Možná už se vám stalo, že po vytažení z trouby byl moučník nedopečený, či naopak vysušený. Je důležité hlídat dobu pečení. Pokud si nejste jisti, zda je těsto hotové, nabízí se pár jednoduchých tipů, jak to poznáte.
Možná už se vám stalo, že po vytažení z trouby byl moučník nedopečený, či naopak vysušený. Je důležité hlídat dobu pečení. Pokud si nejste jisti, zda je těsto hotové, nabízí se pár jednoduchých tipů, jak to poznáte.
Velmi často se při pečení různých sladkostí používá piškotové a třené těsto. Jde o skvělý základ, ať už si chcete připravit dort či třeba bábovku. U těchto moučníků lze snadno poznat, zda je těsto hotové. Potřebovat budete jen párátko nebo špejli. Tu stačí zapíchnout do těsta. Pokud je po vytažení špejle suchá, máte hotovo. Pokud je ale vlhká a olepená drobečky, pak je třeba ještě nechat moučník dopéct.
Pozor si dávejte u moučníků s náplní či ovocem, jako je například bublanina. Vždy je důležité špejli píchnout do místa bez náplně. Pokud byste totiž trefili ovoce, tvaroh či puding, špejle bude vlhká a výsledek testu tak bude zkreslený.
Mnohdy se stačí na těsto jen podívat – jakmile je hotové, začnou se okraje odchlipovat od formy. Zároveň by těsto mělo mít hezky zlatavou barvu, okraje mohou být o trochu tmavší.
Oblíbené jsou také koláče, u kterých je základem tenké křehké těsto naplněné spoustou ovoce. Do toho se vám párátkem bude píchat těžko. Mnohdy stačí jen těsto zhodnotit pohledem – jakmile je do hněda a vypadá křupavě, pak máte hotovo.
Pokud do středu zvolíte tekutější náplň s ovocem, měla by v troubě bublat. Díky tomu poznáte, že je hotovo a náplň po rozkrojení nevyteče.
Pečený cheesecake může být poměrně výzva. Většinu dezertu totiž tvoří jen tvaroh, případně jiná náplň s poměrně tekutou konzistencí. V troubě zůstává náplň stále tekutá, ztuhne až po vychladnutí. Pokud chcete mít jistotu, že je cheesecake upečený, zkuste na náplň lehce zatlačit prstem. Neměla by se lepit ani být moc poddajná.
U sušenek a drobného pečiva se stěží poznává, zda jsou hotové. Většinou však stačí doporučený čas na pečení. Opět vám napoví barva – zlatavý odstín značí upečení. Případně můžete na sušenku zlehka zatlačit prstem. Pokud je pevná, pak máte hotovo.
Navíc je třeba počítat s tím, že i po vytažení z trouby je plech stále horký a sušenky se tak budou ještě chvilku dodělávat. Díky tomu budou perfektní i v středu.
Upéct skvělý chléb vyžaduje spoustu zkušeností. Pokud se do toho pustíte, hodí se mít po ruce teploměr. Jakmile teplota uvnitř chleba dosáhne 90-95 °C, je hotový. Zároveň by měl mít krásně hnědou a vypečenou kůrku. Napoví vám i zvuk – pokud na bochník zaklepete, bude znít dutě.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě