NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Vanilkové rohlíčky Dokonale křehké vanilkové rohlíčky. Víte, jaký je nejlepší poměr másla a mouky?
Dokonale křehké vanilkové rohlíčky. Víte, jaký je nejlepší poměr másla a mouky?
Recept Dokonale křehké vanilkové rohlíčky. Víte, jaký je nejlepší poměr másla a mouky?
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Vanilkové rohlíčky dokážou provonět nejeden domov. Toto křehké vánoční cukroví s příjemnou chutí je tradicí, která o Vánocích nesmí chybět. Aby se vám však rohlíčky povedly a byly skutečně vláčné a lahodné, měli byste znát správný poměr másla a mouky.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.11.2024

Dokonale křehké vanilkové rohlíčky. Víte, jaký je nejlepší poměr másla a mouky?

Vanilkové rohlíčky dokážou provonět nejeden domov. Toto křehké vánoční cukroví s příjemnou chutí je tradicí, která o Vánocích nesmí chybět. Aby se vám však rohlíčky povedly a byly skutečně vláčné a lahodné, měli byste znát správný poměr másla a mouky.

Základní poměr mouky a másla

Receptů na vanilkové rohlíčky je mnoho, přičemž každý uvádí jiné množství jednotlivých surovin. Obecně však platí, že nejlepší výsledky získáte s poměrem 3:2 (tři díly mouky na dva díly másla). V praxi to znamená, že pokud použijete 300 g mouky, měli byste do těsta přidat 200 g másla.

Tento poměr se běžně používá i při pečení lineckého cukroví a zaručuje, že výsledné těsto je jemné, křehké a při konzumaci se rozplývá na jazyku.

Pokud byste chtěli, aby byly rohlíčky ještě křehčí, můžete množství másla mírně navýšit. Myslete však na to, že příliš mnoho másla nebo jakéhokoliv jiného tuku povede k tomu, že těsto bude lepkavé a nebude se s ním dobře pracovat.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Kokosové vanilkové rohlíčky
Kokosové vanilkové rohlíčky

A co další ingredience?

Recept na vanilkové rohlíčky kromě mouky a másla obsahuje i další ingredience, jako například:

  • Moučkový cukr – jeho množství se odvíjí především od vašich preferencí. Pokud máte rádi sladší cukroví, přidejte ho více, a naopak. Zbytečně to však nepřehánějte, protože upečené rohlíčky budete ještě obalovat ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
  • Vanilkový cukr – slouží hlavně k tomu, aby rohlíčky získaly typickou vanilkovou příchuť. Někdy se doplňuje nebo nahrazuje vanilkovým pudinkem.
  • Ořechy – někteří do rohlíčků přidávají i strouhaný kokos nebo mleté vlašské ořechy či mandle, které je ozvláštňují a starají se o příjemnou chuť. Zároveň se však chovají velmi podobně jako mouka, proto, pokud je chcete použít, máte dvě možnosti. Buď v receptu snížíte množství mouky, nebo navýšíte množství másla.
  • Žloutky – mají za úkol těsto spojit. Na 250 až 300 g mouky se obvykle používají dva až tři kusy.
  • Tekutina – může jít o mléko, vodu nebo rum. Obvykle se jí přidává méně – jen pár lžic. Pomáhá spojit suché ingredience.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Klasické vanilkové rohlíčky
Klasické vanilkové rohlíčky

Nejlepší recept na vanilkové rohlíčky

Chcete si letos na Vánoce upéct chutné vanilkové rohlíčky? Vyzkoušejte tento ověřený recept. Budete na něj potřebovat:

  • 440 g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 190 g moučkového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 80 g vanilkového pudinku (prášek)
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce mléka
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. Všechny suroviny (kromě moučkového cukru na obalení) smícháme a vypracujeme z nich pevné těsto.
  2. Z těsta si po částech odebíráme menší kousky, které tvarujeme do rohlíčků.
  3. Rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 15 minut.
  4. Upečené rohlíčky vyjmeme z trouby, obalíme v moučkovém cukru a uskladníme na chladném a tmavém místě.

TIP: Pokud chcete, aby byly rohlíčky extra vanilkové, přidejte do moučkového cukru, ve kterém je obalujete, vanilkový.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář