NejRecept.cz Magazín Jak na dokonalou drobenku? Dodržte poměr surovin a drobenka bude jako od profesionála.
Jak na dokonalou drobenku? Dodržte poměr surovin a drobenka bude jako od profesionála.
Recept Jak na dokonalou drobenku? Dodržte poměr surovin a drobenka bude jako od profesionála.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Drobenka nebo žmolenka neodmyslitelně patří k pečení – perfektně se hodí zejména k ovocným koláčům, jelikož vyváží kyselost a vytvoří tak perfektní balanc. Příprava není složitá, ovšem hodí se znát pár tipů, díky kterým se vám drobenka zaručeně pokaždé povede.

NejLucka NejLucka    ·   27.6.2024

Jak na dokonalou drobenku? Dodržte poměr surovin a drobenka bude jako od profesionála.

Drobenka nebo žmolenka neodmyslitelně patří k pečení – perfektně se hodí zejména k ovocným koláčům, jelikož vyváží kyselost a vytvoří tak perfektní balanc. Příprava není složitá, ovšem hodí se znát pár tipů, díky kterým se vám drobenka zaručeně pokaždé povede.

Základní recept

Pro přípravu drobenky budete potřebovat jen tři základní suroviny: mouku, máslo a cukr. Recept je jednoduchý, stačí dodržovat poměr 2:1:1, tedy například 200 gramů mouky, 100 gramů másla a 100 gramů cukru. Množství můžete upravovat dle toho, kolik drobenky potřebujete, poměr ale vždy zachovejte. Pokud by vám něco zbylo, není třeba si zoufat – drobenku totiž můžete zamrazit v pytlíku či krabičce a budete ji tak mít hned po ruce, až budete příště péct. Recept si můžete vyzkoušet například na tomto receptu Moravské koláče

Obecně lze pro buchtu na plechu či velký koláč doporučit recept z 80 g másla, 80 g cukru a 160 g mouky. Pokud ale drobenku připravujete poprvé, udělejte klidně větší množství. Získáte tak odhad na správné množství. A to, co vám případně zbyde, můžete jednoduše zamrazit v pytlíku či krabičce. Nebo si připravte rovnou dvojnásobné množství – při příštím pečení stačí jen připravenou drobenku vytáhnout z mrazáku.

Postup

Prvním krokem je odvážit si suché suroviny, tedy mouku a cukr. Smíchejte je v misce a poté přidejte máslo. Pro snazší zpracování ho můžete nakrájet na menší kostky. Je důležité, aby bylo dobře vychlazené. Jen tak vám totiž vznikne hezky drobivá hmota, která ozdobí koláče či buchtu.

Nabízí se i alternativní postup, kdy použijete rozehřáté máslo. Hmota se tak snáze spojí. Výsledkem je ale hladší směs – vznikne vám vláčnější drobenka s jinou texturou, která není tak křupavá. Vyzkoušet můžete obě varianty a rozhodnout se, která vám vyhovuje více.

Úprava poměru

Základní poměr 2:1:1 je skvělou pomůckou, ovšem ne vždy je ideální. Můžete vyzkoušet i variantu s méně mouky – zejména pokud připravujete buchtu s menším množstvím náplně. Naopak pro šťavnaté koláče je vhodné ubrat trochu másla a přidat mouku. S takovou drobenkou nešetřete – nasákne šťávu z ovoce, a přitom bude krásně křupat.

Výběr surovin

Důležitou otázkou samozřejmě je, jaké suroviny přesně zvolit. I v tomto případě můžete experimentovat a zkoušet různé varianty.

Klasickou volbou je polohrubá mouka. Využít lze případně i hrubou – výsledek tak bude ještě křupavější. Naopak hladká mouka není zrovna vhodná, je totiž příliš jemná a rozpíjí se. Nemusíte se držet pouze pšeničné varianty, zkuste klidně i celozrnnou.

Co se týká cukru, nabízí se cukr krupice. Případně i krystal. Moučka není ideální, vytratí se totiž křupavý element. Jako alternativa se nabízí třtinový či kokosový cukr. Množství můžete upravit – pokud používáte kyselé ovoce, nahraďte část mouky cukrem.

Jako tuk se zpravidla využívá máslo, i když v dřívějších dobách se používalo i sádlo. Nicméně nabízí se i veganská varianta – vyzkoušejte kokosový olej.

Voňavé vylepšení

Klasická drobenka je dobrá sama o sobě a dovede pečivo k dokonalosti. Ovšem pokud ho chcete pozvednout ještě na vyšší level, zkuste přidat skořici nebo vanilkový cukr. Dokonce můžete přidat i mleté ořechy, například mandle či třeba kokos. V tomto případě jimi nahraďte část mouky, aby výsledná konzistence byla správná.

Možností, jak si připravit drobenku, je opravdu celá řada. Základní recept je skvělým výchozím bodem, ale nebojte se experimentovat. Nakonec objevíte perfektní variantu. Později jich můžete střídat víc – dle typu pečiva a použitého ovoce.

Pokud si chcete připravu drobenky vyzkoušet, doporučujeme tyto recepty.

1. Starý oprášený recept na koláčky ze šlehačkového těsta a majonézy

Starý oprášený recept na tradiční koláče, které jsem naplnila tvarohem, zabalila, a na vrch přidala ještě trochu tvarohu a povidla. Nakonec jsem je bohatě posypala drobenkou. Miluji kynuté koláče, které nejsou suché a není je třeba zapíjet čajem nebo kávou. Určitě vyzkoušejte! Dělám takové malé, takzvané jednohubky. Autor: Jana Jančíková

Recept najdete ZDE

Starý oprášený recept na koláčky ze šlehačkového těsta a majonézy

2. Nejlepší recept ze všech, které jsem vyzkoušela na litý koláč s meruňkami a drobenkou.

Tento recept si určitě uložte, lepší nenajdete. Koláč je moc dobrý, jednoduchý a není to žádná suchá buchta. Doporučuji. Autor: Jana Jančíková

Recept najdete ZDE

Nejlepší recept ze všech, které jsem vyzkoušela na litý koláč s meruňkami a drobenkou.

3. Královna všech bublanin. Nejrychlejší a nejchutnější bublanina vhodná pro čerstvé i mražené ovoce.

Nejrychlejší bublanina, jakou jsem kdy připravovala. Celá příprava mi zabrala jen 10 minut. I když pečení trvá déle, výsledek stojí za to – bublanina je nadýchaná a velmi chutná. Tento recept je ideální pro nečekané návštěvy nebo když máte chuť na něco sladkého, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni. Určitě si ho oblíbí celá rodina!

Recept najdete ZDE

Recept Královna všech bublanin. Nejrychlejší a nejchutnější bublanina vhodná pro čerstvé i mražené ovoce.

4. Nekynuté koláče bohatě plněné tvarohem, borůvkami a meruňkami.

Dnes jsem si řekla, že tyto bohatě plněné koláčky s tvarohem a ovocem jsou přesně to pravé, co každý potřebuje. Jsou měkké a výborně chutnají. A co je nejlepší, nemusíte být hodiny v kuchyni, protože těsto nemusí kynout a koláčky jsou hotové raz dva. Děkujeme autorce receptu: Jana Jančíková

Recept najdete ZDE

Recept Nekynuté koláče bohatě plněné tvarohem, borůvkami a meruňkami.

5. Jak připravit nejlepší švestkový koláč s drobenkou a mákem.

Kynutý koláč se švestkami a drobenkou milují všichni, je to vždy pečení na jistotu a hned mizí ze stolu. Já přidávám ještě mák a je ještě lepší než ten klasický. Vyzkoušejte tuto změnu i vy. Z daného množství surovin zvyknu udělat jeden koláč 30x40cm a ještě něco navíc (například menší frngál), aby koláč nebyl příliš vysoký. Autor: Jana Jančíková

Recept najdete ZDE

Recept Jak připravit nejlepší švestkový koláč s drobenkou a mákem.

6. Hrnkový recept na rebarborový koláč s drobenkou

Brzy začíná sezóna rebarbory, tak si uložte tento jednoduchý recept na chutný koláč, který máte připraven do pár minut. Ovoce samozřejmě můžete zaměnit za cokoli, co máte zrovna doma v lednici nebo v mrazničce. Autor: Lucie R.

Recept najdete ZDE

Hrnkový recept na rebarborový koláč s drobenkou

7. Tradiční makovo tvarohové koláče se švestkami a máslovou drobenkou

Fantastické křehké a měkké makově tvarohové koláče se švestkami a máslovou drobenkou. Vyzkoušejte a dělejte radost svým mlsounům. Autor: Vareni a peceni s radosti.

Recept najdete ZDE

Recept Tradiční makovo tvarohové koláče se švestkami a máslovou drobenkou

8. Recept na kynuté koláče s tvarohem a těstem jako pavučinka

Těsto jako pavučinka, jemné a nadýchané. Plnila jsem tvarohem, jablečnou marmeládou, malinami a vrch jsem bohatě posypala drobenkou. Autor: Jana P. B.

Recept najdete ZDE

Recept na kynuté koláče s tvarohem a těstem jako pavučinka

9. Tvarohovo - makové koláče - těsto podle mojí maminky

Recept na těsto je od mé maminky. Naplnila jsem je tvarohem. Tvaroh zahušťuji mletým mákem. Jsou vynikající. Uzavírám je pouze jako šátečky, čili ne úplně. Po upečení je potírám jen teplou vodou, do které přidávám trochu medu. Autor: Jana P. B.

Recept najdete ZDE

Recept Tvarohovo - makové koláče - těsto podle mojí maminky

10. Recept na tvarohové koláče podle mojí maminky, které dělám už 35 let.

Moje maminka byla skvělá kuchařka, mnohému mě naučila a tyhle koláče jsou prostě luxusní a v naší rodině byly vždy top. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Recept najdete ZDE

Recept na tvarohové koláče podle mojí maminky, které dělám už 35 let.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář