NejRecept.cz Grilování a BBQ Grilované maso Dokonalé trhané maso: Díky těmto radám nebude nikdy suché.
Dokonalé trhané maso: Díky těmto radám nebude nikdy suché.
Recept Dokonalé trhané maso: Díky těmto radám nebude nikdy suché.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Chtěli byste si během grilování připravit dobré trhané maso? Jeho příprava není vůbec náročná, ale je důležité, abyste věděli, který druh masa použít, jaké koření zvolit a na jaké chyby si dát pozor. My jsme pro vás všechny tyto informace sepsali. Čtěte dál.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   27.7.2025

Dokonalé trhané maso: Díky těmto radám nebude nikdy suché.

Chtěli byste si během grilování připravit dobré trhané maso? Jeho příprava není vůbec náročná, ale je důležité, abyste věděli, který druh masa použít, jaké koření zvolit a na jaké chyby si dát pozor. My jsme pro vás všechny tyto informace sepsali. Čtěte dál.

Které maso je nejlepší?

Základem úspěchu je výběr správného masa. Zvolit můžete hned několik druhů. K těm nejlepším patří:

  • Vepřová plec – výborná volba zejména díky vyváženému poměru masa a tuku. Výsledný pokrm tak není příliš suchý, ale ani mastný. Zároveň je maso jemné, měkké a není gumové.
  • Hovězí plec – pokud byste neměli vepřovou plec, zvolte hovězí plec, která je o něco pevnější, takže se může hůře jíst. Zároveň ji budete muset déle připravovat. Na druhou stranu má mnohem výraznější chuť, kvůli které se rozhodně vyplatí.
  • Kuřecí stehno – poslední možností je ještě kuřecí stehno, které se na rozdíl od prsou tak rychle nevysuší. Ve srovnání s vepřovým nebo hovězím masem však není tak šťavnaté. Plus, má nižší kalorickou hodnotu, což potěší každého, kdo si hlídá váhu.

Jak připravit trhané maso?

Příprava trhaného masa se skládá z několika základních kroků. Na začátek je důležité říct, že musíte mít dostatek trpělivosti a času. Maso se totiž peče několik hodin při nižší teplotě, aby dokázalo změknout a jednotlivé chutě se dobře propojily.

Obecně byste měli počítat s časem od 4 do 8 hodin. Vše závisí na druhu masa a na tom, jakou metodu přípravy zvolíte.

  1. Příprava masa (marinování) – jako první je důležité maso namarinovat, aby získalo výraznou a dobrou chuť. Ideální je udělat to den předem. Pokud jste to nestihli, naložte ho do marinády alespoň pár hodin před pečením.
  2. Pečení – maso můžete upravovat tepelně několika způsoby. Tím základním je pečení v troubě. Jde o klasickou metodu, kdy maso pečete při teplotě 120 – 150 °C přibližně 4 až 6 hodin. Druhým způsobem je opékání na grilu, kdy maso vložíte do alobalu nebo ho umístíte na hliníkový podnos a začnete ho připravovat při teplotě 110 – 130 °C. Tato metoda trvá obvykle 5 až 7 hodin. A poslední alternativou je ještě příprava v pomalém hrnci, kde se čas přípravy odvíjí od toho, jaký stupeň zvolíte. Obvykle však jde o 4 až 5 hodin.
  3. Trhání – když je maso hotové, nechte ho chvíli odpočinout a vychladnout a pak ho začněte trhat. Můžete tak dělat rukama nebo vidličkami. Je to na vás. Při trhání můžete do masa přidat ještě BBQ omáčku, kterou připravíte podle tohoto receptu, nebo ho promíchejte s výpekem, který maso během vaření pustilo.

Marináda na trhané maso

Marinád, které můžete použít na přípravu trhaného masa, je velké množství. Oblíbená je například ta, jejíž součástí je:

  • cibule,
  • česnek,
  • barbecue omáčka,
  • sůl,
  • mletý černý pepř,
  • Coca-Cola (dodá masu příjemnou sladkou chuť).

Do marinády můžete klidně přidat jakékoli další koření či suroviny podle svých představ a chuti. Například pokud máte rádi pálivé, klidně použijte chilli.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Mini hamburgery
Mini hamburgery

Jak servírovat trhané maso?

Trhané maso se dá servírovat na desítky způsobů:

  • v housce,
  • v tortille,
  • na talíři s různými přílohami – brambory, grilovaná zelenina, kukuřice, topinky a podobně,
  • na hranolky nebo pečené brambory,
  • v salátu,
  • na pizzu.

Chyby při přípravě trhaného masa

Při přípravě byste si měli dávat pozor na více menších detailů a chyb, které by mohly vést k tomu, že maso nebude šťavnaté, jemné a křehké. K nim se řadí například nedostatečné propečení. V takových případech je maso tuhé, gumové a tvrdé. Nedá se dobře trhat a nemá tak dobrou chuť.

Problémem bývá často i příliš vysoká teplota, kdy se maso spálí na povrchu, ale uvnitř zůstává nedopečené.

V případě, že je maso suché a bez šťávy, s velkou pravděpodobností jste neudělali dostatek marinády. Pokud byste si během pečení všimli, že je maso suché, podlijte ho vývarem nebo udělejte další marinádu navíc.

Suchost může mimo jiné způsobovat i nesprávný výběr masa. Nevhodná jsou například kuřecí prsa, která se vysuší už po krátké době pečení. Měli byste se jim proto vyhýbat.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář