Sezóna cuket je v plném proudu a vy nevíte, co s nimi? Jednoduše je uskladněte tak, aby vám vydržely ještě několik dalších měsíců. Pokud se bojíte, že se po pár týdnech zkazí, využijte naše ověřené tipy.
Sezóna cuket je v plném proudu a vy nevíte, co s nimi? Jednoduše je uskladněte tak, aby vám vydržely ještě několik dalších měsíců. Pokud se bojíte, že se po pár týdnech zkazí, využijte naše ověřené tipy.
Pokud plánujete cuketu sníst do několika dnů po sklizni nebo koupi, klidně ji můžete nechat například na poličce nebo kuchyňské lince. Před použitím ji však nezapomeňte dobře umýt nebo oloupat.
V případě, že se cuketa začne kazit, zbytečně nečekejte a hned z ní něco připravte. Pokud to nestihnete, odstraňte zkažené části a dejte ji do ledničky. Tam by vám měla vydržet 4 až 5 dní.
Pokud máte v ledničce místo, můžete cuketu skladovat i tam. Ze zeleniny nejprve odstraňte největší nečistoty, jako je například prach a bláto. Poté ji zabalte do papírového sáčku tak, aby její konec zůstal otevřený, a umístěte ji do přihrádky na zeleninu.
Zabalená cuketa by měla v ledničce vydržet 2 až 3 týdny. Po této době se může začít scvrkávat kvůli ztrátě velkého množství vody.
Pokud jste s cuketou něco dělali a zbyla vám, nakrájejte ji na větší kusy, vložte do vzduchotěsné nádoby a uložte do ledničky. V takové formě vám vydrží ještě 4 až 5 dní.
Zdroj: Canva.com
Cuketu můžete skladovat i dlouhodobě, tedy několik měsíců, ve spíži. Platí zde však několik pravidel, která musíte dodržet, pokud nechcete, aby se vám plody po krátké době zkazily:
Takto uskladněná cuketa by vám měla vydržet až do února.
Stejně jako mnoho jiných druhů zeleniny, i cuketu můžete zmrazit. Takto uskladněná vám vydrží až 12 měsíců. Stačí, když ji očistíte, nahrubo nastrouháte a vložíte do pevných nádob. Neplňte je však na maximum. Cuketa obsahuje velké množství vody a zmrazením výrazně zvětšuje svůj objem.
Jinou alternativou je zmrazení cukety nakrájené na kostky. Zeleninu nejprve umyjte a zbavte slupky. Nakrájejte ji na kostky, umístěte na tácek nebo plech vystlaný pečicím papírem a dejte na pár hodin do mrazničky. Zmrazené kostky poté přendejte do sáčků nebo nádob a vložte zpět do mrazničky.
Cuketu můžete rozmrazit několika způsoby. Nejlepší je vytáhnout ji z mrazničky a nechat ji přirozeně rozmrazit na kuchyňské lince. Takovým způsobem ji před použitím v pokrmu budete moci zbavit přebytečné vody.
Pokud nemáte čas čekat několik hodin na rozmrazení, můžete cuketu přidat přímo do polévky, omáčky nebo jiného jídla. Mějte však na paměti, že zmrazená cuketa obsahuje více vody než čerstvá, co může vést k tomu, že výsledný pokrm bude řídký.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě