NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Čokoládový dort Co dělat, aby byl lávový dort vždy tekutý? Dávejte si pozor na délku pečení a typ čokolády.
Co dělat, aby byl lávový dort vždy tekutý? Dávejte si pozor na délku pečení a typ čokolády.
Recept Co dělat, aby byl lávový dort vždy tekutý? Dávejte si pozor na délku pečení a typ čokolády.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Příprava lávového dortu není složitá. Je však důležité sledovat několik menších detailů. V první řadě musíte najít správný recept s vhodným poměrem ingrediencí, který zajistí kontrast mezi křupavým vnějškem a tekutým čokoládovým středem. Kromě toho je také klíčové používat kvalitní suroviny a hlídat dobu pečení, abyste dezert nepřepekli.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.10.2024

Co dělat, aby byl lávový dort vždy tekutý? Dávejte si pozor na délku pečení a typ čokolády.

Příprava lávového dortu není složitá. Je však důležité sledovat několik menších detailů. V první řadě musíte najít správný recept s vhodným poměrem ingrediencí, který zajistí kontrast mezi křupavým vnějškem a tekutým čokoládovým středem. Kromě toho je také klíčové používat kvalitní suroviny a hlídat dobu pečení, abyste dezert nepřepekli.

Čím je charakteristický lávový dort?

Lávový dort, který můžete znát také pod názvem lava cake nebo fondant au chocolat, se vyznačuje tekutým středem a jednoduchým vzhledem. V posledních letech se stal velmi populární zejména díky působivému servírování – když ho rozkrojíte, vyteče z něj čokoláda připomínající horkou lávu.

Charakteristickým znakem lávového dortu není pouze vynikající chuť, ale také jeho relativní jednoduchost při přípravě. Nevyžaduje žádné speciální ingredience ani pečicí postupy. Je potřeba pouze pohlídat, jak dlouho je v troubě, aby neztratil svou tekutou strukturu.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Láva cake se zmrzlinou
Láva cake se zmrzlinou

Co vytváří lávový efekt?

Lávový efekt zajišťuje kombinace tří faktorů:

  • Správné načasování – když budete dort péct příliš dlouho, jeho vnitřek ztuhne a výsledkem bude muffin. Naopak, pokud ho vytáhnete z trouby příliš brzy, jeho okraje nestihnou zpevnit a po vyklopení ztratí tvar. Tajemství úspěchu spočívá v pečení při vyšších teplotách (obvykle 180 až 200 °C) po dobu 8 až 12 minut.
  • Větší množství čokolády a másla – o tekutou texturu se postará také větší množství másla a čokolády s vysokým obsahem kakaa, která během krátké doby pečení nestihne ztuhnout.
  • Vhodný čas servírovánídort podávejte krátce poté, co ho vytáhnete z trouby. Pokud budete čekat, ztratí vytoužený lávový efekt.

Příprava receptu Co dělat, aby byl lávový dort vždy tekutý? Dávejte si pozor na délku pečení a typ čokolády., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Největší chyby, kvůli kterým se lávový dort nemusí podařit

Při pečení lávového dortu můžete udělat několik chyb. Tou největší je přepečení. Pokud necháte dezert v troubě příliš dlouho, čokoláda ztuhne. Dále je problémem také nedostatečně předehřátá trouba, kvůli které dochází k nerovnoměrnému pečení.

Neúspěch při pečení lávového dortu někdy způsobí také nesprávný recept, použití nekvalitní čokolády nebo špatné vymazání formy. Kvůli tomu se těsto přilepí na okraje a při pokusu o vyklopení se rozpadne.

TIP: Někteří šéfkuchaři doporučují vložit těsto na chvíli do ledničky, aby získalo lepší konzistenci.

Praktické tipy na dokonalý lávový dort

Při pečení lávového dortu můžete využít tyto praktické tipy, které vám pomohou dosáhnout dokonalých výsledků:

  • Používejte pouze kvalitní čokoládu, která obsahuje více než 60 % kakaa.
  • Troubu vždy předehřejte na teplotu od 180 do 200 °C podle pokynů v receptu.
  • Po upečení nenechávejte dort dlouho stát. Co nejdříve ho podávejte.
  • Troubu během pečení neotvírejte. Výrazná a rychlá změna teploty by mohla vést k nerovnoměrnému výsledku.
  • Na pečení lávového dortu používejte silikonové formy, kovové formy na muffiny nebo speciální keramické misky (tzv. ramekiny).
  • Formu vždy důkladně vymažte olejem nebo máslem a vysypte moukou.
  • Nebojte se experimentovat s různými chutěmi a náplněmi. Do čokolády můžete přidat například špetku skořice, vanilkový extrakt nebo karamel.

S čím podávat lávový dort?

Lávový dort můžete podávat jen posypaný moučkovým cukrem, případně doplněný o různé přílohy. Oblíbená je vanilková zmrzlina, šlehačka a karamelová nebo čokoládová poleva. Pokud byste chtěli něco svěžího, zkuste k dezertu nakrájet čerstvé ovoce. Sázkou na jistotu jsou jahody, maliny a borůvky.

Recept na pravý lávový dort

Na pravý lávový dort budete potřebovat:

  • 180 g čokolády na vaření
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetku soli
  • podle potřeby moučkový cukr

Postup je následně velmi jednoduchý:

  1. Čokoládu rozpustíme spolu s máslem ve vodní lázni.
  2. Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem. Postupně přidáváme vanilku, mouku, sůl a nakonec i rozpuštěnou čokoládu.
  3. Těsto nalijeme do formy na muffiny nebo do keramických misek, které jsme vymazali máslem a vysypali moukou. Sahat by mělo do přibližně 2/3 z celkové výšky formy.
  4. Připravené dortíky vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme přibližně 10 minut.
  5. Upečený lávový dort necháme maximálně dvě minuty stát, vyklopíme z formy a podáváme posypané moučkovým cukrem. V případě potřeby můžeme k dezertu přidat také čerstvé ovoce nebo zmrzlinu.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář