NejRecept.cz Polévky Husté polévky Houbová a Žampionová polévka Jak správně sušit houby? Díky těmto metodám nezplesniví a zachovají si krásnou vůni.
Jak správně sušit houby? Díky těmto metodám nezplesniví a zachovají si krásnou vůni.
Recept Jak správně sušit houby? Díky těmto metodám nezplesniví a zachovají si krásnou vůni.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Vyrazili jste na procházku do lesa a vrátili jste se domů s plným košíkem hub? Ať už jste nasbírali bedly nebo kozáky, co nejdříve je zpracujte, aby se vám nezkazily. Nejlepším způsobem je sušení, díky kterému vám vydrží dlouhé měsíce. Navíc je můžete využít na desítky způsobů. Skvěle se hodí do omáček, polévek i slaných koláčů.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.10.2024

Jak správně sušit houby? Díky těmto metodám nezplesniví a zachovají si krásnou vůni.

Vyrazili jste na procházku do lesa a vrátili jste se domů s plným košíkem hub? Ať už jste nasbírali bedly nebo kozáky, co nejdříve je zpracujte, aby se vám nezkazily. Nejlepším způsobem je sušení, díky kterému vám vydrží dlouhé měsíce. Navíc je můžete využít na desítky způsobů. Skvěle se hodí do omáček, polévek i slaných koláčů.

Jak houby připravit před sušením?

Nasbírané houby nejprve důkladně očistěte a prohlédněte. Zkontrolujte, zda jsou v pořádku. Pokud by byly otlučené nebo začínaly hnít, poškozenou část odkrojte.

Na sušení jsou vhodné téměř všechny druhy hub. Nejlepší jsou však:

  • hřiby dubové,
  • kozáky,
  • bedly,
  • suchohřiby.

Těmto druhům hub totiž sušení dokáže zvýraznit jejich aroma. Pokrmy pak dokážou ochutit mnohem lépe než v čerstvém stavu.

Houby krájejte na plátky silné 3 až 5 mm. Snažte se, aby byly stejné. Jen tak si zajistíte rovnoměrné a skvělé výsledky.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Vepřové nudličky na houbách
Vepřové nudličky na houbách

Způsoby sušení hub

Houby se dají sušit několika způsoby. Můžete si vybrat sušičku, troubu, mikrovlnku nebo přirozené sušení na vzduchu. Pokud se rozhodnete pro dehydrataci v spotřebiči, doporučená teplota je v rozmezí od 40 °C do 50 °C. Neměli byste ji překračovat, aby se houby neupekly.

Sušička

Sušička je nejpraktičtějším řešením pro sušení hub. Většina modelů má speciální program na houby, který automaticky nastaví správnou teplotu. Houby vkládejte do sušičky tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly. Poté zahajte samotný proces sušení, který obvykle trvá 4 až 8 hodin.

Během sušení houby kontrolujte. Sušičku však otevírejte minimálně, aby se teplota příliš neměnila. Po ukončení sušení nechte houby vychladnout a přendejte je do nádoby, kde je plánujete skladovat.

Trouba

Troubu nejprve předehřejte na teplotu kolem 50 °C. Pokud má ventilátor, zapněte jej. Nakrájené houby položte na plech vyložený pečicím papírem a vložte je do trouby. Dvířka nechte lehce pootevřená, aby mohla vlhkost unikat a nezůstávala uvnitř.

Sušení v horkovzdušné troubě trvá od 6 do 12 hodin.

Mikrovlnka

Pokud máte méně hub a nechcete zapínat troubu nebo sušičku, můžete je vysušit v mikrovlnce. Tato metoda obvykle trvá jen 30 až 40 minut, ale je pracnější.

  • Houby nakrájejte na menší kousky a položte je na talíř.
  • Mikrovlnku nastavte na nižší výkon – ideálně kolem 100 až 150 W.
  • Vložte houby do mikrovlnky a spusťte ji na 3 minuty.
  • Po třech minutách mikrovlnku otevřete, vyvětrejte, houby otočte a spusťte další 3-minutový program.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Vynikající houbová omáčka
Vynikající houbová omáčka

Na vzduchu

Nasbírané houby se dají sušit i přirozeně. V takovém případě máte tři možnosti:

  • Noviny – rozložte je na stůl nebo podlahu v dobře větrané místnosti. Houby nakrájejte, umístěte na noviny a několikrát denně je otáčejte. Sušení při této metodě obvykle trvá 4 až 6 dní.
  • Síto/síť – skvělá metoda, která zajišťuje, že vzduch proudí nejen shora, ale i zespoda, čímž se snižuje riziko plesnivění hub. Stačí je nakrájet, položit na síto nebo síť a občas je zkontrolovat. Sušení trvá přibližně 5 dní.
  • Nit – očištěné a připravené houby navlékněte pomocí jehly na šňůru nebo nit, kterou poté zavěsíte na dobře větrané místo. Sušení by mělo trvat 2 až 4 dny.

Příprava receptu Jak správně sušit houby? Díky těmto metodám nezplesniví a zachovají si krásnou vůni., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Kdy jsou houby usušené?

To, že jsou houby hotové, poznáte podle jejich struktury. Ta by měla být křehká. Když houbu vezmete do ruky, měla by se snadno lámat a drobit. Pokud si všimnete, že některé kousky jsou vlhké nebo mokré, pokračujte v dehydrataci.

Jak použít sušené houby?

Sušené houby můžete využít mnoha způsoby. Mezi nejoblíbenější patří:

  • Rehydratace – jde o namáčení sušených hub po dobu přibližně 30 minut. Takto připravené jsou vhodné do omáček, polévek, slaných koláčů, těstovin, pomazánek nebo na pizzu.
  • Prášek – sušené houby můžete rozemlít a připravit si z nich prášek, který je ideální na zahušťování omáček, polévek a marinád. Můžete jej dokonce přidat i do strouhanky, což pokrmu dodá zajímavou chuť.
  • Sůl – sušené a rozemleté houby lze smíchat se solí, která dokonale ochutí různé slané pokrmy včetně rizota, dušeného nebo pečeného masa a brambor.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Bramboračka s houbami
Bramboračka s houbami

Jak skladovat sušené houby?

Houby po usušení správně skladujte, aby si udržely svou kvalitu. Nejlepší je vzduchotěsná skleněná nebo plastová nádoba, která nijak neovlivní jejich chuť a zabrání vniknutí vzduchu. Alternativně můžete zvolit vakuově uzavíratelné sáčky.

Nádoby nebo sáčky s houbami uložte na tmavé a chladné místo, kde vydrží 6 až 12 měsíců.

Tip: Houby můžete obvykle konzumovat i po roce nebo dvou od uskladnění, ale pamatujte na to, že jejich chuť už nebude tak dobrá a výrazná.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář