Sušená jablka jsou výborným zdravým dezertem, který si můžete poměrně jednoduše připravit i sami doma. Pokud však chcete, aby byla co nejlepší a vydržela vám dlouhé měsíce, měli byste se držet několika základních pravidel. Která to jsou?
Sušená jablka jsou výborným zdravým dezertem, který si můžete poměrně jednoduše připravit i sami doma. Pokud však chcete, aby byla co nejlepší a vydržela vám dlouhé měsíce, měli byste se držet několika základních pravidel. Která to jsou?
V první řadě je důležité vybrat si správné plody. Ty by měly být zralé, ale ne přezrálé, aby jejich dužina nebyla příliš sypká. Zároveň je ideální sáhnout po mírně kyselých odrůdách, které budou po usušení velmi dobře chutnat.
Dále sledujte, zda ovoce není červivé nebo jinak poškozené. Menší nedokonalosti, jako jsou například otlučená a hnědá místa, odstraňte nožem.
Vybraná zdravá jablka, která plánujete sušit, očistěte a zvažte, jak je budete krájet. Zvolit si můžete měsíčky či kolečka s jadřincem nebo bez něj. Obecně platí, že měsíčky jsou menší, a proto schnou rychleji. Celý proces sušení si tak zkrátíte o desítky minut.
Kromě tvaru nezapomínejte ani na tloušťku. Ta by měla být stejná nebo podobná, aby se ovoce usušilo rovnoměrně. Ideální je rozmezí od 2 do 5 mm.
Zdroj: Unsplash.com
Dále si rozmyslete, zda budete ovoce sušit se slupkou nebo bez ní. První varianta je rychlejší, protože ovoce stačí umýt, nakrájet a začít sušit. Její mínus je pouze v tom, že slupka může po usušení zhořknout.
Sušení jablek bez slupky je pracnější, ale máte jistotu, že nic nepokazí příjemnou chuť plodů. Pokud je vám líto slupky, nevyhazujte ji a usušte ji samostatně. Později ji můžete použít jako jednu z ingrediencí na domácí sypaný čaj.
Nakrájená a připravená jablka lze sušit třemi způsoby:
Snad nejjednodušší způsob sušení. Ovoce nakrájíte, vložíte do sušičky, vyberete program na sušení ovoce (ideálně s teplotou od 50 do 60 °C) a máte hotovo. O vše ostatní se postará spotřebič.
To, jak dlouho byste jablka měli v sušičce sušit, se odvíjí především od samotných plodů a jejich tloušťky. Celý proces však obvykle trvá 8 až 12 hodin.
Pokud sušičku nemáte, jablka můžete usušit i v troubě. V takovém případě je umístěte na plech vyložený pečicím papírem, nastavte teplotu na maximálně 50 °C a lehce pootevřete dvířka trouby. Vyhnete se tak hromadění vlhkosti uvnitř spotřebiče, což by mohlo celý proces sušení zpomalit.
Doba sušení v troubě se příliš neliší od té v sušičce a trvá přibližně 6 až 10 hodin.
Tím nejlevnějším, ale zároveň také nejdelším způsobem sušení jablek je sušení na slunci, resp. na vzduchu. Ovoce nakrájejte a umístěte na pečicí papír nebo na velké síto, které položíte na teplé a dobře větrané místo.
Jablka sušená na slunci by měla být hotová za 4 až 5 dní.
To, že jsou jablka usušená, zjistíte podle několika detailů. Nejprve si všimnete, že jsou křupavá, a když je vezmete do ruky, velmi snadno je zlomíte. Dále můžete vidět, že mají mírně zlaté zabarvení a nejsou v žádné části vlhká nebo měkká.
Sušená jablka byste měli skladovat ve vzduchotěsné nádobě na tmavém, suchém a chladném místě. Pokud je chcete pravidelně používat při vaření nebo jíst, odsypte si určité množství do menší sklenice, kterou budete mít po ruce, například na kuchyňské lince nebo ve skříňce.
Tip: Pokud chcete mít jistotu, že jablka si zachovají vysokou kvalitu, hned po usušení je ještě horká přesypte do vzduchotěsné nádoby. Tu hned zavřete a alespoň dva dny ji neotvírejte.
Jablečné chipsy, známé také jako apple chips, jsou na rozdíl od klasických sušených jablek tenčí a křupavé i po dlouhé době skladování. Postup jejich přípravy je velmi jednoduchý:
Sušená jablka můžete konzumovat samostatně, například jako lehkou svačinu nebo sladkou tečku po dobrém obědě. Případně je lze přidat i do ovesné kaše, jogurtu, müsli nebo ovocného smoothie.
Výhodou sušených jablek je nejen jejich skvělá chuť, ale i výborné složení. Jídlo tak ochutí a zároveň obohatí o důležité vitaminy a minerály.
Pokud se vám náhodou jablka nechce sušit, můžete je využít při přípravě chutných sladkých dezertů.
1. Šťavnatý vanilkový koláč s jablky
Výborná volba na přípravu jednoduchého a rychlého osvěžujícího jablečného řezu. Autor: Triniti
2. Luxus na talířku - Jablečné řezy s tvarohovou šlehačkou
Jablečné šílenství u nás propuklo v plném proudu. Sladké jablkové koláče nebo dokonce i kuře pečené s jablky. Vynikající pochoutka. Určitě vyzkoušejte tvarohovou šlehačku, já zkusila poprvé a určitě ne naposled. Autor: Lacusin
3. Jablkové knedlíčky bez vajíčka (pouze ze 2 surovin)
S mletými vlašskými ořechy je to fantastické a postačí vám pouze 2 suroviny na kuličky. Určitě vyzkoušejte, je to rychlé a úplně jednoduché na přípravu. Autor: Janaha
4. Svěží jablečný vánek - FOTOPOSTUP
Poměrně rychlé jablečné řezy, které si oblíbíte. Svěží, chutné a nenáročné na přípravu. Autor: Mineralka
5. Vynikající jablečné řezy bez pečení
Namísto klasické pečené piškoty použijete sušenky a zrychlíte si tak přípravu zdlouhavého zákusku. Bez pečení a chutně! Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě