Příprava lávového dortu není složitá. Je však důležité sledovat několik menších detailů. V první řadě musíte najít správný recept s vhodným poměrem ingrediencí, který zajistí kontrast mezi křupavým vnějškem a tekutým čokoládovým středem. Kromě toho je také klíčové používat kvalitní suroviny a hlídat dobu pečení, abyste dezert nepřepekli.
Příprava lávového dortu není složitá. Je však důležité sledovat několik menších detailů. V první řadě musíte najít správný recept s vhodným poměrem ingrediencí, který zajistí kontrast mezi křupavým vnějškem a tekutým čokoládovým středem. Kromě toho je také klíčové používat kvalitní suroviny a hlídat dobu pečení, abyste dezert nepřepekli.
Lávový dort, který můžete znát také pod názvem lava cake nebo fondant au chocolat, se vyznačuje tekutým středem a jednoduchým vzhledem. V posledních letech se stal velmi populární zejména díky působivému servírování – když ho rozkrojíte, vyteče z něj čokoláda připomínající horkou lávu.
Charakteristickým znakem lávového dortu není pouze vynikající chuť, ale také jeho relativní jednoduchost při přípravě. Nevyžaduje žádné speciální ingredience ani pečicí postupy. Je potřeba pouze pohlídat, jak dlouho je v troubě, aby neztratil svou tekutou strukturu.
Lávový efekt zajišťuje kombinace tří faktorů:
Zdroj: Unsplash.com
Při pečení lávového dortu můžete udělat několik chyb. Tou největší je přepečení. Pokud necháte dezert v troubě příliš dlouho, čokoláda ztuhne. Dále je problémem také nedostatečně předehřátá trouba, kvůli které dochází k nerovnoměrnému pečení.
Neúspěch při pečení lávového dortu někdy způsobí také nesprávný recept, použití nekvalitní čokolády nebo špatné vymazání formy. Kvůli tomu se těsto přilepí na okraje a při pokusu o vyklopení se rozpadne.
TIP: Někteří šéfkuchaři doporučují vložit těsto na chvíli do ledničky, aby získalo lepší konzistenci.
Při pečení lávového dortu můžete využít tyto praktické tipy, které vám pomohou dosáhnout dokonalých výsledků:
Lávový dort můžete podávat jen posypaný moučkovým cukrem, případně doplněný o různé přílohy. Oblíbená je vanilková zmrzlina, šlehačka a karamelová nebo čokoládová poleva. Pokud byste chtěli něco svěžího, zkuste k dezertu nakrájet čerstvé ovoce. Sázkou na jistotu jsou jahody, maliny a borůvky.
Na pravý lávový dort budete potřebovat:
Postup je následně velmi jednoduchý:
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě