NejRecept.cz Magazín Tipy a triky Jablečné pyré, které chutná lépe než kupované? S tímto postupem ho připravíte raz dva.
Jablečné pyré, které chutná lépe než kupované? S tímto postupem ho připravíte raz dva.
Recept Jablečné pyré, které chutná lépe než kupované? S tímto postupem ho připravíte raz dva.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Jablečné pyré patří mezi jednoduché dobroty, které by neměly chybět v žádné kuchyni. Použít ho můžete na desítky způsobů – od různých dezertů až po kaše. Případně může sehrávat roli lehké svačiny pro děti. Máte doma hodně jablek a chtěli byste z nich připravit to nejlepší jablečné pyré? Inspirujte se těmito praktickými tipy, díky kterým se vám vždy podaří.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.10.2025

Jablečné pyré, které chutná lépe než kupované? S tímto postupem ho připravíte raz dva.

Jablečné pyré patří mezi jednoduché dobroty, které by neměly chybět v žádné kuchyni. Použít ho můžete na desítky způsobů – od různých dezertů až po kaše. Případně může sehrávat roli lehké svačiny pro děti. Máte doma hodně jablek a chtěli byste z nich připravit to nejlepší jablečné pyré? Inspirujte se těmito praktickými tipy, díky kterým se vám vždy podaří.

Výběr správných jablek

Na přípravu jablečného pyré můžete využít více odrůd jablek. Nejlepší jsou tyto:

  • Sladší odrůdy – mají přirozeně sladkou chuť, takže pyré nemusíte příliš sladit. Spadají sem Golden Delicious, Jonagold či Gala.
  • Kyselejší odrůdy – patří sem Granny Smith, Idared nebo Boskoop. Tím, že jsou kyselejší, jsou i o něco svěžejší. Pokud však máte rádi sladké, pyré připravené z nich budete muset výrazně sladit.
  • Aromatické odrůdy – jde většinou o Cox Orange, Topaz nebo Rubín. Pyré je díky nim chuťově i aromaticky velmi výrazné a zajímavé.

Máte doma jablka z více odrůd? Nebojte se je zkombinovat navzájem. Například kombinace kyselé a sladké odrůdy vám zaručí vyváženou chuť.

Příprava jablek

Když máte jablka vybraná, můžete se pustit do jejich přípravy. Celý proces je poměrně jednoduchý a skládá se z několika kroků:

  1. Jablka nejprve důkladně umyjte a pomocí nože odstraňte menší nedokonalosti, jako jsou promáčkliny.
  2. Pomocí nožíku nebo škrabky odstraňte slupku.
  3. Oloupaná jablka nakrájejte na čtvrtiny a odstraňte z nich jádřince a semínka.
  4. Jablka nakrájejte na menší kousky. Ty při vaření mnohem rychleji změknou a budou se dát mixovat.

Příprava receptu Jablečné pyré, které chutná lépe než kupované? S tímto postupem ho připravíte raz dva., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Postup přípravy

Postup přípravy jablečného pyré vypadá obvykle takto:

1. Vaření jablek

  • Umytá a očištěná jablka nakrájejte na menší kousky, dejte je do hrnce a přidejte trochu vody – přibližně 50 až 100 ml na 1 kg jablek, aby se nepřichytila.
  • Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na mírném plameni. Jablka se začnou rychle rozpadat, proto je průběžně míchejte.
  • Jablka vařte, dokud úplně nezměknou. Většinou to trvá 10 až 15 minut, ale všechno závisí na druhu jablek.

2. Mixování a pasírování

  • Uvařená jablka rozmixujte tyčovým mixérem přímo v hrnci na hladké pyré.
  • Pokud chcete ještě jemnější texturu, pyré můžete klidně propasírovat přes síto. Taková verze je ideální zejména pro malé děti.

3. Dochucení

  • Pyré oslaďte podle své chuti. Použít na to můžete cukr, med nebo jakékoli jiné sladidlo.
  • Na zvýraznění chuti můžete použít také skořici, vanilku nebo citronovou šťávu.

4. Skladování

  • Pyré ještě horké přelijte do sklenic a pořádně uzavřete.
  • Sklenice obraťte dnem vzhůru, zabalte do deky a nechte vychladnout.
  • Takto připravené jablečné pyré skladujte na chladném, suchém a tmavém místě.

Nejčastější chyby při přípravě jablečného pyré

Při přípravě jablečného pyré můžete udělat více menších i větších chyb. Mezi nejčastější se řadí připálení jablek, ke kterému dochází tehdy, když nepoužijete dostatek vody při jejich vaření.

Na druhé straně, problém může dělat i příliš mnoho tekutiny. V takovém případě je pyré velmi řídké a nebude se dobře jíst. Vodu proto přidávejte opatrně.

Chybou může být také výběr nevhodných jablek. Vyhýbejte se odrůdám, které jsou vodnaté nebo mají mdlou chuť, abyste do pyré nemuseli přidávat příliš mnoho cukru.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář