Cuketa je na první pohled nenápadná, ovšem v kuchyni vás dokáže překvapit. Hodí se pro přípravu slaných i sladkých pokrmů, zpracování je přitom snadné. Je ale třeba dávat pozor na jedovaté plody – jak je poznat?
Cuketa je na první pohled nenápadná, ovšem v kuchyni vás dokáže překvapit. Hodí se pro přípravu slaných i sladkých pokrmů, zpracování je přitom snadné. Je ale třeba dávat pozor na jedovaté plody – jak je poznat?
Cuketa je v kuchyni perfektní surovinou. Dá se totiž využít pro přípravu mnoha rozmanitých jídel. Můžete si z ní připravit skvělé zeleninové karbanátky, přidat ji do sekané a hodí se i k těstovinám. Navíc ji lze využít i při pečení, a to sladkých i slaných pochutin. Vyzkoušejte třeba cuketový perník nebo roládu. Nabízí se spousta skvělých receptů, chuť cukety v nich skvěle splyne a čeká vás chutný pokrm.
Nejlepší volbou jsou menší mladé cukety, které jsou hezky šťavnaté a plné chuti. Použít se dají i větší kousky, zejména pokud tato zelenina nehraje v receptu hlavní roli. Jenže na některé plody byste si měli dávat pozor. Mohou být totiž jedovaté.
Někdy může cuketa obsahovat kukurbitacin. Jde o toxickou látku, která vám může způsobit řadu problémů. Nacházet se může i v dalších rostlinách z čeledi tykvovitých. Patří mezi ně například meloun, dýně a okurka. Kukurbitaciny zajišťují přirozenou obranu před býložravci – mají totiž nepříjemně hořkou chuť, zvířatům proto plody nechutnají.
Zmíněné toxiny jsou nebezpečné. Mohou se nacházet zejména v oblasti stopky a u přerostlých cuket. Nicméně běžně se s nimi nesetkáte. Vyskytují se totiž hlavně u divokých plodů. U těch je obsah kukurbitacinů vyšší, zejména kvůli křížení a vyššímu stresu při vývoji rostliny. Pokud si na zahrádce pěstujete cukety z ověřených semínek, pak se většinou není čeho bát. Není však vhodné používat semínka z vámi vypěstované cukety.
Na první pohled vypadají všechny cukety stejně. Nejdůležitější je proto chuť. Pokud po ochutnání cukety cítíte hořkou chuť, rozhodně ji nejezte. Otrava se projevuje nevolností, průjmem, zvracením a bolestmi břicha. V nejzávažnějších případech může být i smrtelná. Proto vždy dávejte pozor, odkud cuketa pochází. A před zpracováním ověřte, zda není hořká.
Tato zelenina dokáže skvěle obohatit jídelníček. Při výběru plodů ale vždy buďte opatrní. Pokud máte podezření, že chutná zvláštně a je nahořklá, pak ji určitě nejezte. Díky tomuto jednoduchému pravidlu můžete mít jistotu, že si vychutnáte dobré pokrmy bez rizika otravy.
Zde si můžete vybrat z naší sbírky cuketových receptů
1. Cuketové lasagne se sýrem, vajíčkem a krůtí šunkou
Pečený cuketový sendvič se sýrem, vajíčkem a krůtí šunkou. Mňamka!
2. Vynikající hrnkový recept na cuketový perník
Vynikající hrnkový recept na cuketový perník. Už jsem dělala hodně koláčků z cukety, ale tento je zaručeně nejlepší. Pokud máte rádi perníky, tak určitě si pochutnáte i vy. Jemný, měkký a nadýchaný. Kdo by to byl řekl, že z cukety umíme upéct i takové dezerty. Na vrchu rozpuštěna čokoláda a kdo neví, že tento koláček má v sobě i cuketu, vůbec to nebude znát. Autor: Mineralka
3. Cukeťák podle Nadi
Je to mňamka, dělávám už dlouho. Autor: Naďa I. (Rebeka)
4. Cuketový bochník se šunkou a sýrem
Jednoduchá roláda z cukety. Naplníme šunkou, sýrem nebo můžeme použít libovolné suroviny - rajče, kukuřici, žampiony, ...
5. Cuketové kulky se sýrem
Tak toto je skutečně vynikající recept na cuketové smažené kuličky. Sice nezdravé, ale velmi chutné.
6. Zapečená cuketa se smetanovou omáčkou
Cuketa zapečená s máslem, smetanou, vajíčkem, česnekem a kořením. Rychlé, jemné a lahodné zároveň!
7. Nejchutnější cuketa celé sezóny, obalená v dokonalém těstíčku - nepotřebujete ani přílohu!
Fantastická cuketová kolečka, která jsou hitem této letní sezóny. Lahodná chuť česneku, cuketa jemná jako peříčko a dresink ze zakysané smetany s koprem. Určitě vyzkoušejte i vy.
8. Křupavé chipsy z cukety
Vynikající křupavé chipsy. Jsou zdravější a s lahodnější chutí. Pokud máte rádi cuketu, určitě je vyzkoušejte.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě