Zelí se bude v následujících týdnech objevovat v našich kuchyních stále častěji. Kromě zdravých salátů či polévek ho mnoho lidí plánuje nakládat do sudů, aby si připravili chutnou přílohu či ingredienci do různých receptů. Patříte i vy k milovníkům zelí a nemůžete se dočkat jeho sezóny? V tom případě se ujistěte, že víte, jak ho správně nakrájet a zpracovat.
Zelí se bude v následujících týdnech objevovat v našich kuchyních stále častěji. Kromě zdravých salátů či polévek ho mnoho lidí plánuje nakládat do sudů, aby si připravili chutnou přílohu či ingredienci do různých receptů. Patříte i vy k milovníkům zelí a nemůžete se dočkat jeho sezóny? V tom případě se ujistěte, že víte, jak ho správně nakrájet a zpracovat.
Sekáčky na potraviny či mixéry s funkcí sekání jsou skvělými pomocníky, které dokáží ušetřit mnoho času, energie i nervů. Při zpracování zelí byste se jim však měli vyhnout. Kromě toho, že zelí obvykle nasekají na příliš malé kousky, které mají v kuchyni omezené využití, způsobují také to, že ze zeleniny uniká téměř veškerá šťáva. Kvůli tomu ztrácí svou charakteristickou chuť, křupavost a výborné složení plné vitamínů a minerálů.
Pokud nechcete použít tradiční metody krájení pomocí nože nebo běžného struhadla, můžete vyzkoušet speciální struhadlo či kráječ na zelí. Myslete však na to, že elektrické kráječe jsou profesionální a drahé nástroje, které vám doma budou zbytečné.
Mnohem lepší volbou jsou ruční struhadla na zelí. Ta mají obvykle obdélníkový tvar, přičemž uprostřed se nachází širší štěrbina s čepelí, která při pohybu zleva doprava nebo shora dolů zelí krájí na menší kousky, ideální na nakládání nebo použití v receptu.
Nejlepší kuchyňské vybavení, pomocí kterého nakrájíte zelí přesně podle svých představ a potřeb, je kvalitní a dobře nabroušený nůž s dlouhou a širokou čepelí. Ten velmi jednoduše projde všemi vrstvami zeleniny, aniž by ji připravil o velké množství šťávy.
Pokud si na krájení zelí zvolíte nůž, držte se následujícího postupu:
TIP: Zelí, které chcete nakládat, nikdy nekrájejte na příliš tenké nudličky. Při kvašení by se totiž mohly velmi snadno rozpadnout.
Zdroj: Unsplash.com
Pokud si chcete ulehčit práci, ale nemáte speciální struhadlo na zelí, použijte to klasické. Jeho výhodou je, že na rozdíl od nože vám zaručí rovnoměrné výsledky.
Postup strouhání zelí na struhadle je jednoduchý:
Kromě klasického hlávkového zelí se často používá i čínské. Jeho krájení je mnohem jednodušší, protože je měkčí. Bez jakýchkoliv problémů ho nasekáte i menším nožem.
Čínské zelí umyjte, odstraňte z něj poškozené nebo zvadlé listy a podélně rozkrojte. Následně obě poloviny zelí znovu rozkrojte podélně a postupně začněte krájet napříč na menší části. Tvrdý konec vyhoďte.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě