NejRecept.cz Grilování a BBQ Jak krájet špekáčky, aby se dobře propekly? Tohle jsou nejlepší způsoby.
Jak krájet špekáčky, aby se dobře propekly? Tohle jsou nejlepší způsoby.
Recept Jak krájet špekáčky, aby se dobře propekly? Tohle jsou nejlepší způsoby.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Teplé počasí a slunečné dny znamenají pro mnohé jen jedno – začátek grilovací sezony, která bude trvat až do konce září. Ani vy se už nemůžete dočkat chutného jídla, příjemné atmosféry a času stráveného s blízkými? Ještě předtím, než se pustíte do rozdělávání ohně, nezapomeňte si nastudovat pár praktických tipů, které zaručí, že grilování vždy dopadne dobře. Základem je především správná příprava a vhodný způsob krájení špekáčků. Víte, proč to musíte udělat a jak na to?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.6.2025

Jak krájet špekáčky, aby se dobře propekly? Tohle jsou nejlepší způsoby.

Teplé počasí a slunečné dny znamenají pro mnohé jen jedno – začátek grilovací sezony, která bude trvat až do konce září. Ani vy se už nemůžete dočkat chutného jídla, příjemné atmosféry a času stráveného s blízkými? Ještě předtím, než se pustíte do rozdělávání ohně, nezapomeňte si nastudovat pár praktických tipů, které zaručí, že grilování vždy dopadne dobře. Základem je především správná příprava a vhodný způsob krájení špekáčků. Víte, proč to musíte udělat a jak na to?

Proč se špekáčky krájí?

Rozhodli jste se, že si na grilovačce opečete špekáčky? V tom případě je nezapomeňte mírně naříznout. Důvodů, proč byste na tento krok neměli zapomínat, je hned několik:

  • Prevence před prasknutím – nenařezané špekáčky mají tendenci praskat, protože zvenku na ně působí velké teplo, zatímco uvnitř jsou ještě nějaký čas studené. Tím vzniká velký tlak, který může narušit jejich strukturu a vás dokonce i ohrozit. Když totiž špekáček praskne, šťáva z něj může dopadnout na vaše ruce nebo jiné části těla a nepříjemně vás popálit.
  • Lepší propečení – nařezané špekáčky jsou nejen mnohem lépe propečené, ale také křupavější a chutnější.
  • Efektnější vzhled – do špekáčků můžete vyřezat různé zajímavé tvary, které jim dodají pěkný vzhled a zajistí, že na talíři budou vypadat skvěle.
  • Lépe drží omáčku – a v neposlední řadě je třeba nezapomínat ani na to, že nařezané špekáčky se jedí mnohem lépe, protože na nich omáčka (kečup, hořčice, dresink nebo cokoli jiného) velmi dobře drží. Dostane se do záhybů, odkud jen tak nestéká.

Příprava receptu Jak krájet špekáčky, aby se dobře propekly? Tohle jsou nejlepší způsoby., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Způsoby krájení špekáčků

Zajímá vás, jak nařezat špekáčky? Možností je hned několik:

  • Běžné šikmé zářezy – pokud spěcháte nebo jen nechcete do krájení špekáčků investovat mnoho času, vezměte nůž a udělejte na jejich vrchu menší šikmé zářezy. Stačí jen pár z nich, díky nimž se špekáčky důkladně propečou a připraví.
  • Mřížka – o něco náročnější vzor, který však vychází z předchozího. Stačí, když uděláte šikmé řezy nejprve jedním a potom druhým směrem.
  • Kříž – špekáčkům stačí na obou stranách udělat hlubší kříž. Zářez se zpravidla dělá do přibližně 1/3 špekáčku, díky čemuž se během opékání pěkně otevře.
  • Spirála – na tento vzor budete potřebovat pořádně ostrý nůž. Jeho špičkou následně udělejte na povrchu špekáčků jednu delší vlnku nebo několik menších.
  • Chobotnice – jeden z nejzajímavějších způsobů krájení, který si zamilují hlavně děti. Jde o stejný postup jako v případě kříže, ale s tím rozdílem, že špekáček naříznete jen z jedné strany.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Grilovaný losos
Grilovaný losos

Praktické tipy při krájení špekáčků

Při krájení špekáčků vám pomůže i několik praktických tipů. V první řadě se ujistěte, že nůž, který na krájení používáte, je dostatečně ostrý. Pokud jste špekáčky vytáhli z lednice, nechte je na kuchyňské lince mírně ohřát. Bude se vám s nimi lépe pracovat.

Zároveň nezapomínejte na to, že do špekáčků byste neměli řezat příliš hluboko. Stačí, když zářezy mají 0,5 až 1 cm. Zajistíte si tak, že se špekáček během opékání nerozpadne.

Jak co nejlépe opéct špekáčky?

Pokud chcete, aby se špekáčky co nejlépe opekly, v první řadě je dobře nařízněte jedním z výše zmíněných způsobů krájení. Následně si připravte oheň. Na opékání špekáčků je ideální, když jako palivo použijete suché dřevo.

Špekáčky následně opékejte nad plamenem, ne přímo v něm, aby vám zvenku nespálily. Zároveň si dávejte pozor, aby vám náhodou nespadly přímo do ohně. Ideální je pořídit si speciální vidlice na opékání. Pokud je nemáte, dobře poslouží i prut, který však před použitím důkladně očistěte.

Kromě toho dbejte i na to, abyste špekáčky příliš nespálili. Hotové by měly být přibližně do 10 minut. Tehdy už můžete pozorovat, že jsou křupavé a pomalu z nich začíná vytékat šťáva.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář