NejRecept.cz Saláty Zálivky a dressingy Čím nahradit kalorickou a těžkou majonézu? Vyzkoušejte tyto chutné, ale přitom zdravé alternativy.
Čím nahradit kalorickou a těžkou majonézu? Vyzkoušejte tyto chutné, ale přitom zdravé alternativy.
Recept Čím nahradit kalorickou a těžkou majonézu? Vyzkoušejte tyto chutné, ale přitom zdravé alternativy.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Majonéza je oblíbenou surovinou, která se používá v mnoha jídlech. Často je součástí zálivek do salátů, dipů a omáček. Má příjemnou chuť, dobře se s ní pracuje a je všestranná. Problém je jen v tom, že je příliš kalorická, kvůli čemuž se nehodí do diet ani zdravých jídelníčků. Plánujete připravovat nějaký pokrm, ale v receptu se nachází majonéza? Toto jsou alternativy, kterými ji můžete nahradit.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   11.1.2025

Čím nahradit kalorickou a těžkou majonézu? Vyzkoušejte tyto chutné, ale přitom zdravé alternativy.

Majonéza je oblíbenou surovinou, která se používá v mnoha jídlech. Často je součástí zálivek do salátů, dipů a omáček. Má příjemnou chuť, dobře se s ní pracuje a je všestranná. Problém je jen v tom, že je příliš kalorická, kvůli čemuž se nehodí do diet ani zdravých jídelníčků. Plánujete připravovat nějaký pokrm, ale v receptu se nachází majonéza? Toto jsou alternativy, kterými ji můžete nahradit.

Řecký jogurt

Řecký jogurt je hustý, takže svou konzistencí připomíná majonézu. Jeho chuť je sice odlišná, ale když ho správně dochutíte, můžete si z něj připravit skvělý dresink vhodný do salátů nebo k bramborám či masu.

Plusem řeckého jogurtu je také jeho nízká energetická hodnota. Ta se odvíjí od toho, jaký produkt si pořídíte, ale zpravidla je na úrovni 80 až 100 kcal/100 g.

TIP: Pokud hledáte něco dietnějšího, můžete si pořídit i řecký jogurt s 0 % tuku. Ten má kolem 50 až 60 kcal na 100 gramů. Počítejte ale s tím, že bude řidší.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Domácí majonéza
Domácí majonéza

Zakysaná smetana

Má příjemnou svěží chuť, díky které se hodí do mnoha pokrmů. Nejnižší energetickou hodnotu má 14 % smetana (kolem 150 kcal na 100 g). O něco více kalorií má 16 % smetana (172 kcal/100 g), která je však hustší, díky čemuž mnohem více připomíná majonézu.

Zakysanou smetanu můžete klidně smíchat s řeckým jogurtem. Její chuť nebude tak výrazná a po přidání soli a koření dostanete dokonalý dresink, který budete připravovat pravidelně.

Příprava receptu Čím nahradit kalorickou a těžkou majonézu? Vyzkoušejte tyto chutné, ale přitom zdravé alternativy., krok 1
Zdroj: Pxhere.com

Tvaroh

V mnohém se podobá řeckému jogurtu. Má vysoký obsah bílkovin, takže je jako stvořený pro každého, kdo se pravidelně hýbe. Tím, že má neutrální chuť, ho můžete přizpůsobit svým vlastním preferencím.

Velkým plusem je také to, že i jemný odtučněný tvaroh je poměrně hustý, takže se s ním dá dobře pracovat. Pokud byste potřebovali, aby byl výsledný dresink řidší, přidejte do něj trochu mléka nebo jogurtu.

Avokádová majonéza

Patříte k lidem, kteří se vyhýbají živočišným produktům nebo jen chcete mírně zaexperimentovat? V tom případě vyzkoušejte avokádovou majonézu. Potřebovat na ni budete:

  • 2 avokáda
  • 1 stroužek česneku
  • 1 limetku
  • 1 lžíci hořčice
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
  • sůl podle chuti

Postup:

  1. Do misky dejte všechny ingredience kromě oleje a začněte mixovat.
  2. Během mixování postupně přilévejte olej.
  3. Mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Tu můžete následně ihned použít.

Majonéza light

Zdá se vám, že ani jedna ze zmíněných alternativ nedokáže úplně nahradit klasickou majonézu? V tom případě si můžete jednou za čas dopřát její light verzi. Ta má zpravidla velmi podobné složení jako klasická, jen s tím rozdílem, že obsahuje méně oleje, díky čemuž je její kalorická hodnota výrazně nižší.

Když vás netrápí kalorická hodnota, ale chcete něco domácího

Pokud neřešíte kalorickou hodnotu, ale chtěli byste mít kvalitní domácí produkt, můžete si udělat vlastní majonézu. Recept je velmi jednoduchý. Stačit vám na něj bude:

  • 1 hrnek oleje
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička hořčice
  • sůl a cukr podle chuti

Postup:

  1. Žloutek, šťávu, hořčici, sůl a cukr dejte do misky a začněte šlehat.
  2. Během šlehání postupně přilévejte olej.
  3. Mixujte, dokud vám nevznikne hladká hmota připomínající kupovanou majonézu.

Domácí majonézu můžete používat stejně jako tu z obchodu. Poté, co ji dokončíte, ji přendejte do sklenice, pořádně zavřete a dejte do ledničky.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář