Bulgur je chutná a zdravá příloha, kterou můžete připravit na různé způsoby. Vhodná je k masu i grilované zelenině. Udělat z něj můžete i rizoto či dokonce sladký a dobrý dezert. Stačí jen, abyste do něj přidali med či jiné sladidlo a ovoce. Aby se vám však celý pokrm povedl, musíte v první řadě vědět, jak uvařit bulgur. Pokud jste se s ním v kuchyni ještě nesetkali, máme pro vás několik praktických rad a tipů.
Bulgur je chutná a zdravá příloha, kterou můžete připravit na různé způsoby. Vhodná je k masu i grilované zelenině. Udělat z něj můžete i rizoto či dokonce sladký a dobrý dezert. Stačí jen, abyste do něj přidali med či jiné sladidlo a ovoce. Aby se vám však celý pokrm povedl, musíte v první řadě vědět, jak uvařit bulgur. Pokud jste se s ním v kuchyni ještě nesetkali, máme pro vás několik praktických rad a tipů.
Bulgur je obilovina pocházející z Blízkého východu, kde se konzumuje na pravidelné bázi. U nás se začal rozšiřovat před několika lety, odkdy jeho popularita postupně roste. Není se však čemu divit. Kromě skvělé chuti potěší i dalšími benefity, jako jsou:
Bulgur se skládá z malých zrn pšenice, která se ve většině případů nejprve předvaří a potom se usuší. Díky tomu není příprava příliš náročná a zdlouhavá – obvykle trvá okolo 15 až 20 minut.
Na základě hrubosti zrna se bulgur dělí do čtyř základních typů:
Zdroj: Pexels.com
I vás zajímá, jak uvařit bulgur tak, aby byl měkký a chutný? Dobrou zprávou je, že existuje hned několik způsobů, které můžete vyzkoušet.
Základní a nejrychlejší způsob přípravy. Bulgur je v takovém případě hotový do cca 15 až 20 minut.
Množství vody závisí na typu bulguru, který máte. Nejpřesnější informaci najdete přímo na obalu. Obvykle se však používá poměr – 2 díly vody na 1 díl bulguru.
Výborné řešení, když jste na cestách nebo jen nemáte čas bulgur vařit. V takovém případě ho stačí zalít horkou vodou, přidat trochu soli a počkat 15 až 20 minut. Poměr vody a bulguru je stejný jako při tradičním vaření.
Nezapomínejte ale na to, že takovým způsobem se obvykle vaří jemný nebo středně jemný bulgur. Hrubší typy by mohly být příliš tvrdé.
Jde o nejdelší proces přípravy, protože trvá přibližně hodinu. Bulgur se zalévá studenou vodou a následně se nechává odpočívat. Po uplynutí této doby ho stačí jen promíchat a použít například do salátů.
I v tomto případě platí, že tento způsob je ideální zejména pro jemný a středně jemný bulgur.
Chcete, aby byl váš bulgur vždy dokonalý? Vyzkoušejte tyto triky:
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě