Příprava kynutého těsta není náročná, ale ve srovnání s tím piškotovým nebo křehkým je zdlouhavá. Po jeho zadělání je potřeba čekat přibližně hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem, bylo nadýchané a mohli jste s ním dál pracovat. Dobrou zprávou ale je, že celý proces kynutí můžete urychlit. Stačit vám na to bude tento jeden trik.
Příprava kynutého těsta není náročná, ale ve srovnání s tím piškotovým nebo křehkým je zdlouhavá. Po jeho zadělání je potřeba čekat přibližně hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem, bylo nadýchané a mohli jste s ním dál pracovat. Dobrou zprávou ale je, že celý proces kynutí můžete urychlit. Stačit vám na to bude tento jeden trik.
Kynuté těsto je univerzální, díky čemuž se připravuje po celý rok. Výborné je na knedlíky, záviny či různé koláče na plech. V období masopustu ho však domácnosti dělají mnohem častěji. Představuje totiž základ smažených a pečených buchet a škvarkových pagáčů, které nesmějí chybět na žádném stole.
Na přípravu kynutého těsta je nejlepší čerstvé droždí, které stačí rozdrolit do vlažného mléka a počkat, než z něj vznikne kvásek.
Kromě něj však můžete klidně používat i sušené. To má delší trvanlivost, takže si ho můžete nakoupit do zásoby a zajistit si, že kdykoli dostanete chuť na nějaký kynutý koláč, pečivo nebo pagáč, budete ho moci bez problémů udělat.
Zdroj: Unsplash.com
Někteří se snaží kynutí urychlit použitím různých dodatečných surovin, jako je například minerálka nebo Coca-Cola. Jak je správně použít, si můžete přečíst v našem článku.
Na tento trik nemusíte do těsta přidávat nic navíc. Stačí ho připravit podle svého osvědčeného receptu. Až ho budete mít zadělané, nedávejte ho do mísy a nezakrývejte utěrkou. Místo toho ho přeložte do pevného plastového sáčku, který jste zevnitř potřeli olivovým olejem.
Takto připravené těsto dejte do hrnce s vodou, jejíž teplota je maximálně 35 °C, a počkejte 30 až 40 minut. Po této době ho vyjměte a můžete ho rovnou používat. Doba kynutí v teplé vodě je tak přibližně o polovinu kratší ve srovnání s tradičním kynutím.
Kynutí v teplé vodě je praktickým řešením, ale dávejte si velký pozor, aby se tekutina nedostala do styku s těstem. Kvůli tomu by nemuselo správně nakynout, případně by mohlo velmi rychle spadnout.
Zároveň těsto v sáčku příliš neutahujte. Po pár minutách začne růst, a pokud nebude mít dostatek místa, sáček jednoduše roztrhne. Kvůli tomu by se do něj mohla dostat voda, která způsobí výše uvedené problémy.
Kynutí těsta můžete urychlit i dalšími triky. Tím nejlepším je vložit ho do vyhřáté trouby. Dávejte si ale pozor, abyste ji nevyhřáli na příliš vysokou teplotu a těsto neupekli. Nejlepší je zvolit podobnou teplotu jako při triku s vodou – to znamená 30 až 35 °C.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě
Já dávám těsto na pár minut na nejnižší stupeň do mikrovlnky.