Domácí hranolky jsou na rozdíl od těch kupovaných mnohem chutnější a výraznější. Jejich výhodou je také to, že je můžete nakrájet na jakékoli tvary nebo velikosti. Abyste však dosáhli co nejlepší chuti, musíte vědět, jaký typ brambor je na jejich přípravu nejideálnější a na co všechno myslet během jejich smažení.
Domácí hranolky jsou na rozdíl od těch kupovaných mnohem chutnější a výraznější. Jejich výhodou je také to, že je můžete nakrájet na jakékoli tvary nebo velikosti. Abyste však dosáhli co nejlepší chuti, musíte vědět, jaký typ brambor je na jejich přípravu nejideálnější a na co všechno myslet během jejich smažení.
Na domácí hranolky jsou nejlepší brambory typu C. Ty se vyznačují tím, že obsahují více škrobu a naopak, ve složení nemají příliš mnoho vody. Díky tomu se s nimi dobře pracuje a dokážou si vytvořit křupavou kůrku.
Pokud byste typ C neměli, můžete použít ještě typ B. Ten se považuje za univerzální a je vhodný do různých receptů. Počítejte ale s tím, že kvůli jinému složení nebude výsledek tak dobrý a křupavý.
Při přípravě se určitě vyhněte bramborám typu A, které jsou přesným opakem typu C. To znamená, že mají hodně vody a málo škrobu. Po osmažení budou gumové a rozmáčené.
Zdroj: Unsplash.com
Příprava brambor na smažení není náročná. Skládá se z několika základních kroků:
Když máte brambory připravené, můžete přejít k samotnému smažení. V tomto případě máte dvě možnosti:
Jak už název napovídá, hranolky smažíte najednou. Tento způsob volí většina domácností, protože je rychlý a poskytne celkem dobré výsledky. Hranolky jsou díky němu chutné a často i mírně křupavé.
Při jednofázovém smažení je důležité, aby teplota oleje dosahovala okolo 180 až 190 °C. Jen tak zajistíte, že brambory budou skutečně hotové.
Hranolky smažíte nadvakrát, díky čemuž jsou křupavé a mnohem chutnější než v případě jednofázového smažení. Důležité je však dodržet následující pravidla:
Po osmažení nezapomeňte hranolky ještě správně dochutit. Většina lidí volí sůl, která je klasikou. Dávejte si ale pozor, abyste to s ní nepřehnali. Kromě toho můžete použít i různé bylinky, například sušený česnek nebo rozmarýn. Nebojte se tedy experimentovat a zkoušejte nové verze.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě