Zůstalo vám z grilování větší množství jídla? Nemusíte ho hned vyhazovat nebo rozdávat rodině a známým. Pokud dodržíte několik základních pravidel skladování, grilovaná křidélka či špízy budou dobré i druhý nebo třetí den.
Zůstalo vám z grilování větší množství jídla? Nemusíte ho hned vyhazovat nebo rozdávat rodině a známým. Pokud dodržíte několik základních pravidel skladování, grilovaná křidélka či špízy budou dobré i druhý nebo třetí den.
Bez ohledu na to, jaké jídlo jste připravovali na grilu, v první řadě ho nechte důkladně vychladnout. Ideálně přímo na kuchyňské lince nebo stole bez toho, abyste ho něčím zakrývali. Díky tomu se maso, zelenina ani brambory nezapaří a budou chutnat dobře i po opětovném ohřátí.
Zároveň platí, že vkládání teplých pokrmů do lednice není dobré hned z několika dalších důvodů:
Způsob skladování se odvíjí od typu grilovaného pokrmu:
Poté, co vychladnou, je dejte do nádoby s pevným uzávěrem a vložte do lednice, kde vám vydrží čtyři dny. Po tomto období je už nejezte. Pokud chcete, aby chutnala jako v první den přípravy, ohřívejte je v troubě, ne v mikrovlnce.
Jejich součástí bývá zpravidla maso a zelenina. Někdy i brambory. Nejlépe proto uděláte, když je dáte buď do nádoby nebo alobalu a vložíte do lednice. Pokud je nesníte do tří dnů, vyhoďte je. Zelenina má tendenci pouštět šťávu, kvůli které by mohly další ingredience získat nepříjemnou chuť.
Kromě nádoby s uzávěrem je můžete do lednice vložit i na talíři, ale zakryjte je alobalem nebo fólií, aby neoschly. Takto uskladněné vám v chladu vydrží čtyři dny.
Při ohřívání brambor se držte stejných pravidel jako u křidélek – používejte k tomu troubu, díky čemuž budou křupavé. Kromě toho dbejte i na délku ohřívání, aby se nestalo, že budou zvenku horké, ale uvnitř studené.
Skladujte ji vždy samostatně, protože pouští šťávu. Mnohé druhy mají také výrazné aroma, takže je vkládejte do vzduchotěsné nádoby. Zelenina má ze všech pokrmů nejkratší trvanlivost – po přípravě vydrží dva, maximálně tři dny.
Následně myslete i na to, že ohřívat byste ji měli jen velmi opatrně, aby neztratila svou typickou texturu a aby se náhodou nerozvařila.
Většinu grilovaných pokrmů můžete i zmrazit. V mrazáku by vám měly vydržet 2 až 3 měsíce. Pokud byste je v něm nechali déle, ztratí chuť a další své charakteristické vlastnosti, kvůli čemuž už nebudou tak dobré.
Výjimkou je zelenina, a to především druhy s vyšším podílem vody, které se nevyplatí mrazit. Kvůli procesu rozmrazování by totiž mohly přijít o svou texturu a mohlo by se z nich stát bláto.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě