Katův šleh, zkráceně nazýván kaťák, vznikl v Česku. Jde o jednoduché jídlo, jehož základem je maso a zelenina s pikantní omáčkou. Tento levný a jednoduchý pokrm byl populární zejména v devadesátých letech. Ale své příznivce má i nyní – připravte si ho doma.
Katův šleh, zkráceně nazýván kaťák, vznikl v Česku. Jde o jednoduché jídlo, jehož základem je maso a zelenina s pikantní omáčkou. Tento levný a jednoduchý pokrm byl populární zejména v devadesátých letech. Ale své příznivce má i nyní – připravte si ho doma.
Historie katova šlehu začíná v socialismu. V té době byl velmi oblíbený a patřil mezi luxusnější pokrmy. V původní receptuře měla hlavní roli hovězí svíčková a zelenina z grilu. S tímto receptem přišel šéfkuchař pražské restaurace U Golema, název pokrmu tehdy zněl Golemův hněv.
Později se další kuchaři snažili napodobit toto jídlo. Namísto hovězího ale zvolili levnější vepřové maso. V dnešní době je proto základem jídla vepřové, ale zvolit můžete i kuřecí či krůtí. Setkat se můžete s různými recepty – často totiž kuchaři do směsi přidali různé suroviny, kterým se blížila doba spotřeby.
Ačkoli se kaťák v průběhu let stal ze skvělé pochoutky spíše laciným pokrmem, přesto je vhodné dát mu šanci. Doma si můžete připravit variantu, která potěší vaše chuťové pohárky. Během chvilky tak máte na stole dobrý a jednoduchý oběd.
Základem pokrmu je již zmíněné vepřové maso. Perfektní volbou je panenka nebo krkovička, ale použít můžete i jiné části. Zeleninový základ by měl zahrnovat cibuli, papriky, rajčata a chilli papričky nebo feferonky pro pikantnost. Na omáčku se pak běžně používá kečup a worcesterová omáčka.
Běžně se podává katův šleh s bramboráčky. Křupavé bramborové placky se k pikantní směsi skvěle hodí. Případně ale kaťák můžete podávat i s hranolkami, příprava vám tak zabere méně času. A nejjednodušší přílohu představuje chléb – jde o skvělou kombinaci na večeři.
Případně se nabízí i odlehčenější varianta. Připravte si katův šleh s kuřecím masem a servírujte ho s rýží.
Samozřejmě se nabízí různé možnosti, jak tento pokrm vylepšit. Namísto vepřového použijte hovězí, nemusí to být zrovna svíčková. Maso nakrájejte na nudličky a naložte do trochy oleje, worcesteru a přidat můžete i harissu pro ještě výraznější pikantnost.
Kečup nahraďte rajčatovým protlakem. Chuť můžete doladit i česnekem či sójovou omáčkou. Navíc můžete přidat i nakládané okurky či houby.
Tento recept je velmi variabilní, záleží tak pouze na vás, pro jaké suroviny se rozhodnete. Pro skvělý výsledek by vždy měly být základem čerstvé a kvalitní suroviny. Nicméně konkrétní seznam můžete přizpůsobit svým chutím.
Recepty na Katův šleh
1. Katův šleh s kuřecím masem
Klasický oběd, který se podává u nás doma v neděli. Pokud nevíte, co připravit na chutný nedělní oběd, určitě vyzkoušejte tento recept. Já jsem ho poprvé ochutnala u mamky, dnes ho dělávám i doma a obvykle uvařím tak, aby zůstalo i na další den. K tomu dělávám bramborové placky, bramboráčky (nemůže v nich chybět česnek, proto jím nešetřete) nebo ještě je to vynikající i s obyčejnou topinkou. Autor: HeMiShEk
2. Katův šleh a bramboráčky
Tip na zítřejší oběd od Nadi :)
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě