Během léta v našich zahradách dozrává velké množství různých druhů ovoce a zeleniny. Můžeme se těšit na jahody, maliny, meruňky, broskve, rajčata, okurky i cukety. Úrody však zpravidla bývá tolik, že ji nestíháme jíst, proto ji sterilizujeme. Jak se správně starat o zavařené plody, aby vydržely co nejdéle?
Během léta v našich zahradách dozrává velké množství různých druhů ovoce a zeleniny. Můžeme se těšit na jahody, maliny, meruňky, broskve, rajčata, okurky i cukety. Úrody však zpravidla bývá tolik, že ji nestíháme jíst, proto ji sterilizujeme. Jak se správně starat o zavařené plody, aby vydržely co nejdéle?
Ještě předtím, než zavařeniny odnesete na místo, kde je budete skladovat, je důkladně zkontrolujte. Zjistěte, zda víčko dobře těsní a zda sklenice není někde prasklá nebo jinak poškozená. Pokud by byla, sterilizované plody by po krátkém čase zplesnivěly.
Sterilizované meruňky, broskve, cukety a další plody skladujte na chladném místě, kde teplota v zimě neklesne pod 4 °C a v létě nepřesáhne 23 až 25 °C.
Nejlepší volbou je suterén nebo sklep. Pokud nemáte ani jedno, můžete zvolit i spižírnu přímo v domě nebo bytě. Myslete však na to, že místnost musí být tmavá. Kompoty nesmí být vystaveny přímému slunečnímu záření.
Sklenice se sterilizovanou úrodou neukládejte na zem. Důvodů, proč byste to neměli dělat, je hned několik:
Nejvhodnějším místem pro uskladnění sterilizované úrody, kterou plánujete v následujících měsících konzumovat, jsou poličky na úrovni vašich očí.
Bez ohledu na to, zda jste měli chuť na jahody, maliny nebo něco jiného, nezapomeňte, že otevřenou zavařeninu musíte umístit do ledničky. Je to proto, že obsah sklenice byl vystaven vzduchu, který podporuje růst bakterií, kvasinek a plísní. I když nízké teploty v ledničce tyto procesy nezastaví, dokážou je zpomalit. Díky tomu můžete sterilizované plody jíst nebo používat na pečení dezertov a moučníků ještě několik dní.
I zavařené ovoce a zelenina mají určitou životnost. Obvykle se doporučuje spotřebovat je do tří, maximálně čtyř let. Pokud tedy zavařujete každý rok, označujte sklenice nálepkami s datem sterilizace. Tímto způsobem budete vždy vědět, jak staré zavařeniny máte doma, a vyhnete se jejich smíchání s těmi nejnovějšími.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě