Sušení ovoce sice není tak rychlé jako pečení koláčů, ale rozhodně se ho netřeba bát. Celý proces je jednoduchý a výsledek za to stojí. Sušit můžete různé druhy ovoce včetně švestek, které potěší dokonalou chutí a ještě lepším složením. Ptáte se, jak sušit švestky? Pokud chcete, aby byly opravdu dobré a vydržely vám několik měsíců, držte se těchto základních pravidel.
Sušení ovoce sice není tak rychlé jako pečení koláčů, ale rozhodně se ho netřeba bát. Celý proces je jednoduchý a výsledek za to stojí. Sušit můžete různé druhy ovoce včetně švestek, které potěší dokonalou chutí a ještě lepším složením. Ptáte se, jak sušit švestky? Pokud chcete, aby byly opravdu dobré a vydržely vám několik měsíců, držte se těchto základních pravidel.
Ještě předtím, než si řekneme, jak sušit švestky, je dobré zjistit, proč to vlastně dělat. Sušení patří mezi nejstarší způsoby konzervování ovoce a zeleniny. Jde o metodu, při níž se z plodů odstraňuje přebytečná voda, přičemž se zachovávají důležité vitamíny, minerály a další složky.
Složení sušeného ovoce je díky procesům, které vznikají během tepelné úpravy, výrazně odlišné od složení čerstvých plodů. To lze vidět například na vláknině. Zatímco čerstvé švestky obsahují 1,5 až 2 gramy vlákniny na 100 gramů, sušené až 7 gramů.
Kromě toho existuje ještě několik dalších důvodů, proč se vyplatí švestky sušit. V první řadě vám takto vydrží velmi dlouho. Při správném skladování klidně i rok. Další výhodou je jejich výborná chuť. Jíst se dají samostatně. Případně je můžete přidat do různých sladkých i slaných jídel, dezertů a koláčů.
Zajímá vás, jak sušit švestky tak, aby byly chutné a vydržely dlouho? Držte se těchto pravidel, díky kterým bude výsledné ovoce chutné, kvalitní a plné živin.
Zdroj: Unsplash.com
Pokud máte doma sušičku, švestky v ní rovnoměrně rozložte. Snažte se, aby se jednotlivé plody navzájem nedotýkaly. Poté nastavte teplotu v rozmezí 50 až 60 °C a nechte přístroj pracovat.
Délka sušení závisí zejména na velikosti a tloušťce švestek, ale obvykle trvá 10 až 12 hodin. Švestky byste měli během této doby občas zkontrolovat, ideálně každé dvě až tři hodiny.
Pokud doma nemáte sušičku, se sušením švestek vám pomůže i trouba. Nakrájené ovoce umístěte na plech vyložený pečicím papírem. I zde dávejte pozor, aby se jednotlivé plody nedotýkaly.
Švestky vložte do trouby, nastavte teplotu na přibližně 60 °C a lehce pootevřete dvířka, aby se v přístroji nehromadila vlhkost. Hotové by měly být přibližně za 8 až 10 hodin.
TIP: Švestky můžete sušit i na vzduchu, a to tak, že je v dobře větrané místnosti rozložíte například na síto nebo papír. Počítejte ale s tím, že tato metoda trvá nejdéle, obvykle 4 až 6 dní.
To, jak sušit švestky, už víte. Teď je čas na jejich skladování. Sušené ovoce dejte do vzduchotěsných nádob a umístěte na suché a tmavé místo. Takto uskladněné vám vydrží i více než 12 měsíců. Pokud chcete ovoce pravidelně jíst, část z něj přesypte do pěkné skleněné nádoby, kterou vystavíte na polici v kuchyni nebo jídelně.
Zdroj: Unsplash.com
Sušené švestky můžete používat různými způsoby. Když je namočíte do sirupu, sladké sirupové vody nebo rumu, změknou a jsou ideální například do tvarohové náplně nebo různých krémů. Pokud budete mít sušených švestek velké množství, připravte z nich klidně povidla, přidejte je do omáčky nebo je upečte spolu s masem.
TIP: Pokud byste chtěli připravit povidla klasicky z čerstvých švestek, můžete se inspirovat tímto receptem.
Jiným řešením je sušené švestky nakrájet na menší kousky a připravit si z nich domácí müsli tyčinky, nepečené kuličky nebo raw dezerty. Dokonce jsou výborné i na oživení ovesné kaše či sladkého smoothie.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě