Jíška je pro mnohé základem celého kulinářského umění. Když ji připravíte správně, můžete s ní zahušťovat polévky, omáčky, přílohy a jakékoliv jiné jídlo. Jak ji ale udělat bez hrudek a tak, aby chutnala dobře?
Jíška je pro mnohé základem celého kulinářského umění. Když ji připravíte správně, můžete s ní zahušťovat polévky, omáčky, přílohy a jakékoliv jiné jídlo. Jak ji ale udělat bez hrudek a tak, aby chutnala dobře?
Jíška se skládá ze tří základních surovin:
K vytvoření dokonalé jíšky musíte znát správný poměr jednotlivých surovin. Není třeba se ničeho obávat. Poměr si snadno zapamatujete, protože je stejný – na 1 lžíci mouky přidáte 1 lžíci tuku a 1 dcl vody, smetany, mléka nebo jiné tekutiny.
Množství použitých ingrediencí si podle tohoto poměru upravte podle množství omáčky, polévky nebo přívarku, který vaříte.
Jíšku dělíme podle stupně osmažení mouky na tři základní druhy:
Příprava jíšky není složitá. Stačí si jen připravit základní suroviny a držet se následujícího postupu:
Tip: Jíšku můžete vylepšit přidáním kurkumy, černého pepře, kmínu nebo vonných bylinek. Někteří do ní dokonce prolisují i česnek.
Základem je správná teplota. To znamená, že jíška i jídlo, které chcete zahušťovat, by měly být stejně nebo alespoň podobně teplé. Díky tomu se tekutiny rychle a bez problémů spojí.
Dalším tipem je přidat do hotové jíšky naběračku polévky, přívarku nebo omáčky, kterou chcete zahušťovat. Vše důkladně promíchejte a následně vlijte do pokrmu.
Při přípravě jíšky vám pomůže i malé síto, přes které ji přepasírujete a zbavíte i těch nejmenších hrudek.
Mnozí se v posledních letech jíšce vyhýbají, protože obsahuje bílou mouku a zvyšuje energetickou hodnotu jídla. Pokud se stravujete zdravě a klasická bílá mouka není součástí vašeho jídelníčku, nahraďte ji v receptu celozrnnou, špaldovou nebo jinou zdravější alternativou. Vhodná může být dokonce i mouka z luštěnin.
Při přípravě jíšky lidé často dělají chyby, kvůli kterým se jim nepodaří nebo po jejím použití vzniknou ve výsledném jídle hrudky. K těmto chybám patří příliš prudké a silné zahřátí tuku. To obvykle vede k tomu, že se mouka po prvním kontaktu okamžitě spálí. Mějte na paměti, že před přisypáním mouky stačí tuk jen mírně zahřát.
Další chybou je sypání mouky jen na jedno místo v hrnci, kvůli čemuž ji nelze rychle a dobře rozmíchat. To vede k tomu, že se spodní část připálí, zatímco vrchní zůstane bílá.
Dávejte si také pozor na přilévání tekutiny. Pokud ji nalijete najednou, z mouky se stane jedna velká hrudka, kterou už nerozmícháte.
Každý den nejlepší recepty a články
Výborné rady, aj keď nepoznám čo to je hrudky v zápražke, a to ma nikto variť neučil!
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě
Výborné rady, aj keď hrudky v zápražke nepoznám