NejRecept.cz Zavařeniny Jak skladovat zavařeniny tak, aby vám vydržely co nejdéle?
Jak skladovat zavařeniny tak, aby vám vydržely co nejdéle?
Recept Jak skladovat zavařeniny tak, aby vám vydržely co nejdéle?
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Během léta v našich zahradách dozrává velké množství různých druhů ovoce a zeleniny. Můžeme se těšit na jahody, maliny, meruňky, broskve, rajčata, okurky i cukety. Úrody však zpravidla bývá tolik, že ji nestíháme jíst, proto ji sterilizujeme. Jak se správně starat o zavařené plody, aby vydržely co nejdéle?

NejLucka NejLucka    ·   27.7.2024

Jak skladovat zavařeniny tak, aby vám vydržely co nejdéle?

Během léta v našich zahradách dozrává velké množství různých druhů ovoce a zeleniny. Můžeme se těšit na jahody, maliny, meruňky, broskve, rajčata, okurky i cukety. Úrody však zpravidla bývá tolik, že ji nestíháme jíst, proto ji sterilizujeme. Jak se správně starat o zavařené plody, aby vydržely co nejdéle?

Sklenice vždy důkladně zkontrolujte

Ještě předtím, než zavařeniny odnesete na místo, kde je budete skladovat, je důkladně zkontrolujte. Zjistěte, zda víčko dobře těsní a zda sklenice není někde prasklá nebo jinak poškozená. Pokud by byla, sterilizované plody by po krátkém čase zplesnivěly.

Zavařeniny umístěte na tmavé a chladné místo

Sterilizované meruňky, broskve, cukety a další plody skladujte na chladném místě, kde teplota v zimě neklesne pod 4 °C a v létě nepřesáhne 23 až 25 °C.

Nejlepší volbou je suterén nebo sklep. Pokud nemáte ani jedno, můžete zvolit i spižírnu přímo v domě nebo bytě. Myslete však na to, že místnost musí být tmavá. Kompoty nesmí být vystaveny přímému slunečnímu záření.

Sklenice umístěte na poličku

Sklenice se sterilizovanou úrodou neukládejte na zem. Důvodů, proč byste to neměli dělat, je hned několik:

  • Kolísání teploty – podlaha v nevytápěných nebo nedostatečně izolovaných místnostech bývá vystavena větším teplotním výkyvům, které mohou výrazně ovlivnit kvalitu zavařenin. Vysoké teploty způsobují, že ovoce ztrácí svou charakteristickou chuť a strukturu. Nižší teploty zase obvykle vedou k problémům s těsněním sklenic.
  • Vlhkost – podlaha ve sklepích je často vlhká. Vytváří tak dokonalé podmínky pro růst plísní a vznik koroze na víčkách sklenic.
  • Riziko poškození – sklenice umístěné přímo na zemi jsou náchylnější k mechanickému poškození než ty, které položíte na poličku. Může se totiž snadno stát, že do nich někdo neúmyslně kopne a rozbije je.

Nejvhodnějším místem pro uskladnění sterilizované úrody, kterou plánujete v následujících měsících konzumovat, jsou poličky na úrovni vašich očí.

Otevřené kompoty umístěte do ledničky.

Bez ohledu na to, zda jste měli chuť na jahody, maliny nebo něco jiného, nezapomeňte, že otevřenou zavařeninu musíte umístit do ledničky. Je to proto, že obsah sklenice byl vystaven vzduchu, který podporuje růst bakterií, kvasinek a plísní. I když nízké teploty v ledničce tyto procesy nezastaví, dokážou je zpomalit. Díky tomu můžete sterilizované plody jíst nebo používat na pečení dezertov a moučníků ještě několik dní.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Domácí vepřovka s kořením
Domácí vepřovka s kořením

Zavařeniny si označujte.

I zavařené ovoce a zelenina mají určitou životnost. Obvykle se doporučuje spotřebovat je do tří, maximálně čtyř let. Pokud tedy zavařujete každý rok, označujte sklenice nálepkami s datem sterilizace. Tímto způsobem budete vždy vědět, jak staré zavařeniny máte doma, a vyhnete se jejich smíchání s těmi nejnovějšími.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář