NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Co s vánočním cukrovím po svátcích? Připravte si z něj chutné dezerty nebo posypku.
Co s vánočním cukrovím po svátcích? Připravte si z něj chutné dezerty nebo posypku.
Recept Co s vánočním cukrovím po svátcích? Připravte si z něj chutné dezerty nebo posypku.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Vánoční svátky skončily, ale vám zbylo ještě nějaké cukroví, se kterým nevíte, co udělat? Nevyhazujte ho. Existuje několik možností, jak jej zužitkovat – od zamrazení až po přípravu chutných dezertů ke kávě.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.1.2025

Co s vánočním cukrovím po svátcích? Připravte si z něj chutné dezerty nebo posypku.

Vánoční svátky skončily, ale vám zbylo ještě nějaké cukroví, se kterým nevíte, co udělat? Nevyhazujte ho. Existuje několik možností, jak jej zužitkovat – od zamrazení až po přípravu chutných dezertů ke kávě.

Suché cukroví zamrazte

Suché cukroví nebo druhy s džemem či makovou a ořechovou náplní, jako jsou linecké, vanilkové rohlíčky či pracny, můžete klidně zamrazit. Takto uskladněné vám vydrží několik měsíců, zpravidla 5 až 6. Déle jej v mrazáku nenechávejte.

A jak rozmrazit vánoční cukroví?

Velmi jednoduše. Vytáhněte ho z mrazáku, položte na kuchyňskou linku a několik hodin ho nechte při pokojové teplotě. Určitě ho nedávejte do mikrovlnky.

TIP: Cukroví s máslovými krémy do mrazáku nepatří. Krém po rozmrazení totiž pustí hodně vody, ztratí tvar a nebude chutný.

Připravte si dezertní pohár

Jinou alternativou, jak cukroví využít, je vytvořit z něj sladkou posypku, kterou použijete na přípravu dezertních pohárů. To, jaké suroviny do nich vložíte, závisí na vaší chuti a fantazii.

Na dno stačí nasypat rozdrcené cukroví, na které nanesete například smetanový nebo tvarohový krém či pudink. Tento postup opakujete, dokud pohár nenaplníte po okraj. Následně jej dejte na několik hodin odležet do ledničky a můžete podávat.

Dezert můžete vylepšit i čerstvým nebo mraženým ovocem, které bude představovat další vrstvu, nebo do pohárů přidejte nasekané ořechy, sušené ovoce či cokoli jiného podle svých představ.

Vyzkoušejte sladkou posypku

Pokud na dezertní poháry nemáte chuť, rozdrcené vánoční cukroví můžete použít i jako posypku na kynuté koláče. Do směsi stačí přidat trochu másla, skořice (nebo jiného koření) a sladidla (pokud je to potřeba). Vše důkladně promíchejte a máte hotovo.

Udělějte základ na cheesecake

Cheesecake je dokonalým dezertem na období po vánočních svátcích, protože není příliš těžký a jeho základ si můžete udělat i ze zbytků cukroví.

Jak na to? Použijte jakýkoli recept, který najdete, ale místo máslových sušenek, které obvykle jdou do základu, použijte rozdrcené vánoční cukroví. To následně natlačte do formy, zalijte jej krémem a upečte.

Připravte nepečené sladké kuličky

Z vánočního cukroví můžete udělat i nepečené kuličky, které budou do hodiny na stole. Budete na ně potřebovat:

  • 80 g sušených rozinek
  • 100 ml rumu
  • 700 g suchého vánočního cukroví
  • 100 g másla
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g tmavé čokolády
  • 200 g džemu
  • 100 ml mléka
  • 100 g strouhaného kokosu

Postup:

  1. Rozinky namočte na hodinu do rumu.
  2. Vánoční cukroví rozdrťte. Přidejte k němu máslo, vlašské ořechy, rozpuštěnou čokoládu, džem, mléko, rozinky a i rum, ve kterém byly namočené.
  3. Ze surovin vypracujte těsto, ze kterého vytvarujte kuličky. Ty potom ještě obalte ve strouhaném kokosu.
  4. Hotové kuličky dejte na pár hodin do ledničky a podávejte.

TIP: Pokud by bylo těsto příliš řídké, přidejte ještě rozdrcené cukroví, piškoty nebo máslové sušenky.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář