NejRecept.cz Saláty Caesar Jak připravit originální caesar salát a dresink. Zjistěte jeho původní recepturu a historii.
Jak připravit originální caesar salát a dresink. Zjistěte jeho původní recepturu a historii.
Jak připravit originální caesar salát a dresink. Zjistěte jeho původní recepturu a historii.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   30.5.2024

Jak připravit originální caesar salát a dresink. Zjistěte jeho původní recepturu a historii.

Caesar salát představuje svěží pokrm, který se hodí jako předkrm, příloha, ale i hlavní chod v kombinaci s kuřecím masem. Recept zahrnuje několik jednoduchých surovin, můžete si ho tak připravit doma. Připravte si originální caesar zálivku.

Historie pokrmu

Podle názvu salátu by se mohlo zdát, že za jeho vznikem stojí známý Julius Caesar. Nicméně tato pochoutka vznikla až o mnoho let později, a to ve dvacátých letech 19. století. Pojmenována je po italském šéfkuchaři, který vlastnil restauraci v Mexiku. Caesar Cardini přitom v kuchyni experimentoval – došly mu totiž suroviny, vymyslel proto novou kombinaci z toho, co mu zbylo. Původně se přitom salát připravoval přímo u stolu. Základem byly celé salátové listy, které se namáčely do dresinku a jedly se rukou.

V průběhu let tento pokrm prošel značnou proměnou. Základní suroviny jsou v podstatě stejné, nicméně konkrétní příprava i servírování se liší.

Původní receptura

V původním receptu byl základem pouze římský salát, krutóny, parmezán a dresink. Ten byl připravován z olivového oleje, limetkové šťávy, žloutku, dijonské hořčice, worcester omáčky a česneku.

V dnešní době recept obsahuje navíc ančovičky. Ty dodávají jedinečnou chuť, v původním receptu je nahrazoval worcester. Dnes se často využívají obě varianty. Zajímavostí je, že žloutek se nepoužíval syrový, ale krátce povařený. Pokud se obáváte syrových vajec, můžete je pasterizovat.

Recept na Caesar salát

Pokud si chcete připravit Caesar salát věrný původní předloze, připravte si tyto suroviny:

- římský salát,
- 6 ančoviček,
- 3/4 šálku olivového oleje,
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu,
- šťávu z 1 limety,
- 2 žloutky,
- 1 stroužek česneku,
- 1 lžičku dijonské hořčice,
- 1 lžičku worcester omáčky,
- 1/2 bagety,
- sůl a pepř dle chuti.

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou krutónů. Bagetu nakrájejte na kolečka a rozložte na plech. Pokapejte trochou olivového oleje, přidejte sůl a pepř. Pečte na 190 °C do zlatova, zhruba 10-15 minut.
  2. V míse smíchejte ančovičky, hořčici a nasekaný česnek. Rozmačkejte vidličkou, aby vznikla pasta.
  3. Poté přidejte žloutky, limetkovou šťávu a worcester. Dobře zamíchejte. Postupně přilívejte olej a stále míchejte, aby vznikla emulze.
  4. Na závěr přimíchejte parmezán a sůl a pepř dle chuti.
  5. K dresinku přidejte listy římského salátu a promíchejte, aby se pokryly dresinkem. Navrch přidejte krutony a můžete zasypat trochou strouhaného parmezánu.

Způsobů, jak si připravit skvělý Caesar salát, je celá řada. Tento postup vychází z původního mexického receptu. Vychutnejte si tento skvělý pokrm jako přílohu nebo ho servírujte s kuřecím masem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář