NejRecept.cz Těsta Kynuté Jak se dělá drobenka na koláč? Nejlepší je podle babičky.
Jak se dělá drobenka na koláč? Nejlepší je podle babičky.
Recept Jak se dělá drobenka na koláč? Nejlepší je podle babičky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Triniti

Drobenka je skvělým doplňkem různých koláčů. Obvykle zdobí a dochucuje ty kynuté, ale klidně ji můžete použít i na bublaninu či cokoli jiného. Její velkou výhodou je to, že na ni potřebujete jen několik základních surovin, které stačí smíchat. Přemýšlíte, jak se dělá drobenka na koláč nebo byste chtěli vědět, čím ji oživit? Využijte naše rady.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.5.2025

Jak se dělá drobenka na koláč? Nejlepší je podle babičky.

Drobenka je skvělým doplňkem různých koláčů. Obvykle zdobí a dochucuje ty kynuté, ale klidně ji můžete použít i na bublaninu či cokoli jiného. Její velkou výhodou je to, že na ni potřebujete jen několik základních surovin, které stačí smíchat. Přemýšlíte, jak se dělá drobenka na koláč nebo byste chtěli vědět, čím ji oživit? Využijte naše rady.

Základní recept na drobenku

Postup, jak se dělá drobenka na koláč, není vůbec náročný. Na recept vám budou stačit tři základní ingredience, kterými jsou:

  • hrubá mouka,
  • krystalový cukr,
  • máslo.

Množství se odvíjí především od vašich preferencí – tedy od toho, jestli máte raději vlhkou nebo suchou drobenku. Obecně se však doporučuje tento poměr:

1,5 – 2 díly mouky : 1 díl másla : 1 díl cukru

Postup je už velmi jednoduchý:

  1. Mouku smíchejte s krystalovým cukrem.
  2. K suchým ingrediencím přidejte změklé máslo.
  3. Rukama vypracujte drobenku, kterou nanesete navrch koláče.

Příprava receptu Jak se dělá drobenka na koláč? Nejlepší je podle babičky., krok 1
Zdroj: Pixabay.com

Různé druhy drobenky

Kromě základní si můžete připravit i různé jiné druhy drobenky – zdravé, veganské nebo bezlepkové verze.

  • Mouku můžete nahradit kokosem nebo mletými ořechy.
  • Máslo můžete nahradit margarínem.
  • Klasický krystalový cukr můžete nahradit skořicovým nebo vanilkovým.

Drobenku můžete ještě ochutit různými dodatečnými surovinami, například skořicí, vanilkovým extraktem, citronovou nebo pomerančovou kůrou, kakaem, muškátovým oříškem nebo jakýmkoli jiným kořením se sladkým podtónem.

Jak správně nanášet drobenku na koláč?

Když víte, jak se dělá drobenka na koláč a jaké všechny suroviny na ni potřebujete, v dalším kroku musíte zjistit, kdy a jak ji nanášet.

Obecně se drobenka nanáší ještě před pečením. V případě kynutých koláčů, které se pečou zpravidla 20 až 30 minut, by neměla shořet. Pokud pečete nějaký koláč déle, můžete zvážit, že ho začnete péct bez ní a 15 až 20 minut před dopečením ji na něj nanesete.

Drobenku aplikujte vždy rovnoměrně. Ideálně rukou, kterou dokážete rozbít i větší hrudky.

Nejčastější chyby při přípravě drobenky

Při tvorbě drobenky můžete udělat několik chyb. Mezi ty nejčastější patří:

  • Příliš mastná nebo suchá drobenka – pokud je drobenka příliš mastná, přidali jste do ní moc másla. Budete proto muset zvýšit množství použité mouky a cukru. Na druhé straně, když je drobenka suchá, máslo chybí.
  • Z drobenky je jedna velká masa – s velkou pravděpodobností jste ji připravovali v prostředí s vyšší teplotou, případně jste jednotlivé ingredience zpracovávali příliš dlouho, kvůli čemuž se máslo rozpustilo a slepilo všechny suroviny dohromady.
  • Připálená drobenka – obvykle k tomu dochází tehdy, když není správně rozložená nebo koláč pečete vysoko v troubě. Nejlepší je umístit ho doprostřed, aby se důkladně propekl. A pokud náhodou pečete koláč, který je v troubě déle než 30 minut, drobenku na něj aplikujte přibližně 20 minut před dopečením.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář