Příprava kynutého těsta není složitá, ale je spojena s několika pravidly, která je nutné dodržet. Pokud nevíte, která to jsou, nebo se vám tento typ těsta stále nedaří, sepsali jsme všechny důležité informace, které zaručí dokonalé výsledky.
Příprava kynutého těsta není složitá, ale je spojena s několika pravidly, která je nutné dodržet. Pokud nevíte, která to jsou, nebo se vám tento typ těsta stále nedaří, sepsali jsme všechny důležité informace, které zaručí dokonalé výsledky.
To, že je těsto vykynuté, poznáte podle jeho objemu, který by se měl po 60 až 120 minutách zdvojnásobit. Kvasinky obsažené v droždí totiž produkují oxid uhličitý. Ten vytváří malé bublinky, což vede ke zvětšení těsta.
Kromě toho můžete těsto otestovat i dotykem. Pokud je dobře vykynuté, důlky, které vytvoříte prsty, se pomalu vrací zpět. V případě, že důlek v těstě zůstane a nezvedá se, s velkou pravděpodobností už překynulo, a naopak, pokud se důlek vrací velmi rychle do svého původního tvaru, těsto není dostatečně vykynuté.
Správně vykynuté těsto je také charakteristické tím, že je jemné a pružné. Zároveň má příjemnou vůni a je nadýchané.
Když necháte těsto kynout příliš dlouho, může se stát, že překyne. Jeho struktura se oslabí, a proto ztrácí svůj tvar i další charakteristické vlastnosti, jako je například vůně nebo chuť, která bývá velmi kyselá.
Odlišná je i struktura těsta. V syrovém stavu je velmi měkké a těžko se s ním pracuje. Pokud byste z něj něco upekli, koláč nebo pečivo bude mít hutnou, lepkavou nebo gumovou strukturu.
Pokud náhodou musíte někam odběhnout a těsto nemůžete zpracovat do jedné až dvou hodin, kdy obvykle bývá připravené, nechte ho vykynout maximálně z poloviny a dejte ho do ledničky. Před použitím ho vyndejte, aby se ohřálo na pokojovou teplotu, následně ho propracujte a použijte podle potřeby.
Zdroj: Unsplash.com
Díváte se na těsto a nevíte, zda potřebuje ještě pár minut, nebo ho už můžete použít? Jednoduše zkontrolujte několik znaků.
Jako první sledujte objem. Nedostatečně vykynuté těsto je menší a není tak nadýchané. Dále dbejte na jeho strukturu, která bývá velmi hustá a pevná na dotek.
Pokud nemáte žádný ověřený a dobrý recept na kynuté těsto, vyzkoušejte tento, který je univerzální a dá se použít na pečení koláčů, chleba i housek.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě