NejRecept.cz Přílohy Bulgur Jak uvařit bulgur. Hotový za 15 minut a chutná jako z restaurace.
Jak uvařit bulgur. Hotový za 15 minut a chutná jako z restaurace.
Recept Jak uvařit bulgur. Hotový za 15 minut a chutná jako z restaurace.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Bulgur je chutná a zdravá příloha, kterou můžete připravit na různé způsoby. Vhodná je k masu i grilované zelenině. Udělat z něj můžete i rizoto či dokonce sladký a dobrý dezert. Stačí jen, abyste do něj přidali med či jiné sladidlo a ovoce. Aby se vám však celý pokrm povedl, musíte v první řadě vědět, jak uvařit bulgur. Pokud jste se s ním v kuchyni ještě nesetkali, máme pro vás několik praktických rad a tipů.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.5.2025

Jak uvařit bulgur. Hotový za 15 minut a chutná jako z restaurace.

Bulgur je chutná a zdravá příloha, kterou můžete připravit na různé způsoby. Vhodná je k masu i grilované zelenině. Udělat z něj můžete i rizoto či dokonce sladký a dobrý dezert. Stačí jen, abyste do něj přidali med či jiné sladidlo a ovoce. Aby se vám však celý pokrm povedl, musíte v první řadě vědět, jak uvařit bulgur. Pokud jste se s ním v kuchyni ještě nesetkali, máme pro vás několik praktických rad a tipů.

Čtyři základní typy bulguru

Bulgur je obilovina pocházející z Blízkého východu, kde se konzumuje na pravidelné bázi. U nás se začal rozšiřovat před několika lety, odkdy jeho popularita postupně roste. Není se však čemu divit. Kromě skvělé chuti potěší i dalšími benefity, jako jsou:

  • vysoký obsah vlákniny,
  • nízký obsah tuku,
  • nízký glykemický index,
  • bohatý na minerály,
  • zdroj rostlinných bílkovin.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Bulgur s tofu a rajčatovou šťávou
Bulgur s tofu a rajčatovou šťávou

Bulgur se skládá z malých zrn pšenice, která se ve většině případů nejprve předvaří a potom se usuší. Díky tomu není příprava příliš náročná a zdlouhavá – obvykle trvá okolo 15 až 20 minut.

Na základě hrubosti zrna se bulgur dělí do čtyř základních typů:

  • Jemný bulgur – má podobnou strukturu jako krupice. Nejčastěji se používá k přípravě salátů.
  • Středně jemný bulgur – ve srovnání s jemným bulgurem má o něco větší zrna. Skvělý je při vaření sladkých nebo slaných kaší či při přípravě “karbanátků” do vegetariánských nebo veganských burgerů.
  • Hrubý bulgur – tím, že má hrubá zrna, umí skvěle nahradit klasickou rýži nebo kuskus. Můžete si ho tak připravit jako přílohu k masu.
  • Nejhrubší bulgur – má největší zrna, která potřebují delší vaření. Je proto jako stvořený do hustých polévek nebo gulášů.

Příprava receptu Jak uvařit bulgur. Hotový za 15 minut a chutná jako z restaurace., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Jak uvařit bulgur?

I vás zajímá, jak uvařit bulgur tak, aby byl měkký a chutný? Dobrou zprávou je, že existuje hned několik způsobů, které můžete vyzkoušet.

Vaření bulguru

Základní a nejrychlejší způsob přípravy. Bulgur je v takovém případě hotový do cca 15 až 20 minut.

  1. Bulgur propláchněte a dejte do hrnce.
  2. Přidejte vodu, špetku soli a začněte vařit.
  3. Když bulgur dosáhne bodu varu, teplotu stáhněte a vařte ještě 15 minut.
  4. Následně hrnec sundejte z ohně, bulgur nechte alespoň 5 minut odstát a podávejte.

Množství vody závisí na typu bulguru, který máte. Nejpřesnější informaci najdete přímo na obalu. Obvykle se však používá poměr – 2 díly vody na 1 díl bulguru.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Rizoto z červené čočky a bulguru
Rizoto z červené čočky a bulguru

Zalití bulguru horkou vodou

Výborné řešení, když jste na cestách nebo jen nemáte čas bulgur vařit. V takovém případě ho stačí zalít horkou vodou, přidat trochu soli a počkat 15 až 20 minut. Poměr vody a bulguru je stejný jako při tradičním vaření.

Nezapomínejte ale na to, že takovým způsobem se obvykle vaří jemný nebo středně jemný bulgur. Hrubší typy by mohly být příliš tvrdé.

Nabobtnání

Jde o nejdelší proces přípravy, protože trvá přibližně hodinu. Bulgur se zalévá studenou vodou a následně se nechává odpočívat. Po uplynutí této doby ho stačí jen promíchat a použít například do salátů.

I v tomto případě platí, že tento způsob je ideální zejména pro jemný a středně jemný bulgur.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Bulgur s quinoa a sušenou paprikou
Bulgur s quinoa a sušenou paprikou

Tipy a triky pro dokonalý bulgur

Chcete, aby byl váš bulgur vždy dokonalý? Vyzkoušejte tyto triky:

  • Místo vody použijte k vaření bulguru zeleninový vývar.
  • Po uvaření přidejte do bulguru trochu másla nebo olivového oleje, který ho zjemní.
  • Před vařením můžete bulgur opéct, aby získal mírně oříškovou chuť.
  • Kromě soli můžete bulgur ochutit i různým kořením podle svých preferencí.
  • Bulgur má neutrální chuť, proto ho můžete připravit i nasladko – místo soli do něj přidejte med, hnědý cukr nebo jakékoli jiné sladidlo.
  • Po uvaření bulgur zakryjte a nechte ještě 5 minut odpočívat.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář