Těstoviny patří mezi základní suroviny, které by vám doma neměly chybět. Díky nim si můžete připravit velké množství různých chutných jídel. Jak si ale při nákupu vybrat ty nejlepší? Stačí se zaměřit na tyto tři detaily a můžete si být jisti, že sáhnete po tom nejkvalitnějším výrobku.
Těstoviny patří mezi základní suroviny, které by vám doma neměly chybět. Díky nim si můžete připravit velké množství různých chutných jídel. Jak si ale při nákupu vybrat ty nejlepší? Stačí se zaměřit na tyto tři detaily a můžete si být jisti, že sáhnete po tom nejkvalitnějším výrobku.
V první řadě si při výběru těstovin všímejte jejich barvy. Některé jsou tmavší, jiné zase světlejší. Po kterých tedy sáhnout? Pokud vás láká vzít ty, které mají krásný a výrazný žlutý odstín, zastavte se. Tmavá barva obvykle signalizuje to, že těstoviny se sušily velmi rychle a při vysokých teplotách. A proč je to problém? Z jednoho jediného důvodu – po uvaření mohou mít takové těstoviny nepříjemnou hořkou chuť, kterou nepřebijete ani omáčkou či masem.
Nejlepší volbou jsou těstoviny, které mají mírně žlutý odstín. To naznačuje, že je výrobce sušil déle a s velkou pravděpodobností i přirozeným způsobem, čímž se snižuje riziko hořké chuti.
A co velmi světlé až bílé těstoviny? Takový typ nechte taktéž v regálu v obchodě, protože je obvykle vyroben z bílé pšeničné mouky, ne ze semoliny, která se využívá nejčastěji a je i jednou z těch nejlepších.

Zdroj: Unsplash.com
Tím, že jsou těstoviny zabalené a nemůžete si je osahat, se struktura testuje před koupí poměrně náročně. Právě proto se zaměřte hlavně na jejich povrch. Když tak uděláte, můžete si všimnout, že zatímco některé špagety, penne či tagliatelle mají drsný povrch, jiné jsou zase úplně hladké. Která možnost je tedy lepší?
Obecně platí, že ideální je zvolit těstoviny, které mají mírně drsný povrch. Na tom se totiž bez problémů udrží jakákoli omáčka, kterou připravíte.
Přečtěte si postup vaření těstovin a zjistěte, jak dlouho byste je měli nechat v horké vodě. Pokud výrobce doporučuje jen pár minut (například 3 až 5), výrobku se obloukem vyhněte. Kvalitní těstoviny by se měly vařit alespoň 7 minut. V případě některých druhů až 10.
Zároveň platí, že při vaření je důležité těstoviny pravidelně kontrolovat, abyste je nepřevařili. Stačí totižto jen chvilka nepozornosti a mohou se vám ve vodě rozpadnout.
Máte chuť na dobré těstoviny, ale nevíte, jestli k nim připravit spíš krémovou nebo rajčatovou omáčku? Případně něco úplně jiného? Inspirujte se našimi recepty na ty nejlepší špagety, penne a jiné těstoviny a uvařte si chutný oběd i večeři během několika minut.
1. Vynikající oběd za 20 minut z jedné pánve
Málo surovin, 20 minut času a oběd je na stole. Chutná rychlovka na oběd.

2. Jemná omáčka s kuřecím masem na těstoviny
Lahodná krémová omáčka, která je vhodná k různým těstovinám, případně ji můžete podávat k rýži.

3. Lehký těstovinový salát s kuřecím masem a jogurtem
Jednoduchá klasika na horké letní dny. Tento salát je vhodný i na rodinné oslavy nebo na párty.

4. Jednoduchý svěží těstovinový salát
Na moje narozeniny jsem pohostila hosty jednoduchým těstovinovým salátem. Každý si ho chválil, je chutný, rychlý a jednoduchý na přípravu. Autor: Mineralka

5. Domácí sýrová omáčka na těstoviny za pár minut
Máte rádi těstoviny? Pokud už nemáte nápady na omáčky, vyzkoušejte si připravit domácí sýrovou omáčku za pár minut.

Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě