NejRecept.cz Těsta Kynuté Dokonalé a nadýchané kynuté těsto? Stačí znát tyto rady, se kterými se vám vždy povede.
Dokonalé a nadýchané kynuté těsto? Stačí znát tyto rady, se kterými se vám vždy povede.
Recept Dokonalé a nadýchané kynuté těsto? Stačí znát tyto rady, se kterými se vám vždy povede.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Příprava kynutého těsta není složitá, ale je spojena s několika pravidly, která je nutné dodržet. Pokud nevíte, která to jsou, nebo se vám tento typ těsta stále nedaří, sepsali jsme všechny důležité informace, které zaručí dokonalé výsledky.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   14.9.2024

Dokonalé a nadýchané kynuté těsto? Stačí znát tyto rady, se kterými se vám vždy povede.

Příprava kynutého těsta není složitá, ale je spojena s několika pravidly, která je nutné dodržet. Pokud nevíte, která to jsou, nebo se vám tento typ těsta stále nedaří, sepsali jsme všechny důležité informace, které zaručí dokonalé výsledky.

Jak zjistit, zda je těsto vykynuté?

To, že je těsto vykynuté, poznáte podle jeho objemu, který by se měl po 60 až 120 minutách zdvojnásobit. Kvasinky obsažené v droždí totiž produkují oxid uhličitý. Ten vytváří malé bublinky, což vede ke zvětšení těsta.

Kromě toho můžete těsto otestovat i dotykem. Pokud je dobře vykynuté, důlky, které vytvoříte prsty, se pomalu vrací zpět. V případě, že důlek v těstě zůstane a nezvedá se, s velkou pravděpodobností už překynulo, a naopak, pokud se důlek vrací velmi rychle do svého původního tvaru, těsto není dostatečně vykynuté.

Správně vykynuté těsto je také charakteristické tím, že je jemné a pružné. Zároveň má příjemnou vůni a je nadýchané.

Mohlo by vás zajímat:
Recept na kynutý knedlík
Recept na kynutý knedlík

Když těsto překyne

Když necháte těsto kynout příliš dlouho, může se stát, že překyne. Jeho struktura se oslabí, a proto ztrácí svůj tvar i další charakteristické vlastnosti, jako je například vůně nebo chuť, která bývá velmi kyselá.

Odlišná je i struktura těsta. V syrovém stavu je velmi měkké a těžko se s ním pracuje. Pokud byste z něj něco upekli, koláč nebo pečivo bude mít hutnou, lepkavou nebo gumovou strukturu.

Pokud náhodou musíte někam odběhnout a těsto nemůžete zpracovat do jedné až dvou hodin, kdy obvykle bývá připravené, nechte ho vykynout maximálně z poloviny a dejte ho do ledničky. Před použitím ho vyndejte, aby se ohřálo na pokojovou teplotu, následně ho propracujte a použijte podle potřeby.

Příprava receptu Dokonalé a nadýchané kynuté těsto? Stačí znát tyto rady, se kterými se vám vždy povede., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Jak vypadá těsto, které není dostatečně vykynuté?

Díváte se na těsto a nevíte, zda potřebuje ještě pár minut, nebo ho už můžete použít? Jednoduše zkontrolujte několik znaků.

Jako první sledujte objem. Nedostatečně vykynuté těsto je menší a není tak nadýchané. Dále dbejte na jeho strukturu, která bývá velmi hustá a pevná na dotek.

Tipy, které vám pomohou při přípravě kynutého těsta

  • Ideální teplota na kynutí je okolo 24 – 27 °C. Vyšší hodnoty způsobují, že těsto kyne rychleji, ale existuje riziko, že překyne. Naopak při nižších teplotách nemusí vůbec vykynout.
  • Těsto obvykle kyne 60 až 120 minut. Vše závisí na jeho množství, použitých surovinách a teplotě.
  • Poté, co z těsta připravíte koláče, pečivo nebo cokoliv jiného, ho můžete nechat ještě dokynout na plechu.
  • Při pečení používejte kvalitní ingredience. To platí především o mouce a droždí, které mají na kynutí největší vliv.
  • Těsto nechte kynout v dostatečně velké nádobě, aby mohlo bez problémů zdvojnásobit svůj objem.

Recept na základní kynuté těsto

Pokud nemáte žádný ověřený a dobrý recept na kynuté těsto, vyzkoušejte tento, který je univerzální a dá se použít na pečení koláčů, chleba i housek.

  1. Z lžičky krystalového cukru, kostky droždí a 100 ml vlažného mléka připravte kvásek. Všechny ingredience dobře promíchejte a odložte na teplé místo na přibližně 15 minut.
  2. Do mísy dejte 500 g polohrubé mouky, přidejte tři lžíce cukru, špetku soli a promíchejte. Do středu udělejte důlek a nalijte do něj dva žloutky, 150 ml mléka, 50 g rozpuštěného másla a hotový kvásek.
  3. Těsto ručně propracujte, posypte moukou, přikryjte utěrkou a na 60 až 120 minut odložte na teplé místo.
  4. Vykynuté těsto propracujte na pomoučněné desce a zpracujte podle potřeby.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář