazného zápachu – právě on totiž nese celé tělo likéru.
Další velkou chybou, kterou můžete udělat při přípravě vaječného likéru, je přehřátí surovin. Mléko, smetana ani vejce se nesmí přímo vařit, protože by se mohla srazit a ztratit svoji jemnost.
V některých receptech se suroviny pouze smíchají, aniž by se zahřívaly. V jiných se zase šlehají nad parou. Druhá možnost je většinou praktičtější, protože usnadňuje spojení jednotlivých ingrediencí.
Hladká konzistence je u likéru stejně důležitá jako jeho chuť. Pokud směs nevyšleháte nebo ji nepřecedíte, mohou v ní zůstat kousky vajec či sraženiny, které zhorší výsledný dojem.
Po dovaření likér vždy dobře promíchejte a zkontrolujte. Pokud v něm zůstanou menší nebo větší kousky, přeceďte ho přes husté sítko nebo plátno. Výsledkem bude krásně jemný krémový nápoj, který se bude snadno nalévat.

U domácího likéru se často stává, že se to přežene buď s cukrem, nebo s alkoholem. Pokud je nápoj příliš sladký, ztratí svěžest. Pokud je naopak příliš silný, pálí v krku a překrývá jemné chutě.
Likér během přípravy pravidelně ochutnávejte – hlavně před posledním přidáním cukru nebo alkoholu. A pokud se vám zdá chuť nevýrazná, přidejte trochu vanilky, špetku soli nebo kapku citronové šťávy, která ji zjemní a vyváží.
I dokonale připravený likér se může zkazit, pokud se špatně uskladní. Nejčastější chybou je použití špatně umytých lahví nebo sklenic. Ty před naplněním vždy důkladně umyjte a sterilizujte – například propláchnutím horkou vodou nebo alkoholem.
Dávejte si pozor i na způsob uzavření lahví. Ujistěte se, že víčko dobře těsní, aby se do likéru nedostaly bakterie.
Hotový likér uchovávejte v lednici, ideálně v tmavé lahvi, aby si zachoval barvu i chuť. Většina domácích likérů vydrží 2 – 3 týdny.

Domácí vánoční likér není jen o chuti, ale i o malých detailech, které z něj udělají skutečně výjimečný dárek nebo ozdobu svátečního stolu. Při jeho přípravě proto dbejte na tyto detaily:
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě