Kuchyně je místo, kde vzniká nejvíce odpadu. Zároveň zde spotřebujeme velké množství potravin a energie, což se odráží zejména na našich výdajích. Pokud máte pocit, že každý měsíc platíte příliš mnoho za jídlo, elektřinu či plyn, měli byste přehodnotit některé své návyky. Co dělat, abyste snížili vysoké výdaje a minimalizovali množství produkovaného odpadu? Využijte naše praktické tipy.
Kuchyně je místo, kde vzniká nejvíce odpadu. Zároveň zde spotřebujeme velké množství potravin a energie, což se odráží zejména na našich výdajích. Pokud máte pocit, že každý měsíc platíte příliš mnoho za jídlo, elektřinu či plyn, měli byste přehodnotit některé své návyky. Co dělat, abyste snížili vysoké výdaje a minimalizovali množství produkovaného odpadu? Využijte naše praktické tipy.
Správné skladování je základem šetření a úspornějšího chování. Když budete vědět, při jaké teplotě uchovávat jednotlivé potraviny, snížíte riziko jejich zkažení na minimum.
Zeleninu a ovoce, které musí jít do lednice, vložte do speciální přihrádky. Pokud jste je nezačali jíst, skladujte je v originálních obalech. Jakmile začnete plodiny jíst, přesuňte je do nádob s uzávěrem nebo je alespoň umístěte na talíř či tác. Zabráníte tak vytékání šťávy a znečištění lednice.
V lednici také najdete speciální přihrádku na sýry a masné výrobky, kam můžete umístit šunky, uzeniny nebo čerstvé maso. Jogurty, mléko a další mléčné výrobky položte na jednu z horních polic.
Potravinám, které nemusí být v lednici, jako například zavařeniny, brambory nebo cibule, najděte místo ve spíži nebo sklepě, kde je tma, sucho a chladno.
Je zcela běžné, že z nějakého oběda nebo večeře zůstanou zbytky. Místo toho, abyste je vyhazovali, je použijte při vaření dalšího jídla. Z rýže můžete udělat rizoto. Brambory zase použijte na grenadýr nebo si k nim ugrilujte kuřecí maso se zeleninou.
Možností, jak využít zbytky, je nespočet. Nemluvě o tom, že takové vaření má mnoho výhod. Kromě toho, že díky němu ušetříte, také si zkrátíte čas v kuchyni.
Uvařili jste více a pomalu zjišťujete, že to všechno nedokážete sníst? Využijte mrazničku! Jídlo přendejte do pevných nádob a zmrazte. Ideálně po jednotlivých porcích, aby se vám později snadněji rozmrazovalo.
Na nádoby si před zmrazením nezapomeňte napsat, co se v nich nachází. Na pokrm takovým způsobem nezapomenete a v případě potřeby ho v mrazničce najdete během několika sekund.
Slupky z ovoce a zeleniny obsahují množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Když tedy plody oloupete, přijdete o značnou část důležitých živin.
Zároveň také myslete na to, že když ovoce a zeleninu loupete, produkujete více odpadu a zbytečně se připravujete o jedlou část, kterou byste jinak mohli využít.
Zdroj: Unsplash.com
U potravin, které nakupujete pravidelně, jako například mléko, smetana, jogurty, šunky či sýry, se držte pravidla – první dovnitř, první ven. To znamená, že jídlo, které jste nakoupili jako první, musíte také jako první spotřebovat. Vydrží totiž nejkratší dobu.
Pravidlo „první dovnitř, první ven“ se vám bude snadněji dodržovat, když budete mít pořádek v lednici. Potraviny si v spotřebiči dobře zorganizujte a ujistěte se, že nejnovější produkty půjdou dozadu, zatímco ty nejstarší budou vpředu.
Pracovní týden bývá chaotický a člověk během něj nemá čas přemýšlet, co bude jíst. To často vede k tomu, že zajdeme do obchodu a nakoupíme věci, které nám nakonec zůstanou v lednici a zkazí se.
V sobotu nebo v neděli si na chvíli sedněte a promyslete, co budete v následující dny snídat, obědvat a večeřet. Udělejte si menší plán a potraviny si nakupte dopředu.
Datum spotřeby je u většiny produktů jen orientační. To znamená, že pokud v lednici nebo ve spíži najdete potraviny, kterým vypršela záruční doba před několika dny, s velkou pravděpodobností je můžete sníst.
Potraviny po záruce otevřete, přivoňte k nim a ochutnejte je. Když jsou v pořádku, klidně je použijte. Naopak, pokud se vám zdá, že mají zvláštní zápach nebo odlišnou chuť, vyhoďte je.
Urodilo se vám doma mnoho zeleniny nebo ovoce a nestíháte ho jíst? Plody očistěte a připravte si z nich džemy, kompoty nebo čalamády. Zavařeniny vám při správném skladování vydrží dlouhé měsíce až roky. Navíc jsou univerzální. Hodí se k mnoha slaným i sladkým pokrmům.
Máte doma mnoho odpadu z ovoce a zeleniny? Začněte kompostovat. Kompost je výborné hnojivo, které využijete nejen na zahradě, ale i při sázení rostlin na balkoně. Stačí vám na něj jedna větší nádoba, ve které smícháte zelený materiál (listy, tráva, slupky z ovoce a zeleniny, zbytky z rostlin) s hnědým (suché listí, sláma, seno, malé větvičky, papír, karton).
V případě kompostování v bytě je ideální volbou tzv. vermikompostér, který dnes najdete na trhu v moderním designu.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě