NejRecept.cz Přílohy Brambory Hranolky Domácí hranolky jako z restaurace. Díky této technice smažení budou dokonale křupavé.
Domácí hranolky jako z restaurace. Díky této technice smažení budou dokonale křupavé.
Recept Domácí hranolky jako z restaurace. Díky této technice smažení budou dokonale křupavé.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Domácí hranolky jsou na rozdíl od těch kupovaných mnohem chutnější a výraznější. Jejich výhodou je také to, že je můžete nakrájet na jakékoli tvary nebo velikosti. Abyste však dosáhli co nejlepší chuti, musíte vědět, jaký typ brambor je na jejich přípravu nejideálnější a na co všechno myslet během jejich smažení.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   22.3.2025

Domácí hranolky jako z restaurace. Díky této technice smažení budou dokonale křupavé.

Domácí hranolky jsou na rozdíl od těch kupovaných mnohem chutnější a výraznější. Jejich výhodou je také to, že je můžete nakrájet na jakékoli tvary nebo velikosti. Abyste však dosáhli co nejlepší chuti, musíte vědět, jaký typ brambor je na jejich přípravu nejideálnější a na co všechno myslet během jejich smažení.

Nejlepší brambory na domácí hranolky

Na domácí hranolky jsou nejlepší brambory typu C. Ty se vyznačují tím, že obsahují více škrobu a naopak, ve složení nemají příliš mnoho vody. Díky tomu se s nimi dobře pracuje a dokážou si vytvořit křupavou kůrku.

Pokud byste typ C neměli, můžete použít ještě typ B. Ten se považuje za univerzální a je vhodný do různých receptů. Počítejte ale s tím, že kvůli jinému složení nebude výsledek tak dobrý a křupavý.

Při přípravě se určitě vyhněte bramborám typu A, které jsou přesným opakem typu C. To znamená, že mají hodně vody a málo škrobu. Po osmažení budou gumové a rozmáčené.

Příprava receptu Domácí hranolky jako z restaurace. Díky této technice smažení budou dokonale křupavé., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Jak připravit brambory na smažení?

Příprava brambor na smažení není náročná. Skládá se z několika základních kroků:

  • Očištění brambor – brambory nejprve očistěte a zbavte slupky. V případě, že máte odrůdy, které plánujete smažit se slupkou, jen je důkladně omyjte.
  • Nakrájení na rovnoměrné kousky – způsob, jakým brambory nakrájíte, závisí čistě na vašich preferencích. Můžete zvolit kolečka, proužky nebo vlnky. Snažte se však, aby byly jednotlivé kousky rovnoměrné. Jen tak docílíte toho, že se všechny dobře propečou.
  • Opláchnutí pod vodou – zkušení šéfkuchaři doporučují brambory proplachovat pod tekoucí vodou, abyste je zbavili přebytečného škrobu. Ten by totiž mohl ovlivnit výsledek smažení.
  • Důkladné osušení – když brambory opláchnete, pořádně je osušte. Nejlépe vám v tomto ohledu pomohou papírové ubrousky. A proč je to tak důležité? Důvodem je především skutečnost, že vlhké brambory by se nemusely dobře osmažit. Po vytažení z horkého oleje by mohly být gumové a mazlavé.
  • Předvaření (volitelný krok) – když spěcháte, brambory můžete po nakrájení rovnou vložit do oleje a začít smažit. Pokud vám ale nevadí strávit v kuchyni trochu více času, před smažením je krátce předvařte. Nemusí to být dlouho, aby se nezačaly rozpadat – ideálně 3 až 5 minut ve slané vodě.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Křupavé hranolky bez oleje
Křupavé hranolky bez oleje

Způsob smažení

Když máte brambory připravené, můžete přejít k samotnému smažení. V tomto případě máte dvě možnosti:

Jednofázové smažení

Jak už název napovídá, hranolky smažíte najednou. Tento způsob volí většina domácností, protože je rychlý a poskytne celkem dobré výsledky. Hranolky jsou díky němu chutné a často i mírně křupavé.

Při jednofázovém smažení je důležité, aby teplota oleje dosahovala okolo 180 až 190 °C. Jen tak zajistíte, že brambory budou skutečně hotové.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Steakové hranolky s hořčicí
Steakové hranolky s hořčicí

Dvoufázové smažení

Hranolky smažíte nadvakrát, díky čemuž jsou křupavé a mnohem chutnější než v případě jednofázového smažení. Důležité je však dodržet následující pravidla:

  • První fáze – teplota oleje by měla dosahovat 150 až 160 °C, přičemž hranolky byste měli smažit přibližně 5 minut. Vše závisí na jejich velikosti, tloušťce a množství. Po pěti minutách je vytáhněte a zbavte přebytečného oleje.
  • Druhá fáze – teplota oleje by měla dosahovat 180 až 190 °C. Když se nahřeje, hranolky do něj vraťte a smažte 3 až 5 minut. Následně je vytáhněte, položte na papírovou utěrku, která je zbaví přebytečného oleje, a podávejte.

Jak správně dochutit hranolky?

Po osmažení nezapomeňte hranolky ještě správně dochutit. Většina lidí volí sůl, která je klasikou. Dávejte si ale pozor, abyste to s ní nepřehnali. Kromě toho můžete použít i různé bylinky, například sušený česnek nebo rozmarýn. Nebojte se tedy experimentovat a zkoušejte nové verze.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář