Majonéza je oblíbenou surovinou, která se používá v mnoha jídlech. Často je součástí zálivek do salátů, dipů a omáček. Má příjemnou chuť, dobře se s ní pracuje a je všestranná. Problém je jen v tom, že je příliš kalorická, kvůli čemuž se nehodí do diet ani zdravých jídelníčků. Plánujete připravovat nějaký pokrm, ale v receptu se nachází majonéza? Toto jsou alternativy, kterými ji můžete nahradit.
Majonéza je oblíbenou surovinou, která se používá v mnoha jídlech. Často je součástí zálivek do salátů, dipů a omáček. Má příjemnou chuť, dobře se s ní pracuje a je všestranná. Problém je jen v tom, že je příliš kalorická, kvůli čemuž se nehodí do diet ani zdravých jídelníčků. Plánujete připravovat nějaký pokrm, ale v receptu se nachází majonéza? Toto jsou alternativy, kterými ji můžete nahradit.
Řecký jogurt je hustý, takže svou konzistencí připomíná majonézu. Jeho chuť je sice odlišná, ale když ho správně dochutíte, můžete si z něj připravit skvělý dresink vhodný do salátů nebo k bramborám či masu.
Plusem řeckého jogurtu je také jeho nízká energetická hodnota. Ta se odvíjí od toho, jaký produkt si pořídíte, ale zpravidla je na úrovni 80 až 100 kcal/100 g.
TIP: Pokud hledáte něco dietnějšího, můžete si pořídit i řecký jogurt s 0 % tuku. Ten má kolem 50 až 60 kcal na 100 gramů. Počítejte ale s tím, že bude řidší.
Má příjemnou svěží chuť, díky které se hodí do mnoha pokrmů. Nejnižší energetickou hodnotu má 14 % smetana (kolem 150 kcal na 100 g). O něco více kalorií má 16 % smetana (172 kcal/100 g), která je však hustší, díky čemuž mnohem více připomíná majonézu.
Zakysanou smetanu můžete klidně smíchat s řeckým jogurtem. Její chuť nebude tak výrazná a po přidání soli a koření dostanete dokonalý dresink, který budete připravovat pravidelně.
Zdroj: Pxhere.com
V mnohém se podobá řeckému jogurtu. Má vysoký obsah bílkovin, takže je jako stvořený pro každého, kdo se pravidelně hýbe. Tím, že má neutrální chuť, ho můžete přizpůsobit svým vlastním preferencím.
Velkým plusem je také to, že i jemný odtučněný tvaroh je poměrně hustý, takže se s ním dá dobře pracovat. Pokud byste potřebovali, aby byl výsledný dresink řidší, přidejte do něj trochu mléka nebo jogurtu.
Patříte k lidem, kteří se vyhýbají živočišným produktům nebo jen chcete mírně zaexperimentovat? V tom případě vyzkoušejte avokádovou majonézu. Potřebovat na ni budete:
Postup:
Zdá se vám, že ani jedna ze zmíněných alternativ nedokáže úplně nahradit klasickou majonézu? V tom případě si můžete jednou za čas dopřát její light verzi. Ta má zpravidla velmi podobné složení jako klasická, jen s tím rozdílem, že obsahuje méně oleje, díky čemuž je její kalorická hodnota výrazně nižší.
Pokud neřešíte kalorickou hodnotu, ale chtěli byste mít kvalitní domácí produkt, můžete si udělat vlastní majonézu. Recept je velmi jednoduchý. Stačit vám na něj bude:
Postup:
Domácí majonézu můžete používat stejně jako tu z obchodu. Poté, co ji dokončíte, ji přendejte do sklenice, pořádně zavřete a dejte do ledničky.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě