Grilované sýry představují oblíbenou pochoutku. Připravit si ho můžete na grilu, ale klidně i doma v troubě. Využít lze různé druhy sýrů, dle toho se liší i způsob jejich přípravy. V každém případě je to ale jednoduché.
Grilované sýry představují oblíbenou pochoutku. Připravit si ho můžete na grilu, ale klidně i doma v troubě. Využít lze různé druhy sýrů, dle toho se liší i způsob jejich přípravy. V každém případě je to ale jednoduché.
Naprostou klasikou mezi grilovanými sýry je hermelín. Jde o naši českou náhradu francouzského camembertu – i ten můžete pro grilování využít. Vyniká výraznější chutí a je krémovější.
Pokud si chcete připravit sýr na grilu, vždy volte čerstvý hermelín s pevnou konzistencí. V obchodě můžete narazit i na produkty určené přímo na grilování. V balení mnohdy najdete i koření, celý proces je tak o kus jednodušší.
Případně můžete využít vlastní směs koření. Skvěle se hodí grilovací koření, ale i různé bylinky jako tymián, rozmarýn či oregano. Pro ještě lepší chuť přidejte i prolisovaný česnek smíchaný s trochou oleje.
Pokud máte dostatek času, můžete hermelín předem naložit. Postup je v podstatě stejný, stačí sýr lehce potřít olejem a poté přidat oblíbené koření. Nebo vyzkoušejte hermelín v provensálských bylinkách.
A jestli chcete něco víc než jen klasiku, pak si připravte i slaninu a cibuli. Sýr obložte plátkem slaniny, přidejte pár koleček cibule a zasypte kořením. Poté ho otočte a opakujte postup i na druhé straně. Samozřejmostí je i karbanátek plněný hermelínem, který můžete také připravit na grilu.
Klasický postup zahrnuje alobal. Je důležité sýr dobře zabalit, aby vám nevytekl a připravoval se rovnoměrně. Tento postup přípravy je nejjednodušší. Na grilu sýru stačí 5-10 minut, v troubě mu dopřejte raději 15-20 minut na 200 °C.
Nabízí se i možnost, jak si hermelín ugrilovat i bez alobalu. Je třeba rozkrojit ho napůl, aby vznikly dva půlměsíce. Na řez dejte koření a česnek. Grilování je pak o trochu složitější – je důležité, aby sýr „stál“ na grilu stranou s kůrkou. Řez tedy směřuje nahoru a můžete sledovat, jak se sýr pomalu rozpouští.
Nemusíte zůstávat jen u hermelínu. Oblíbenou volbou je také halloumi. Ten je nejlepší nakrájet na zhruba 1cm plátky, ty potřete olivovým olejem a přidejte bylinky. Grilujte z obou stran zhruba 2-3 minuty, aby sýr získal zlatavou kůrku.
Skvělou volbou na gril je rozhodně i oštiepok. Ten má sám o sobě výraznou chuť, není proto třeba přidávat moc koření. Případně stačí jen trocha oleje a bylinky. Je dobré nakrájet ho na silnější plátky. Poté opékejte dozlatova.
Pro tento způsob přípravy se hodí i tvarůžky. Ty lze bez problému připravovat na grilu. Případně je můžete zabalit do slaniny a dovnitř dát ještě cibuli. Grilujte 3-4 minuty z každé strany. Výsledkem je skvělá pochoutka.
Mozzarella
Jelikož mozzarella nemá pevnou kůrku, nelze ji jen tak položit na gril. Ovšem se specifickou přípravou si tuto pochoutku můžete vychutnat. Nakrájejte sýr na měsíčky či hranolky a každý z nich pečlivě zabalte do plátku šunky nebo slaniny. Dejte si záležet, mozzarella se totiž snadno rozteče – čím lépe ji zabalíte, tím snazší bude příprava.
Podávání grilovaných sýrů záleží jen na vás. Skvěle se k nim hodí čerstvé pečivo, zejména bagety. Oblíbenou kombinací je sýr a brusinky. Ale přidat můžete i čerstvou zeleninu. Možností je celá řada, díky tomu můžete vytvářet rozmanité variace přesně dle svých chutí.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě