NejRecept.cz Polévky Husté polévky Jak udělat chutnou jíšku bez hrudek? Tajemství spočívá ve správné teplotě.
Jak udělat chutnou jíšku bez hrudek? Tajemství spočívá ve správné teplotě.
Recept Jak udělat chutnou jíšku bez hrudek? Tajemství spočívá ve správné teplotě.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Jíška je pro mnohé základem celého kulinářského umění. Když ji připravíte správně, můžete s ní zahušťovat polévky, omáčky, přílohy a jakékoliv jiné jídlo. Jak ji ale udělat bez hrudek a tak, aby chutnala dobře?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.8.2024

Jak udělat chutnou jíšku bez hrudek? Tajemství spočívá ve správné teplotě.

Jíška je pro mnohé základem celého kulinářského umění. Když ji připravíte správně, můžete s ní zahušťovat polévky, omáčky, přílohy a jakékoliv jiné jídlo. Jak ji ale udělat bez hrudek a tak, aby chutnala dobře?

Z čeho se jíška dělá?

Jíška se skládá ze tří základních surovin:

  • Tuk – na jíšku můžete použít olej, máslo nebo sádlo. Vše závisí na tom, jaký typ připravujete – či světlou, světle hnědou nebo hnědou jíšku. Obecně se doporučuje máslo, které zajistí jemnou konzistenci.
  • Mouka – do jíšky se používá hladká mouka. Pokud byste chtěli vytvořit zdravější verzi, můžete klasickou bílou mouku nahradit například špaldovou.
  • Tekutina – jíšku je třeba něčím zředit. Obvykle se používá voda, ale pokud chcete, můžete ji nahradit mlékem nebo smetanou. Tak si zajistíte jemnější chuť.

Klíčový je správný poměr základních surovin

K vytvoření dokonalé jíšky musíte znát správný poměr jednotlivých surovin. Není třeba se ničeho obávat. Poměr si snadno zapamatujete, protože je stejný – na 1 lžíci mouky přidáte 1 lžíci tuku a 1 dcl vody, smetany, mléka nebo jiné tekutiny.

Množství použitých ingrediencí si podle tohoto poměru upravte podle množství omáčky, polévky nebo přívarku, který vaříte.

Typy jíšky a jejich použití

Jíšku dělíme podle stupně osmažení mouky na tři základní druhy:

  • Světlá jíška – je známá tím, že se připravuje velmi krátce. Má světlou béžovou barvu, proto je ideální do bílých polévek a světlých příloh nebo omáček. Nejlépe ji využijete při vaření houbové, kyselé fazolové nebo kyselé bramborové polévky. Na přípravu světlé jíšky je ideální použít máslo nebo olej.
  • Světle hnědá jíška – mouka mění barvu ze světlé na světle hnědou, přičemž při jejím smažení vznikají na povrchu bublinky. Má příjemnou vůni a je skvělá do omáček k červenému masu. Případně ji můžete využít i v některých zeleninových krémových polévkách.
  • Hnědá jíška – připravuje se nejdéle a obvykle i nejobtížněji. Mouku musíte hlídat a dávat si pozor, aby se nepřipálila a nezhořkla. A kde se dá hnědá jíška využít? Většina kuchařů ji přidává do gulášů.

Jak na dokonalou jíšku?

Příprava jíšky není složitá. Stačí si jen připravit základní suroviny a držet se následujícího postupu:

  1. Na pánvi zahřejeme tuk a za stálého míchání postupně přidáváme mouku.
  2. K mouce pomalu přiléváme tekutinu a jíšku smažíme, dokud nedosáhne požadovaného odstínu.
  3. Jíšku důkladně rozmícháme pomocí metličky, aby v ní nezůstaly hrudky.
  4. Když máme jíšku hotovou, přelijeme ji do jídla. Vše spolu ještě krátce povaříme a odstavíme ze sporáku.

Tip: Jíšku můžete vylepšit přidáním kurkumy, černého pepře, kmínu nebo vonných bylinek. Někteří do ní dokonce prolisují i česnek.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Krémová dýňová polévka
Krémová dýňová polévka

Jak jíšku použít, aby nevznikly hrudky?

Základem je správná teplota. To znamená, že jíška i jídlo, které chcete zahušťovat, by měly být stejně nebo alespoň podobně teplé. Díky tomu se tekutiny rychle a bez problémů spojí.

Dalším tipem je přidat do hotové jíšky naběračku polévky, přívarku nebo omáčky, kterou chcete zahušťovat. Vše důkladně promíchejte a následně vlijte do pokrmu.

Při přípravě jíšky vám pomůže i malé síto, přes které ji přepasírujete a zbavíte i těch nejmenších hrudek.

Může být jíška zdravá?

Mnozí se v posledních letech jíšce vyhýbají, protože obsahuje bílou mouku a zvyšuje energetickou hodnotu jídla. Pokud se stravujete zdravě a klasická bílá mouka není součástí vašeho jídelníčku, nahraďte ji v receptu celozrnnou, špaldovou nebo jinou zdravější alternativou. Vhodná může být dokonce i mouka z luštěnin.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Buřtguláš s domácím chlebíčkem
Buřtguláš s domácím chlebíčkem

Největší chyby při přípravě jíšky

Při přípravě jíšky lidé často dělají chyby, kvůli kterým se jim nepodaří nebo po jejím použití vzniknou ve výsledném jídle hrudky. K těmto chybám patří příliš prudké a silné zahřátí tuku. To obvykle vede k tomu, že se mouka po prvním kontaktu okamžitě spálí. Mějte na paměti, že před přisypáním mouky stačí tuk jen mírně zahřát.

Další chybou je sypání mouky jen na jedno místo v hrnci, kvůli čemuž ji nelze rychle a dobře rozmíchat. To vede k tomu, že se spodní část připálí, zatímco vrchní zůstane bílá.

Dávejte si také pozor na přilévání tekutiny. Pokud ji nalijete najednou, z mouky se stane jedna velká hrudka, kterou už nerozmícháte.

Komentáře k receptu
lupa*    ·   6.9.2024   ·   Odpovědět   ·  

Výborné rady, aj keď hrudky v zápražke nepoznám

lupa*    ·   6.9.2024   ·   Odpovědět   ·  

Výborné rady, aj keď nepoznám čo to je hrudky v zápražke, a to ma nikto variť neučil!

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář