Šťavnatému, křupavému a dokonale ochucenému pečenému kuřeti odolá jen málokdo. Jemné maso se rozplývá na jazyku a hodí se k různým typům příloh – od rýže až po brambory či grilovanou zeleninu. Abyste však dosáhli těch nejlepších výsledků, je potřeba jedna věc – musíte vědět, jak dlouho péct kuře. Díky této informaci ho nikdy nevysušíte a nestane se, že byste ho z trouby vytáhli syrové.
Šťavnatému, křupavému a dokonale ochucenému pečenému kuřeti odolá jen málokdo. Jemné maso se rozplývá na jazyku a hodí se k různým typům příloh – od rýže až po brambory či grilovanou zeleninu. Abyste však dosáhli těch nejlepších výsledků, je potřeba jedna věc – musíte vědět, jak dlouho péct kuře. Díky této informaci ho nikdy nevysušíte a nestane se, že byste ho z trouby vytáhli syrové.
Přesná odpověď na otázku „Jak dlouho péct kuře?“ neexistuje. Důvodem je především skutečnost, že délku pečení ovlivňuje velké množství proměnných, mezi které patří:
Zdroj: Unsplash.com
Pokud chcete mít alespoň přibližnou představu o tom, jak dlouho péct kuře, existuje několik obecných rad.
U klasického kuřete bez náplně byste měli počítat s 25 minutami na 450 g masa. To znamená, že kuře o hmotnosti okolo 1,5 kg byste měli péct přibližně 85 minut.
Pokud jste kuře plnili, celkový čas pečení navyšte o minimálně 15 až 30 minut, aby se vnitřek dobře propekl.
A co stehna a prsa? Ta nejsou tak velká jako celé kuře, proto je jejich doba pečení kratší. U stehen je to okolo 50 minut, přičemž prsa byste měli z trouby vytáhnout už po 30 minutách, aby nebyla vysušená.
Chcete mít výborné kuře, které bude šťavnaté, křupavé a potěší výraznou chutí? V tom případě se držte těchto tipů:
K pečenému kuřeti můžete podávat různé přílohy. Populární je zejména rýže a brambory na všechny způsoby (pečené, vařené i kaše). Pokud byste chtěli něco lehčího, vsaďte na grilovanou zeleninu, zeleninové saláty nebo kuskus či bulgur. A pokud nevíte, jak správně uvařit bulgur, inspirujte se tímto postupem.
Dále se k pečenému kuřeti hodí i různé omáčky a dresinky, například česnekový, bylinkový nebo jogurtový.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě