NejRecept.cz Grilování a BBQ Dřevo, brikety nebo uhlí? Zjistili jsme, na čem se nejlépe griluje.
Dřevo, brikety nebo uhlí? Zjistili jsme, na čem se nejlépe griluje.
Recept Dřevo, brikety nebo uhlí? Zjistili jsme, na čem se nejlépe griluje.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Dlouhé letní večery si doslova žádají grilování v kruhu rodiny a přátel. Abyste si ale posezení s blízkými opravdu užili a nemuseli jste stát celý čas u grilu, je důležité vědět, na čem grilovat. Jsou lepší brikety, dřevo nebo uhlí?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   13.8.2024

Dřevo, brikety nebo uhlí? Zjistili jsme, na čem se nejlépe griluje.

Dlouhé letní večery si doslova žádají grilování v kruhu rodiny a přátel. Abyste si ale posezení s blízkými opravdu užili a nemuseli jste stát celý čas u grilu, je důležité vědět, na čem grilovat. Jsou lepší brikety, dřevo nebo uhlí?

Dřevěné uhlí

Dřevěné uhlí je populární volbou mnoha gril mistrů. Většina po něm sahá především kvůli skvělé ceně a faktu, že se dá snadno koupit i přímo v potravinách. Při jeho nákupu je ale důležité hledat osvědčené a kvalitní produkty vyrobené z buku, dubu nebo jiného tvrdého dřeva. V opačném případě uhlí nebude dobře hořet.

Příprava receptu Dřevo, brikety nebo uhlí? Zjistili jsme, na čem se nejlépe griluje., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

K největším výhodám dřevěného uhlí patří:

  • Přirozená chuť jídla – dřevěné uhlí podporuje přirozenou chuť zeleniny, brambor i masa. Je však třeba myslet na to, že chuť se mírně liší v závislosti na tom, z jakého dřeva je uhlí vyrobeno.
  • Rychlé opékání – dřevěné uhlí se zapaluje velmi rychle a skvěle hoří i při vyšších teplotách. Pokud tedy nemáte čas na několika hodinové opékání, bude pro vás nejlepší volbou.
  • Široká nabídka – nabídka dřevěného uhlí je široká. Na trhu najdete výrobky z buku, dubu, olše a mnoha dalších tvrdých a ovocných dřev.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Marinované špízy v medu a pivu
Marinované špízy v medu a pivu

Dřevěné uhlí má ale také několik nevýhod:

  • Velmi rychle hoří – dřevěné uhlí shoří během 30 až 40 minut. Musíte ho proto pravidelně kontrolovat a přikládat.
  • Složitější kontrola teploty – tím, že uhlí rychle hoří, je udržení konstantní teploty mnohem náročnější než u briket nebo dřeva.
  • Vyšší cena – cena kvalitního dřevěného uhlí může být vyšší ve srovnání s briketami.
  • Více popela – dřevěné uhlí vytváří poměrně hodně popela. Gril kvůli tomu budete muset častěji čistit.

Dřevěné brikety

Dřevěné brikety se vyrábí z lisovaných zbytků dřeva, jako jsou piliny a hobliny. Jde o oblíbený ekologický zdroj paliva, který se kromě vytápění využívá i na grilování. Pokud byste ho chtěli vyzkoušet i vy, před nákupem se ujistěte, že znáte všechny jeho silné i slabé stránky.

Příprava receptu Dřevo, brikety nebo uhlí? Zjistili jsme, na čem se nejlépe griluje., krok 2
Zdroj: Depositphotos.com

K těm silným patří:

  • Dlouhá doba hoření – dřevěné brikety hoří déle než klasické uhlí. Během grilování tak můžete v klidu odejít od grilu a bavit se s přáteli.
  • Rovnoměrná teplota – brikety dokážou udržet rovnoměrnou teplotu po celou dobu hoření. Díky tomu jsou výsledky grilování mnohem lepší než v případě uhlí.
  • Méně kouře – brikety zpravidla nekouří tolik jako uhlí, což oceníte například při grilování na balkóně.
  • Snadná regulace teploty – během grilování máte teplotu plně pod kontrolou. Přidáváním nebo odebíráním briket ji můžete během několika sekund zvýšit nebo snížit.

Zároveň nezapomínejte na mínusy, ke kterým patří:

  • Delší čas zapalování – na rozdíl od dřevěného uhlí potřebují brikety více času na zapálení. Nejsou proto ideální v situacích, kdy chcete pokrm ugrilovat co nejrychleji.
  • Složení – v nekvalitních briketách se často nacházejí chemické látky, které mohou měnit chuť a kvalitu masa, brambor či jiného pokrmu. Při nákupu se proto zaměřte na osvědčené značky a nezapomeňte si prohlédnout, jaké všechny složky výrobek obsahuje.

Dřevo

Grilování na dřevě je jednou z nejtradičnějších metod přípravy pokrmů. Lidé ji preferují zejména kvůli jedinečné chuti, kterou jídlu nedokáže dodat žádné jiné palivo. Při grilování byste měli používat zejména tvrdé dřevo, které vytváří intenzivní teplo a bohatý kouř.

Příprava receptu Dřevo, brikety nebo uhlí? Zjistili jsme, na čem se nejlépe griluje., krok 3
Zdroj: Depositphotos.com

Stejně jako předchozí metody má dřevo několik plusů:

  • Přirozená chuť – dřevo, zejména tvrdé druhy jako dub a buk, dodává jídlu výraznou a nezaměnitelnou kouřovou příchuť.
  • Vysoká teplota – dřevo dokáže hořet i při vysoké teplotě, takže je výborné na grilování masa, především větších steaků.
  • Flexibilita – během grilování můžete kombinovat různé druhy dřeva, díky čemuž výsledný pokrm získá jedinečnou chuť.

A nechýbajú ani nevýhody:

  • Náročnost na čas a přípravu – grilování je zdlouhavější, protože dřevo potřebuje určitý čas na to, aby se proměnilo na žhavé uhlíky, které jsou vhodné na přípravu jídla. Pokud nemáte čas a spěcháte, vyberte si raději uhlí.
  • Nerovnoměrné hoření – dřevo může hořet nerovnoměrně, což vede ke kolísání teploty a nesprávné přípravě jídla.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář