Džemy jsou skvělým způsobem, jak zpracovat velké množství ovoce. Jsou chutné, dají se použít na desítky způsobů a ve spíži nebo sklepě vydrží více než rok. Věděli jste však, že kromě klasické přípravy na sporáku si můžete džem upéct i v troubě? Celý proces je jednoduchý a rychlý.
Džemy jsou skvělým způsobem, jak zpracovat velké množství ovoce. Jsou chutné, dají se použít na desítky způsobů a ve spíži nebo sklepě vydrží více než rok. Věděli jste však, že kromě klasické přípravy na sporáku si můžete džem upéct i v troubě? Celý proces je jednoduchý a rychlý.
Na pečený džem můžete použít jakékoli ovoce, které máte doma v hojnosti. Ideální jsou zralé kousky meruněk, broskví, švestek či jahod. Ty nebudete muset sladit velkým množstvím cukru.
Ovoce očistěte, vypeckujte a zbavte zkažených částí. Poté ho nakrájejte na menší kousky, vložte do mísy a pokapejte citronem. Pokud je ovoce kyselé, doslaďte ho krystalovým nebo třtinovým cukrem podle chuti.
Takto připravené ovoce vložte do ledničky a nechte ho odpočívat alespoň 24 hodin. Jde o klíčový krok, který nesmíte vynechat. Během této doby plody pustí šťávu a rozvinou svou chuť.
Na pečený džem budete potřebovat plech s vysokými okraji, do kterého se vejde i větší množství ovoce. Ten si před použitím potřete octem, aby se vám z něj hotový džem snadněji vybíral.
Směs ovoce, která stála v lednici 24 hodin, vytáhněte a rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud se vám zdá stále příliš kyselá, dochuťte ji a vylijte na plech.
Připravený plech s ovocem vložte do předehřáté trouby a pečte při teplotě 200 °C. Džem poté pečlivě sledujte. Když začne vřít, snižte teplotu na 150 °C a každých 40 minut ho promíchejte.
Délka pečení závisí na zvoleném druhu ovoce a jeho množství. Ovoce, které obsahuje více vody, budete péct déle než druhy, které jsou sušší. Zároveň také platí, že pečení výrazně ovlivňuje to, jaké konzistence chcete, aby džem byl. Obecně však celý proces trvá přibližně 2 až 4 hodiny.
Zdroj: Canva.com
Směs ovoce bude zpočátku řídká a tekutá. To však není žádné překvapení, protože ovoce obsahuje hodně vody, která se při pečení musí odpařit. Po přibližně 40 minutách si všimnete, že hmota začíná houstnout.
Dobře upečený džem, který je připravený na nalévání do sklenic, je charakteristický tím, že je hustší a na jeho povrchu se nenachází tekutá šťáva.
Tip: Pokud si chcete být jisti, že je džem hotový, jednoduše proveďte klasický test pomocí misky nebo talířku. Na ten kápněte lžičku ovocné směsi a chvíli počkejte. Pokud ztuhne, džem můžete nalévat do sklenic.
Když je džem hotový, vytáhněte ho z trouby a okamžitě ho začněte nalévat do sklenic. Pokud byste totiž čekali, mohl by vychladnout a museli byste ho sterilizovat.
Pečený džem se nejlépe nalévá pomocí naběračky nebo velké dezertní lžíce, která má špičatý tvar. Tímto způsobem se vyhnete zašpinění sklenic a bolestivému popálení.
Naplněné sklenice pevně uzavřete a postavte dnem vzhůru. Po přibližně hodině je otočte, zabalte do deky nebo utěrky a nechte vychladnout.
Vychladlý pečený džem skladujte na tmavém, chladném a suchém místě. Ideálně ve spíži, komoře nebo sklepě. Sklenice umístěte na poličku. Nedávejte je na zem, kde by do nich mohl někdo kopnout. Nemluvě o tom, že podlaha je často vystavena výrazným teplotním výkyvům, což by džemu nemuselo prospívat.
Správně uskladněný a pevně uzavřený pečený džem by vám měl vydržet 2 až 3 roky. Sklenice však pravidelně kontrolujte a ujistěte se, že jsou v pořádku. Pokud by se nějaká začala kazit, co nejdříve ji z poličky odstraňte, aby nekontaminovala ostatní.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě