NejRecept.cz Maso Kuřecí maso Pečené kuře Jak dlouho péct kuře? Takto bude dokonale šťavnaté.
Jak dlouho péct kuře? Takto bude dokonale šťavnaté.
Recept Jak dlouho péct kuře? Takto bude dokonale šťavnaté.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Šťavnatému, křupavému a dokonale ochucenému pečenému kuřeti odolá jen málokdo. Jemné maso se rozplývá na jazyku a hodí se k různým typům příloh – od rýže až po brambory či grilovanou zeleninu. Abyste však dosáhli těch nejlepších výsledků, je potřeba jedna věc – musíte vědět, jak dlouho péct kuře. Díky této informaci ho nikdy nevysušíte a nestane se, že byste ho z trouby vytáhli syrové.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.5.2025

Jak dlouho péct kuře? Takto bude dokonale šťavnaté.

Šťavnatému, křupavému a dokonale ochucenému pečenému kuřeti odolá jen málokdo. Jemné maso se rozplývá na jazyku a hodí se k různým typům příloh – od rýže až po brambory či grilovanou zeleninu. Abyste však dosáhli těch nejlepších výsledků, je potřeba jedna věc – musíte vědět, jak dlouho péct kuře. Díky této informaci ho nikdy nevysušíte a nestane se, že byste ho z trouby vytáhli syrové.

Co ovlivňuje čas pečení?

Přesná odpověď na otázku „Jak dlouho péct kuře?“ neexistuje. Důvodem je především skutečnost, že délku pečení ovlivňuje velké množství proměnných, mezi které patří:

  • Velikost kuřete – čím je kuře větší, tím déle bude trvat, než se upeče. Pokud tedy nemáte moc času nebo nechcete strávit v kuchyni půl dne, kupte si raději dvě menší kuřata, která upečete najednou.
  • Způsob přípravy – celé větší kuře budete péct déle než jednotlivé části, například stehna nebo křídla. Zároveň platí, že kosti mírně prodlužují čas pečení. Kuřecí prsa tak budou hotová dříve než například stehna.
  • Typ trouby – nejlepší je horkovzdušná trouba, která rozkládá teplo rovnoměrně, díky čemuž se nestává, že je kuře z jedné části spálené a z druhé syrové. Samozřejmě ho můžete upéct i v klasické troubě s horním a dolním ohřevem, ale počítejte s tím, že to bude trvat déle.
  • Teplota pečení – příliš vysoká teplota maso vysuší, zatímco příliš nízká ho zanechá gumové a nedopečené. Nejlepší je zvolit teplotní rozmezí od 180 °C do 200 °C. Začít byste měli spíše na nižší teplotě, kterou můžete na závěr (na pár minut) zvýšit pro křupavost.
  • Plněné vs neplněné kuře – délku pečení ovlivní i náplň. Pokud jste kuře naplnili, měli byste ho péct pomaleji, aby vám zvrchu nespálelo, zatímco uvnitř by zůstalo syrové.

Příprava receptu Jak dlouho péct kuře? Takto bude dokonale šťavnaté., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Orientační čas pečení

Pokud chcete mít alespoň přibližnou představu o tom, jak dlouho péct kuře, existuje několik obecných rad.

U klasického kuřete bez náplně byste měli počítat s 25 minutami na 450 g masa. To znamená, že kuře o hmotnosti okolo 1,5 kg byste měli péct přibližně 85 minut.

Pokud jste kuře plnili, celkový čas pečení navyšte o minimálně 15 až 30 minut, aby se vnitřek dobře propekl.

A co stehna a prsa? Ta nejsou tak velká jako celé kuře, proto je jejich doba pečení kratší. U stehen je to okolo 50 minut, přičemž prsa byste měli z trouby vytáhnout už po 30 minutách, aby nebyla vysušená.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Pečené kuře s bramborem 2v1
Pečené kuře s bramborem 2v1

Tipy na dokonalé kuře

Chcete mít výborné kuře, které bude šťavnaté, křupavé a potěší výraznou chutí? V tom případě se držte těchto tipů:

  • Kuře během pečení otáčejte. Zajistíte si tak rovnoměrné propečení a vyhnete se tomu, že by vám z jedné strany spálelo. To, jak často kuře otáčet, závisí na teplotě a jeho velikosti. Ideální je to dělat každých 20 až 25 minut.
  • Kuře během pečení nezapomínejte podlévat. Zajistíte si tak dokonalou šťavnatost.
  • V rámci ochucení můžete použít různé suroviny. Perfektní jsou čerstvé i sušené bylinky, česnek či cibule. A pokud byste měli chuť na něco sladšího a ovocného, vyzkoušejte do pekáče přidat pár plátků pomeranče.
  • Skvělou chuť dodají kuřeti i různé voňavé marinády. Pokud chcete připravit tu nejlepší, přečtěte si tento článek, ve kterém najdete praktické a ověřené rady.
  • Kuře po vytažení z trouby zakryjte alobalem a nechte 10 až 20 minut odpočívat.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Pečené kuře na řecký způsob
Pečené kuře na řecký způsob

Co podávat k pečenému kuřeti?

K pečenému kuřeti můžete podávat různé přílohy. Populární je zejména rýže a brambory na všechny způsoby (pečené, vařené i kaše). Pokud byste chtěli něco lehčího, vsaďte na grilovanou zeleninu, zeleninové saláty nebo kuskus či bulgur. A pokud nevíte, jak správně uvařit bulgur, inspirujte se tímto postupem.

Dále se k pečenému kuřeti hodí i různé omáčky a dresinky, například česnekový, bylinkový nebo jogurtový.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář