Popeleční středa je pro mnoho věřících spojena s přísným půstem, během kterého se nejí maso a jídlo se konzumuje maximálně třikrát denně. Přemýšlíte, co si v tento den připravit k obědu nebo večeři? Připravili jsme pro vás sbírku několika receptů, které jsou jednoduché a vhodné i na postní den.
Popeleční středa je pro mnoho věřících spojena s přísným půstem, během kterého se nejí maso a jídlo se konzumuje maximálně třikrát denně. Přemýšlíte, co si v tento den připravit k obědu nebo večeři? Připravili jsme pro vás sbírku několika receptů, které jsou jednoduché a vhodné i na postní den.
Podle tradic a pravidel půstu by měl člověk během Popeleční středy jíst třikrát denně, přičemž pouze jednou do sytosti. Sami si však můžete zvolit, zda to bude vydatnější oběd nebo večeře. Jídlo by mělo být obecně jednodušší. Ideálně nějaká klasika z pár surovin, jako je zeleninové rizoto nebo krémová houbová polévka. Naši předkové navíc často sahali i po sladkých jídlech, jako jsou bramborové šišky nebo ovocné knedlíky. Pokud nevíte, co jíst na Popeleční středu, máme pro vás několik inspirací.
1. Vynikající bramboráky jako od babičky
Dnes klasika k obědu. Pořádný oběd jako kdysi. Staré dobré bramboráčky nikdy nikdo neodmítne. Tedy alespoň u nás doma ne. Máte rádi. Já dávám i česnek, už jsem se setkala s tím, že někdo česnek nedává vůbec, ale přece v pravých bramborových plackách česnek nesmí chybět. Autor: Karambola
2. Nadýchané knedlíky na páře s mákem a kakaem. Díky tomuto triku nikdy nespadnou.
Knedlíky na páře s domácí marmeládou jsou tou nejlepší volbou. Když jsem je nedávno udělala k obědu, jen se po nich zaprášilo. Díky tomuto receptu je těsto perfektně nadýchané a velmi dobře se s ním pracuje. Určitě ho vyzkoušejte.
3. Krémové rizoto s hráškem
Tradiční české rizoto je husté, s mrkví, hráškem, uvařeným kuřecím masem, případně s masem, které jsme obrali z kostí z polévky a ve většině případů je suché. Pravé italské rizoto je mazlavé až řídké, s pořádnou dávkou nastrouhaného parmezánu. Já jsem dnes vařila bez masa, obyčejné hráškové rizoto, do kterého jsem přidala i suché bílé víno. Autor: Naďa I. (Rebeka)
4. Kulajda - jedna z našich oblíbených
Nejlepší polévka, kterou nikoho určitě neurazíte. S bramborami, houbami, s koprem a s velmi dobrou, intenzivní smetanovou chutí. Pokud dělávám tuto polévku, druhé jídlo nám netřeba. To raději navařím z dvojnásobné dávky. Máme to velmi rádi. Pouze s křupavým čerstvým chlebem. Autor: Naďa I. (Rebeka)
5. Extra lahodné makové šúlanky z bramborového těsta
Dlouho jsem se odhodlávala manželovi připravit bramborové šulanky, protože podle jeho slov nejlépe připravovala jeho mamka. A jeho odpovědí po snězení celé misky bylo: "tak ty jsou opravdu skvělé". Máku jsem nešetřila, samozřejmě ani másla, aby to nebylo moc suché. Autor: Karambola
6. Rychlá rajská polévka
Rychlá rajská polévka s rýži. Autor: Romča
7. Boloňská omáčka z červené čočky. Výborná omáčka k těstovinám, která u nás sklidila obrovský úspěch.
Kdysi dávno jsem narazila na vegetariánskou verzi slavné boloňské omáčky. Recept jsem upravila, vyzkoušela a poté, co měla v naší rodině obrovský úspěch, a to i u mého masožravého manžela, ji dělám pravidelně. Rozhodně dejte této zdravější verzi šanci, budete velmi překvapeni, jak je skvělá a že vám maso vůbec nechybí.
8. Květákový mozeček s hráškem
Něco třeba vařit i pro vegetariány. Není to sice jídlo pro vegany, ale určitě stojí za vyzkoušení. Autor: Naďa I. (Rebeka)
9. Chalupářské brambory
Nejjednodušší a vynikající oběd, pochutnají si i ti, kteří si neumí představit oběd bez masa. Autor: Lacusin
10. Houbová bramboračka (tradiční)
Byla jsem v lese na procházce a našla jsem pár krásných kousků, tak jsem je hned zpracovala. Udělala jsem mou oblíbenou polévku, houbovou bramboračku, která mi doslova vytváří nebíčko v tlamičce. Někdo přidává více brambor než hub, já spíše naopak, více hub jako brambor, aby to bylo pořádně houbové. Autor: Naďa I. (Rebeka)
11. Tvarohové knedlíky s jahodami a mákem
Jsou božský. Zítra budou u nás určitě k obědu. Autor: Naďa I. (Rebeka)
12. Vídeňské tvarohové palačinky zapečené v troubě
Ve srovnání s tradičními tvarohovými palačinkami jsou mnohem jemnější a chutnější. Jsou sice časově náročnější, ale ta chuť je opravdu božská! Když jsem zkoušela poprvé tento recept, použila jsem jemný tvaroh, nedrželo mi to tvar, ale na podruhé jsem použila tvaroh v kostce a to již tedy byla pochoutka. I vzhledem, i chuťově :) Autor: Jaja
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě