Piškotové těsto je jedno z těch nejjednodušších, které můžete připravit. Zároveň je také velmi univerzální – naplnit ho můžete čímkoli od džemu až po různé máslové, smetanové či tvarohové krémy. Skvěle si také rozumí s ovocem či dokonce alkoholem, kterým ho můžete pro lepší chuť mírně pokapat. Děláte piškotové těsto na pravidelné bázi a chtěli byste ho něčím oživit? Vyzkoušejte tyto triky.
Piškotové těsto je jedno z těch nejjednodušších, které můžete připravit. Zároveň je také velmi univerzální – naplnit ho můžete čímkoli od džemu až po různé máslové, smetanové či tvarohové krémy. Skvěle si také rozumí s ovocem či dokonce alkoholem, kterým ho můžete pro lepší chuť mírně pokapat. Děláte piškotové těsto na pravidelné bázi a chtěli byste ho něčím oživit? Vyzkoušejte tyto triky.
Kakao dodá korpusu krásnou tmavou barvu a zároveň ho skvěle ochutí. Na běžné těsto z pěti vajec vám budou stačit zpravidla jen 2 – 3 polévkové lžíce. Nejlépe uděláte, když kakao prosejete, aby se v těstě nenacházely hrudky, které by se i při míchání nebo šlehání jen těžko rozbíjely.
Kakao můžete klidně zaměnit za kousky čokolády. Ty stačí jen nasekat a přimíchat k ostatním surovinám. To, jakou čokoládu použijete, je čistě na vás. Skvělou volbou je tmavá i mléčná.
TIP: Kakao způsobuje, že výsledný korpus bývá sušší než obvykle, proto ho nezapomeňte důkladně navlhčit.
Na oslazení piškotového těsta se zpravidla používá krystalový cukr. S tím se velmi dobře pracuje, ale jeho menší nevýhodou je to, že není ničím zajímavý. Kromě toho, že korpus osladí, mu nedodá žádnou specifickou chuť.
Přesným opakem je med, který má velmi zajímavé a výrazné aroma. Jeho plusem je také to, že těsto zvláčňuje a pomáhá v něm udržet vlhkost. Podobně jsou na tom i sladidla jako javorový, agávový či datlový sirup.
Děláte svěží citrusové řezy? Nebo jen chcete, aby byl korpus krásně voňavý? Nastrouhejte do něj citronovou nebo pomerančovou kůru. Její množství se odvíjí čistě od vašich preferencí. Zpravidla stačí kůra z poloviny nebo jednoho celého citronu.
Starají se o skvělou chuť a umí ovlivnit i vzhled piškotu – stejně jako kakao. V případě, že se rozhodnete používat mleté ořechy, snižte v receptu množství mouky nebo zvyšte množství tekutiny, aby se vám jednotlivé ingredience bez problémů spojily.
Příjemnou chuť má i strouhaný kokos, který je ideální také na dekorování už hotového koláče.
Z klasiky se do piškotového těsta hodí vanilka a skořice. Následně je ideální i muškátový oříšek či mletý zázvor, který se postará o mírně pikantní chuť.
Méně obvyklé druhy koření, které jsou však zajímavé a v malém množství umí oživit korpus, jsou kardamom a badyán. Tím, že jsou velmi výrazné, si ale dávejte velký pozor na to, kolik z nich použijete.
Bez ohledu na to, jakého receptu se budete při pečení držet, piškotové těsto je obecně o něco sušší než například kynuté. Právě proto je důležité, abyste ho dobře navlhčili. Tekutina, kterou použijete, přitom nemusí mít jen zvlhčující účinek. Korpusu může dodat i příjemnou chuť.
A co je nejlepší na navlhčení piškotu? Všechno se odvíjí od toho, jaký děláte. Pokud jde o klasický, ze kterého plánujete připravit řezy nebo dorty a budete ho plnit nějakým krémem (např. máslovým nebo smetanovým), využijte vodu smíchanou s cukrem, čaj nebo alkohol. S tím to však nepřehánějte, protože krém je sám o sobě dostatečně výrazný.
V případě, že děláte dezerty s čerstvým, mraženým nebo kompotovaným ovocem, na zvlhčení použijte ovocnou šťávu nebo čaj. Dokonce vhodný je i džus.
A pokud máte tmavé čokoládové těsto, sázkou na jistotu je kakao nebo tmavý alkohol, ideálně rum či whisky.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě