NejRecept.cz Část dne Snídaně Dokonalá krémová míchaná vejce? Jejich tajemství spočívá v této surovině, kterou má každý doma.
Dokonalá krémová míchaná vejce? Jejich tajemství spočívá v této surovině, kterou má každý doma.
Recept Dokonalá krémová míchaná vejce? Jejich tajemství spočívá v této surovině, kterou má každý doma.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Míchaná vejce jsou dokonalým pokrmem k snídani i večeři. Kromě toho, že skvěle zasytí, potěší i svou výbornou chutí. Nejlépe si rozumí s čerstvým pečivem nebo zeleninou. Někdy se ale stává, že jsou příliš suchá a mají daleko k hladké, krémové konzistenci. Stává se vám to také? Vyzkoušejte do nich přidat tuto jednu tajnou ingredienci.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.3.2025

Dokonalá krémová míchaná vejce? Jejich tajemství spočívá v této surovině, kterou má každý doma.

Míchaná vejce jsou dokonalým pokrmem k snídani i večeři. Kromě toho, že skvěle zasytí, potěší i svou výbornou chutí. Nejlépe si rozumí s čerstvým pečivem nebo zeleninou. Někdy se ale stává, že jsou příliš suchá a mají daleko k hladké, krémové konzistenci. Stává se vám to také? Vyzkoušejte do nich přidat tuto jednu tajnou ingredienci.

Co přidat do míchaných vajec, aby byla krémová?

Tajnou ingrediencí, která udělá míchaná vejce krásně nadýchaná, krémová a vláčná, je majonéza. Té přitom není potřeba přidávat mnoho. Profesionální kuchaři se shodují na poměru jedné lžičky majonézy na dvě vejce.

A jak je možné, že to funguje? Důvodů je hned několik, přičemž nejdůležitější jsou tyto dva:

  • Obsah tuku – majonéza obsahuje několik základních surovin. Kromě vajec je to i olej, který míchaná vejce zjemňuje a zaručuje, že budou mít příjemně krémovou konzistenci.
  • Emulgátory – do majonézy se přidávají vaječné žloutky. Jejich součástí je látka známá pod názvem lecitin, která funguje jako emulgátor. To znamená, že dokáže spojit dvě nebo více složek, které jsou jinak nemísitelné. V případě míchaných vajec se jedná o tuk a vodu.

Kromě toho nelze zapomenout ani na skutečnost, že majonéza dodává míchaným vejcím velmi zajímavou a skvělou chuť.

TIP: Pokud doma nemáte majonézu, klidně si ji připravte sami podle tohoto rychlého a jednoduchého receptu.

Recept na lahodná krémová míchaná vejce s majonézou

Příprava krémových míchaných vajec se příliš neliší od té klasické. Budete na ni potřebovat tyto suroviny:

  • vejce
  • majonézu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olej nebo máslo
  • další suroviny podle chuti – cibuli, pažitku apod.

Postup:

  1. Vejce rozšlehejte, osolte, opepřete a přidejte do nich majonézu. Její množství závisí na počtu vajec. Na dvě vejce použijte jednu lžičku.
  2. Vše dobře promíchejte. Pokud chcete, přidejte další suroviny (např. cibuli) a směs vlijte na pánev, na které jste rozehřáli olej nebo máslo.
  3. Míchaná vejce za stálého míchání vařte. Jakmile jsou hotová, můžete je podávat.

TIP: Namísto majonézy můžete použít i sladkou smetanu, která má podobnou funkci – postará se o to, aby byla míchaná vejce jemná a šťavnatá.

S čím podávat míchaná vejce s majonézou?

K míchaným vejcím s majonézou se hodí stejné přílohy jako k těm klasickým. To znamená:

  • rohlíky,
  • chléb,
  • zelenina – paprika, rajčata, ředkvičky apod.

Na majonézu pozor

Majonéza je do míchaných vajec jako stvořená. Postará se o to, aby byl výsledný pokrm krémový a šťavnatý, a zároveň ho skvěle dochutí. Nezapomeňte ale na jednu důležitou věc – jde o surovinu s vysokou energetickou hodnotou. Taková míchaná vejce proto nejsou ideální, pokud držíte dietu nebo se snažíte jíst zdravě.

Totéž platí i pro sladkou smetanu. Pokrm je s ní sice jemný a chutný, ale zároveň těžší.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář