Květák je oblíbený druh zeleniny, který je kromě své příjemné chuti charakteristický také výrazným aroma. A to zejména tehdy, když se tepelně připravuje. Chtěli byste se vyhnout tomuto nepříjemnému zápachu, ale nevíte, jak na to? Máme pro vás jeden ověřený trik.
Květák je oblíbený druh zeleniny, který je kromě své příjemné chuti charakteristický také výrazným aroma. A to zejména tehdy, když se tepelně připravuje. Chtěli byste se vyhnout tomuto nepříjemnému zápachu, ale nevíte, jak na to? Máme pro vás jeden ověřený trik.
Charakteristický a výrazný zápach mají v případě květáku na svědomí sloučeniny síry. Ty se začínají uvolňovat zpravidla tehdy, když je zelenina vystavena vyšším teplotám – například při vaření, dušení nebo pečení.
Zápach květáku je sice nepříjemný, ale nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Jde o přirozenou součást této zeleniny, které se však dá šikovným trikem vyhnout.
Problém se zápachem vyřešíte velmi jednoduše – pomocí bobkového listu a cukru. Obě suroviny mají přitom mírně odlišné funkce:
Zdroj: Unsplash.com
Otázkou však zůstává, jaké množství cukru a kolik kusů bobkového listu je potřeba použít, aby květák ztratil nepříjemný zápach, ale přitom se mu nezměnila chuť?
Na jeden středně velký květák budete potřebovat:
Celý proces vaření je jinak stejný. Jediným rozdílem je to, že s květákem přidáte do vody také cukr a bobkový list.
Pro lepší přehled však přikládáme postup:
Máte doma květák, ale nevíte, jak ho použít? Vybrali jsme pro vás několik ověřených receptů, které si zamilujete.
1. Zapečený květák se šunkou a sýrem
Máte rádi květák? Vařený, smažený nebo zapékaný? Vyzkoušejte kombinaci sýra, šunky a květáku. Vynikající pochoutka.
2. Květák v křupavém těstíčku
Květák v křupavém těstíčku. Podáváme s vařeným bramborem. Autor: Lacusin
3. Nejlepší způsob jak připravit květák bez smažení
Připravte si chutný květák bez smažení v chutném křupavém těstíčku ze sýra a strouhanky.
4. Vynikající květák obalený v těstíčku s dresinkem ze zakysané smetany
Pokud patříte mezi fanoušky květáku, ale máte výčitky pokud si dáte smažené růžičky, máme pro Vás dobrou zprávu. Vyzkoušejte si připravit vynikající květák, který připravíte bez smažení a přesto bude mít křupavou kůrku. Květák obalíte v těstíčku, pokladete na máslem potřenou pánev a restujete z každé strany dozlatova. Ten kdo nechce ani restovat na kousku másla, může květák dát na plech vyložený pečícím papírem a grilovat v troubě.
5. Květákový salát se šunkou
Vynikající salát se šunkou, šalotkou a cherry rajčátky. Dressing ze zakysané smetany a majolky dodá salátu lahodnou chuť. Autor: Naďa I. (Rebeka)
6. Květákové FITNESS tyčinky bez mouky
Vyzkoušejte tyčinky z květákové těsta. Minimum kalorií, sacharidů a tuků. S fotopostupem to určitě zvládnete i vy!
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě