Aby se vám povedla vždy krásná a skvělá bábovka, zásadním krokem je správné vymazání a vysypání formy. Nejde o složitý proces, ale hodí se znát praktické tipy, které vám ho usnadní.
Aby se vám povedla vždy krásná a skvělá bábovka, zásadním krokem je správné vymazání a vysypání formy. Nejde o složitý proces, ale hodí se znát praktické tipy, které vám ho usnadní.
Pokud hledáte co nejjednodušší řešení, pak si pořiďte silikonovou či teflonovou formu na bábovku. Z těch se vám bude po upečení snadno vyklápět. Je vhodné je alespoň lehce vymazat – skvěle se k tomu hodí olej ve spreji. Ten nanesete v tenké vrstvě po celé vnitřní ploše formy a pak už jen stačí vlít těsto.
Tyto nepřilnavé formy se skvěle hodí i pro pečení fitness bábovky. Díky tenké vrstvě oleje se vyhnete zbytečnému množství tuku a nutnosti vysypávání.
Litinové, plechové či keramické formy mají řadu výhod – jsou odolné, skvěle vypadají a dobře se v nich peče. Je ale důležité je opravdu dobře vymazat, aby vám bábovka šla snadno vyndat. Klasickou volbou je olej, ten však není zrovna ideální, jelikož stéká po stěnách a nedosáhnete tak perfektního výsledku. Jako alternativa se nabízí máslo, které je tužší – obsahuje ale vodu a je složité rozetřít ho rovnoměrně.
Mnohem jednodušší řešení nabízí klasické sádlo, tedy stoprocentní tuk. Pokud máte potíže s vyklápěním bábovky, ověřte si, zda formu vymazáváte správně. Po natření sádlem ji dejte na chvilku do lednice – tuk ztuhne a odhalí se tak případné mezery. Namísto sádla lze použít kokosový olej, ten má příjemnější vůni a k pečení se tak více hodí.
Kromě důkladného vymazání je vhodné formu také správně vysypat. Běžnou volbou je hrubá, případně polohrubá mouka. Stačí tenká vrstva, ovšem musí pokrývat celou formu. Pokud někde máte prázdná místa, je třeba plochu lépe vymazat, aby se měla mouka na co přichytit.
Případně se dá k vysypání použít i strouhaný kokos. Ten se skvěle hodí pro pečení kokosové bábovky. Využít můžete i mleté ořechy. S těmi skvěle oživíte i klasickou hrníčkovou bábovku.
Bábovku byste neměli vyklápět hned po vyndání z trouby. Je vhodné nechat ji chladnout zhruba pět až deset minut na mřížce. Poté ji můžete opatrně zkusit vyklopit – vždy blízko nad talířem, aby se vám nerozpadla.
Jestli se vám nedaří dostat bábovku z formy, vyzkoušejte trik s utěrkou. Namočte ji do studené vody a vyždímejte. Poté ji přiložte na formu zhruba na dvě minuty. Těsto tak zchladne, díky čemuž půjde snáze oddělit od formy.
Nejlepší recepty na bábovky
1. Bábovka s tvarohem
Bábovka s tvarohem. Chuťově je vynikající, doporučuji. Autor: Lacusin
2. Senzační RAFFAELLO bábovka s vanilkovým krémem
Nejlepší bábovka, jakou jsem dosud jedla. Ještě i s vanilkovým krémem uvnitř. Mňam!
3. Svěží a šťavnatá jogurtová bábovka
Velmi jednoduchá bábovka, kterou zvládnou připravit i začátečnice v pečení. Jogurt dodá bábovce neskutečnou svěžest a šťavnatost. Autor: Kvietok
4. Vláčná bábovka se zakysanou smetanou
Objevila jsem recept na luxusní bábovku ze zakysané smetany a vanilkového pudinkového prášku. Příprava je velmi jednoduchá a když máte rádi bábovku ke kávičce, tak vřele doporučuji. Za 15 minut máte vše ve formě a už jen stačí upéct. Nezapomínejte, že pokud upečete bábovku, nechte ji ve formě vychladnout, aby se nestalo, že vám z formy vyjde pouze polovina. Autor: Triniti
5. Hrníčková bábovka
Hrníčková bábovka od Romči. Není nic jednoduššího než upéct jednoduchou bábovku k nedělního odpočinku. Určitě vyzkoušejte a nezapomínejte, že bábovky byly vždy základem nedělního odpoledne. Ke kávičce nebo ke šálku čaje, dětem na snídani k poháru teplého kakaa. Autor: Romča
6. Velmi chutná a šťavnatá kokosová raffaello bábovka z hrnečku
Po dlouhé době jsem vyzkoušela připravit nějakou novou bábovku, která měla doma obrovský úspěch. Chutná doslova jako drahé Rafaelo z obchodu a přitom nemusíte vyhodit tolik peněz. Plná kokosu, sladkosti a zároveň byla velmi šťavnatá a chutná. Autor: Mineralka
7. Vláčná tvarohová bábovka s pudinkem
Manžel si přál po dlouhé době nějakou sladkou bábovku. Měla jsem v ledničce tvaroh, tak jsem udělala klasickou tvarohovou bábovku, která je příjemně vláčná a nepotřebujete k ní ani šálek kávy či čaje. Dělávám ji tehdy, když spěchám z domu a nemáme nic sladkého. Je velmi rychlá, pouze smícháte všechny suroviny, dáte do bábovkové formy a upečete. Pokud přidáte vanilku, rozvoní vám během pečení celý byt. Autor: Lacusin
8. 30 nejlepších babiččiných receptů na bábovky, na kterých si pochutnáte
Pochutnat si na bábovce po vydatném nedělním obědě zná asi každý z nás. Tuto sladkou dobrotu si umíte připravit na různé způsoby. Do těsta můžete přidat oříšky, kousky čokolády, ovoce nebo jinou oblíbenou surovinu. Pokud chcete vyzkoušet i jiné recepty, sesbírali jsme pro vás recepty na ty nejlepší bábovky, ze kterých si určitě vyberete. Aktualizace 24.6.2023
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě