Dřevěné uhlí
Dřevěné uhlí je populární volbou mnoha gril mistrů. Většina po něm sahá především kvůli skvělé ceně a faktu, že se dá snadno koupit i přímo v potravinách. Při jeho nákupu je ale důležité hledat osvědčené a kvalitní produkty vyrobené z buku, dubu nebo jiného tvrdého dřeva. V opačném případě uhlí nebude dobře hořet.
Zdroj: Depositphotos.com
K největším výhodám dřevěného uhlí patří:
- Přirozená chuť jídla – dřevěné uhlí podporuje přirozenou chuť zeleniny, brambor i masa. Je však třeba myslet na to, že chuť se mírně liší v závislosti na tom, z jakého dřeva je uhlí vyrobeno.
- Rychlé opékání – dřevěné uhlí se zapaluje velmi rychle a skvěle hoří i při vyšších teplotách. Pokud tedy nemáte čas na několika hodinové opékání, bude pro vás nejlepší volbou.
- Široká nabídka – nabídka dřevěného uhlí je široká. Na trhu najdete výrobky z buku, dubu, olše a mnoha dalších tvrdých a ovocných dřev.
Dřevěné uhlí má ale také několik nevýhod:
- Velmi rychle hoří – dřevěné uhlí shoří během 30 až 40 minut. Musíte ho proto pravidelně kontrolovat a přikládat.
- Složitější kontrola teploty – tím, že uhlí rychle hoří, je udržení konstantní teploty mnohem náročnější než u briket nebo dřeva.
- Vyšší cena – cena kvalitního dřevěného uhlí může být vyšší ve srovnání s briketami.
- Více popela – dřevěné uhlí vytváří poměrně hodně popela. Gril kvůli tomu budete muset častěji čistit.
Dřevěné brikety
Dřevěné brikety se vyrábí z lisovaných zbytků dřeva, jako jsou piliny a hobliny. Jde o oblíbený ekologický zdroj paliva, který se kromě vytápění využívá i na grilování. Pokud byste ho chtěli vyzkoušet i vy, před nákupem se ujistěte, že znáte všechny jeho silné i slabé stránky.
Zdroj: Depositphotos.com
K těm silným patří:
- Dlouhá doba hoření – dřevěné brikety hoří déle než klasické uhlí. Během grilování tak můžete v klidu odejít od grilu a bavit se s přáteli.
- Rovnoměrná teplota – brikety dokážou udržet rovnoměrnou teplotu po celou dobu hoření. Díky tomu jsou výsledky grilování mnohem lepší než v případě uhlí.
- Méně kouře – brikety zpravidla nekouří tolik jako uhlí, což oceníte například při grilování na balkóně.
- Snadná regulace teploty – během grilování máte teplotu plně pod kontrolou. Přidáváním nebo odebíráním briket ji můžete během několika sekund zvýšit nebo snížit.
Zároveň nezapomínejte na mínusy, ke kterým patří:
- Delší čas zapalování – na rozdíl od dřevěného uhlí potřebují brikety více času na zapálení. Nejsou proto ideální v situacích, kdy chcete pokrm ugrilovat co nejrychleji.
- Složení – v nekvalitních briketách se často nacházejí chemické látky, které mohou měnit chuť a kvalitu masa, brambor či jiného pokrmu. Při nákupu se proto zaměřte na osvědčené značky a nezapomeňte si prohlédnout, jaké všechny složky výrobek obsahuje.
Dřevo
Grilování na dřevě je jednou z nejtradičnějších metod přípravy pokrmů. Lidé ji preferují zejména kvůli jedinečné chuti, kterou jídlu nedokáže dodat žádné jiné palivo. Při grilování byste měli používat zejména tvrdé dřevo, které vytváří intenzivní teplo a bohatý kouř.
Zdroj: Depositphotos.com
Stejně jako předchozí metody má dřevo několik plusů:
- Přirozená chuť – dřevo, zejména tvrdé druhy jako dub a buk, dodává jídlu výraznou a nezaměnitelnou kouřovou příchuť.
- Vysoká teplota – dřevo dokáže hořet i při vysoké teplotě, takže je výborné na grilování masa, především větších steaků.
- Flexibilita – během grilování můžete kombinovat různé druhy dřeva, díky čemuž výsledný pokrm získá jedinečnou chuť.
A nechýbajú ani nevýhody:
- Náročnost na čas a přípravu – grilování je zdlouhavější, protože dřevo potřebuje určitý čas na to, aby se proměnilo na žhavé uhlíky, které jsou vhodné na přípravu jídla. Pokud nemáte čas a spěcháte, vyberte si raději uhlí.
- Nerovnoměrné hoření – dřevo může hořet nerovnoměrně, což vede ke kolísání teploty a nesprávné přípravě jídla.