Vyrazili jste na procházku do lesa a vrátili jste se domů s košíkem plným hub? Ať už jste nasbírali bedly, hřiby nebo kozáky, co nejdříve je zpracujte, aby se vám nezkazily. Nejlepším způsobem je sušení – díky němu vydrží klidně i několik měsíců. A navíc je pak můžete použít na desítky způsobů. Ptáte se, jak sušit houby, aby nezhořkly a byly chutné? Máme pro vás praktické tipy.
Vyrazili jste na procházku do lesa a vrátili jste se domů s košíkem plným hub? Ať už jste nasbírali bedly, hřiby nebo kozáky, co nejdříve je zpracujte, aby se vám nezkazily. Nejlepším způsobem je sušení – díky němu vydrží klidně i několik měsíců. A navíc je pak můžete použít na desítky způsobů. Ptáte se, jak sušit houby, aby nezhořkly a byly chutné? Máme pro vás praktické tipy.
Než si řekneme, jak sušit houby, podíváme se nejdřív na jejich čištění. Houby pečlivě prohlédněte a zbavte je všech nečistot. Pokud jsou potlučené nebo začínají hnít, poškozené části odřízněte.
Na sušení jsou vhodné téměř všechny druhy hub. Nejlepší jsou však:
Těmto druhům hub totiž sušení dokáže zvýraznit jejich aroma. Pokrmy pak dokážou ochutit mnohem lépe než v čerstvém stavu.
Houby krájejte na plátky silné 3 až 5 mm. Snažte se, aby byly stejné. Jen tak si zajistíte rovnoměrné a skvělé výsledky.
Zajímá vás, jak sušit houby? Možností máte hned několik. Můžete využít sušičku, troubu, mikrovlnku nebo houby nechat přirozeně uschnout na vzduchu. Pokud se rozhodnete pro dehydrataci v spotřebiči, doporučená teplota je v rozmezí od 40 °C do 50 °C. Neměli byste ji překračovat, aby se houby neupekly.
Sušička je nejpraktičtějším řešením pro sušení hub. Většina modelů má speciální program na houby, který automaticky nastaví správnou teplotu. Houby vkládejte do sušičky tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly. Poté zahajte samotný proces sušení, který obvykle trvá 4 až 8 hodin.
Během sušení houby kontrolujte. Sušičku však otevírejte minimálně, aby se teplota příliš neměnila. Po ukončení sušení nechte houby vychladnout a přendejte je do nádoby, kde je plánujete skladovat.
Troubu nejprve předehřejte na teplotu kolem 50 °C. Pokud má ventilátor, zapněte jej. Nakrájené houby položte na plech vyložený pečicím papírem a vložte je do trouby. Dvířka nechte lehce pootevřená, aby mohla vlhkost unikat a nezůstávala uvnitř.
Sušení v horkovzdušné troubě trvá od 6 do 12 hodin.
Pokud máte méně hub a nechcete zapínat troubu nebo sušičku, můžete je vysušit v mikrovlnce. Tato metoda obvykle trvá jen 30 až 40 minut, ale je pracnější.
Nasbírané houby se dají sušit i přirozeně. V takovém případě máte tři možnosti:
Zdroj: Depositphotos.com
Jakmile už víte, jak sušit houby, je důležité poznat, kdy je proces u konce. Napoví vám to jejich struktura – měla by být křehká. Když vezmete houbu do ruky, měla by se snadno lámat a drolit. Pokud si všimnete, že některé kousky jsou vlhké nebo mokré, pokračujte v sušení dál.
Sušené houby můžete využít mnoha způsoby. Mezi nejoblíbenější patří:
Houby po usušení správně skladujte, aby si udržely svou kvalitu. Nejlepší je vzduchotěsná skleněná nebo plastová nádoba, která nijak neovlivní jejich chuť a zabrání vniknutí vzduchu. Alternativně můžete zvolit vakuově uzavíratelné sáčky.
Nádoby nebo sáčky s houbami uložte na tmavé a chladné místo, kde vydrží 6 až 12 měsíců.
Tip: Houby můžete obvykle konzumovat i po roce nebo dvou od uskladnění, ale pamatujte na to, že jejich chuť už nebude tak dobrá a výrazná.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě