Vánoční svátky skončily, ale vám zbylo ještě nějaké cukroví, se kterým nevíte, co udělat? Nevyhazujte ho. Existuje několik možností, jak jej zužitkovat – od zamrazení až po přípravu chutných dezertů ke kávě.
Vánoční svátky skončily, ale vám zbylo ještě nějaké cukroví, se kterým nevíte, co udělat? Nevyhazujte ho. Existuje několik možností, jak jej zužitkovat – od zamrazení až po přípravu chutných dezertů ke kávě.
Suché cukroví nebo druhy s džemem či makovou a ořechovou náplní, jako jsou linecké, vanilkové rohlíčky či pracny, můžete klidně zamrazit. Takto uskladněné vám vydrží několik měsíců, zpravidla 5 až 6. Déle jej v mrazáku nenechávejte.
A jak rozmrazit vánoční cukroví?
Velmi jednoduše. Vytáhněte ho z mrazáku, položte na kuchyňskou linku a několik hodin ho nechte při pokojové teplotě. Určitě ho nedávejte do mikrovlnky.
TIP: Cukroví s máslovými krémy do mrazáku nepatří. Krém po rozmrazení totiž pustí hodně vody, ztratí tvar a nebude chutný.
Jinou alternativou, jak cukroví využít, je vytvořit z něj sladkou posypku, kterou použijete na přípravu dezertních pohárů. To, jaké suroviny do nich vložíte, závisí na vaší chuti a fantazii.
Na dno stačí nasypat rozdrcené cukroví, na které nanesete například smetanový nebo tvarohový krém či pudink. Tento postup opakujete, dokud pohár nenaplníte po okraj. Následně jej dejte na několik hodin odležet do ledničky a můžete podávat.
Dezert můžete vylepšit i čerstvým nebo mraženým ovocem, které bude představovat další vrstvu, nebo do pohárů přidejte nasekané ořechy, sušené ovoce či cokoli jiného podle svých představ.
Pokud na dezertní poháry nemáte chuť, rozdrcené vánoční cukroví můžete použít i jako posypku na kynuté koláče. Do směsi stačí přidat trochu másla, skořice (nebo jiného koření) a sladidla (pokud je to potřeba). Vše důkladně promíchejte a máte hotovo.
Cheesecake je dokonalým dezertem na období po vánočních svátcích, protože není příliš těžký a jeho základ si můžete udělat i ze zbytků cukroví.
Jak na to? Použijte jakýkoli recept, který najdete, ale místo máslových sušenek, které obvykle jdou do základu, použijte rozdrcené vánoční cukroví. To následně natlačte do formy, zalijte jej krémem a upečte.
Z vánočního cukroví můžete udělat i nepečené kuličky, které budou do hodiny na stole. Budete na ně potřebovat:
Postup:
TIP: Pokud by bylo těsto příliš řídké, přidejte ještě rozdrcené cukroví, piškoty nebo máslové sušenky.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě