Ledový salát je dokonalou surovinou, která by neměla chybět v žádné kuchyni. Výborný je na tvorbu salátů, plnění burgerů či sendvičů nebo jen jako nízkokalorická příloha k masu. Práce s ním je jednoduchá, protože chutná velmi dobře i bez toho, abyste ho nějakým způsobem upravovali. Problém je však v tom, že nevydrží příliš dlouho. A to ani v případě skladování v lednici. Po krátké době zvadne, uschne a nakonec shnije. Přemýšlíte, jak se tomu vyhnout a zajistit si, že salát bude čerstvý i po dvou týdnech? Vyzkoušejte tento trik.
Ledový salát je dokonalou surovinou, která by neměla chybět v žádné kuchyni. Výborný je na tvorbu salátů, plnění burgerů či sendvičů nebo jen jako nízkokalorická příloha k masu. Práce s ním je jednoduchá, protože chutná velmi dobře i bez toho, abyste ho nějakým způsobem upravovali. Problém je však v tom, že nevydrží příliš dlouho. A to ani v případě skladování v lednici. Po krátké době zvadne, uschne a nakonec shnije. Přemýšlíte, jak se tomu vyhnout a zajistit si, že salát bude čerstvý i po dvou týdnech? Vyzkoušejte tento trik.
Ledový salát vypadá na první pohled tak, že ho není potřeba mýt. Stačí ho jen vytáhnout z obalu, nakrájet a používat. To je však velká chyba. Na listech salátu se mohou zachytávat různé bakterie, které často vedou k mnoha zdravotním problémům a komplikacím. Před konzumací ho proto vždy důkladně vyčistěte pod proudem vody.
Důležité je však myslet na jeden detail – listy se mají mýt až těsně před konzumací. Určitě tak nedělejte hodiny nebo dny předtím, než plánujete salát použít. Voda by totiž mohla spustit procesy, které urychlí kažení.
Pokud chcete, aby vám ledový salát vydržel co nejdéle, při skladování se držte těchto doporučení:
Když se budete držet tohoto postupu, salát by vám měl vydržet čerstvý přibližně dva týdny.
Zdroj: Unsplash.com
I přesto, že výše uvedený postup by vám měl zaručit, že salát vydrží čerstvý přibližně 2 týdny, myslete na jeho pravidelnou kontrolu. Listy prohlédněte a zjistěte, zda nezačínají vadnout nebo hnít. V případě hniloby je hned odstraňte, aby nekontaminovaly i další části.
Když se salát rozhodnete konzumovat a chcete si být jisti, že se na něm skutečně nenacházejí žádné bakterie, listy namočte do vody s trochou octa. V té je nechte pár minut a potom je jen umyjte pod proudem čisté vody.
Ledový salát můžete použít na desítky způsobů. Výborný je především jako základ zeleninových salátů. Následně jím však můžete naplnit tortilly, sendviče nebo burgery.
A čím dál populárnější jsou i salátové závitky, kdy listy salátu naplníte čímkoliv, na co máte chuť – například masem, sýrem nebo další zeleninou.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě